TRISTA COMMEMORACIÓ A SICÍLIA

Napolitano ret un homenatge al magistrat antimàfia Falcone

El president d'Itàlia qualifica d'«exemple moral» el jutge assassinat

1
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO
ROMA

Amb un acte oficial presidit pel president italià Giorgio Napolitano, Sicília va rendir ahir tribut al jutge antimàfia Giovanni Falcone i a les 5.000 víctimes de la màfia siciliana, la Cosa Nostra. La commemoració, en què van participar milers de joves i que es va portar a terme a Palerm, va coincidir amb el 17è aniversari de la mort de Falcone, que va ser assassinat el 1992 a mans de la Cosa Nostra i que, des d’aleshores, és considerat a Itàlia un heroi nacional en la lluita contra les màfies.

«Els recordem sempre i sempre ho farem com a grans exemples morals per als joves i per a tot Itàlia», va carregar el president Napolitano, que va demanar des de Palerm al país respecte per a l’Estat i la Fiscalia antimàfia davant la guerra contra el crim organitzat.

FAMILIARS DE VÍCTIMES / Entre els assistents també hi va haver l’actual fiscal antimàfia d’Itàlia, Pietro Grasso, i Maria Falcone, germana de Giovanni, però també nombroses esposes, germans i fills d’oblidats agents de policia i de carrabiners, morts a tot el país des del final de la segona guerra mundial.

Notícies relacionades

«Tinc cada vegada més i més esperances que aquests delictes acabin quan arriba aquest aniversari i veig totes aquestes persones», va dir Maria Falcone. «El 2008 es van incautar uns 4.000 milions d’euros a la màfia, el triple que el 2007. Aquesta és la millor manera de recordar les víctimes», va dir per la seva part el ministre italià d’Interior, Roberto Maroni.

A l’esdeveniment s’hi va sumar una bona notícia per a la Fiscalia de Palerm, el cap de la qual era Falcone als anys 90: l’arribada a Itàlia de Rosario Gambino, el cap mafiós italo-nord-americà fugit de la justícia des del 1980 i de qui es va negar l’extradició dels Estats Units fa dos anys. L’ordre de captura contra Gambino la va emetre fa 29 anys Falcone, que el va acusar de tràfic de drogues i de pertànyer a una de les famílies més poderoses dels EUA. H