CANVIS en LA FORÇA naval europea atalanta A l'índic

La UE decideix ampliar la missió contra els pirates a les Seychelles

L'extensió de l'operació requerirà més vaixells i avions de patrulla marítima

Espanya defensa la mesura però descarta contribuir amb més soldats a la flotilla

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

La Unió Europea (UE) ha començat a preparar l’ampliació de la seva missió militar naval contra la pirateria a Somàlia a la zona de les illes Seychelles davant la creixent activitat dels pirates en aquesta àrea i l’inici de la temporada de pesca a la zona. Uns 20.000 vaixells mercants transiten cada any per la zona del golf d’Aden i l’oceà Índic i un total de 21 vaixells tonyinaires espanyols i dos palangrers de superfície pesquen a la regió de les Seychelles, situades a uns 1.500 quilòmetres de la costa somali.

Espanya, França i Alemanya van defensar ahir l’ampliació de la missió naval al Consell de Ministres conjunt d’Afers Estrangers i Defensa de la UE, després de la petició d’ajuda del mateix Govern de les Seychelles. La proposta, que va trobar un ampli suport al Consell de Ministres europeu, no requereix una modificació de la decisió de creació de la missió naval Atalanta, però sí una adaptació del seu pla operatiu.

EN ESTUDI / El comitè militar de la Unió Europea ha començat a estudiar l’adaptació d’aquest pla operatiu i l’increment de vaixells i avions de patrulla que requerirà el substancial augment de la zona marítima de vigilància, segons van indicar a aquest diari fonts diplomàtiques.

La flota militar europea a la zona de la Banya d’Àfrica està composta actualment per 13 navilis (dos d’espanyols, quatre d’alemanys, tres de suecs, dos de francesos, un d’italià i un de grec) i tres avions de patrulla aèria (un d’espanyol, un de francès i un d’alemany).

La forta concentració naval europea a l’àrea del golf d’Aden i la costa somali ha desplaçat l’activitat dels grups pirates uns 1.100 quilòmetres mar endins. Els atacs pirates que fa poc han tingut lloc a les proximitats de les Seychelles permeten sospitar que aquests grups utilitzen illots de la zona com a refugi o punt d’avituallament, segons va indicar el vicealmirall Philip Jones, comandant de la força Atalanta.

La ministra espanyola de Defensa, Carme Chacón, va atribuir l’ampliació de la zona operativa dels pirates somalis a l’«èxit» de la missió Atalanta, que els ha obligat a allunyar-se de la zona on patrullen els vaixells europeus amb la intenció de buscar noves preses.

TRES VEGADES EL MEDITERRANI / Chacón va destacar que la tasca de la missió naval europea és enorme, perquè ha de vigilar una superfície marítima «equivalent a tres vegades el mar Mediterrani». La ministra espanyola va reconèixer que l’ampliació de l’operació naval a la zona de les Seychelles requerirà un augment dels soldats, però va descartar de moment una ampliació de la contribució espanyola a la flotilla.

Notícies relacionades

El responsable de la política exterior i de defensa de la UE, Javier Solana, considera que serà necessari prorrogar la missió europea com a mínim durant tot l’any que ve, encara que aquesta decisió no es començarà a plantejar oficialment fins al mes de juny vinent, quan es produeixi l’avaluació dels resultats dels sis primers mesos. La UE també considera que serà necessari reforçar i millorar la cooperació amb els vaixells de l’OTAN que també patrullen a l’Índic i amb els navilis militars que altres països han enviat igualment a la regió per protegir el seu trànsit mercant.

França va proposar als seus socis iniciar al setembre una operació europea d’ensinistrament fora de Somàlia de les forces policials i militars del Govern provisional somali, format per islamistes moderats per reforçar la seva capacitat per estabilitzar el país i derrotar les milícies islàmiques radicals.