PERSECUCIÓ DELS MANDATARIS DEL RÈGIM HITLERIÀ

Un caçanazis diu que va matar el 'botxí de Mauthausen'

El centre Simon Wisenthal sosté que Aribert Heim viu encara amagat

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / PARÍS

El metge Aribert Heim, conegut com elbotxí de Mauthausenper la seva implicació en els assassinats de milers de jueus i resistents espanyols en aquest camp de concentració durant la segona guerra mundial, va ser executat el 1982 per un comando caçanazis que n'havia mantingut la mort en secret. La revelació la va fer un dels membres del comando, l'exoficial israelià Danny Baz, que, al llibreNi oblit ni perdó. En el cor de l'acorralament del darrer nazique es publica a França demà, explica els detalls de la captura de Heim al Canadà i la seva execució a l'illa de Santa Catalina, davant la costa californiana, a finals de l'any 1982.

En declaracions al diariLe Monde, Baz justifica que no s'hagi fet pública fins ara aquesta captura, malgrat que l'anomenatDoctor Mortde Mauthausen continués sent buscat. El juliol passat, Àustria va oferir una recompensa de 50.000 euros per ell.

D'acord amb l'explicació de Baz, s'havia de guardar el secret i l'anonimat dels membres deL'Òliba, un grup de venjadors caçadors de nazis creat els anys 70 i que va rebre finançament d'una antiga víctima de Heim, que va poder sobreviure al camp d'extermini i va aconseguir fer fortuna després de la segona

guerra mundial.L'Òlibaes va dissoldre en els anys 80 després de matar els membres de l'anomenatescamot de xoc dels cinc, un grup de nazis que van massacrar els jueus a la zona dels Balcans.

Notícies relacionades

"INVERSEMBLANT

No obstant, el director de l'oficina israeliana del centre Simon Wiesenthal, consagrat a la recerca dels nazis, va qualificar de "totalment inversemblant" el relat de l'execució. "Hem trobat una carta autentificada de Heim que data de l'any 1986", va declarar a l'a- gència AFP, Ephraim Zuroff. "Segons el que sabem, i el que sap la policia alemanya, Heim segueix viu i s'amaga a Espanya o a Amèrica del Sud", va recalcar.

Temes:

Mauthausen