SETGE MILITAR A UNA ESCOLA ALCORÀNICA PAKISTANESA

Centenars de radicals s'atrinxeren a la Mesquita Vermella d'Islamabad

L'Exèrcit assetja el recinte, on els fanàtics retenen dones i nens

Un dels caps religiosos va ser detingut quan fugia disfressat de dona

2
Es llegeix en minuts
CELIA MERCIER / ISLAMABAD

Helicòpters de combat sobrevolen la Mesquita Vermella, hi ha nens i dones retinguts a l'Interior. "El barri està en estat de setge i els policies tenen ordre de disparar", explicava ahir un habitant d'Islamabad. Els intercanvis de foc van prosseguir durant tot el dia a la Mesquita Vermella, un niu de religiosos fanàtics, assetjat per centenars de militars, forces especials i policies. En total, una trentena de persones han mort en tres dies, entre les quals hi ha vianants i periodistes ferits pels intercanvis de trets. També hi ha uns 200 ferits.

La violència va esclatar dimarts passat quan, sembla ser, els policies que patrullaven la zona van ser atacats per estudiants de la mesquita. Era l'ocasió esperada pel Govern per llançar una operació contra aquell bastió extremista i contra els seus milers d'estudiants alcorànics que des de fa tres mesos multiplicaven les seves provocacions. Fins ara, el règim --més aviat acomodatici amb els partits religiosos-- justificava les seves fanfarronades per por de provocar un bany de sang en any electoral. Els directors i els alumnes de les escoles alcoràniques havien amenaçat en diverses ocasions de suïcidar-se amb explosius si les forces de l'ordre atacaven l'edifici, i van anunciar que posseïen un verdader arsenal de guerra.

CANDIDATS AL SUÏCIDI

Finalment, els candidats al suïcidi encara no han actuat i més de 2.000 alumnes s'han rendit. Però encara queden uns quants centenars de persones atrinxerades a la Mesquita Vermella: el nucli dur dels irreductibles i nens aparentment usats com a escuts humans.

Dimecres, un dels directors de l'escola alcorànica, el maulana Abdul-Aziz, va intentar fugir disfressat de dona amb un burca, barrejat discretament amb un grup de dones que van abandonar la mesquita. El seu germà, el maulana Abdul-Raixid Ghazi, que segueix a l'edifici, intenta negociar la seva rendició. Un desastre sorollós per a aquests talibans d'Islamabad que intentaven imposar la llei islàmica al país i criden a la guerra santa contra el Govern.

EDIFICI IL.LEGAL

Al gener, els estudiants van iniciar l'ocupació d'una biblioteca infantil per protestar per les amenaces de destrucció de la seva escola, construïda il.legalment segons l'ajuntament. Cohorts de noies, vestides de negre de cap a peus, es van enfrontar als policies brandant bastons. Després, els maulanes van llançar gairebé cada setmana operacions espectaculars, com el segrest de policies, la destrucció pública de pel.lícules i de cintes no islàmiques i una fàtua (edicte) contra el ministre que va abraçar un francès, monitor de paracaigudisme. El Govern mirava de calmar el temor dels habitants de la capital liberal, inquiets per l'augment d'aquests islamistes convertits en figures mediàtiques. Enardits, els estudiants van amenaçar de llançar els seus comandos contra els bordells per moralitzar una societat que consideren decadent.

Notícies relacionades

Encara que els fonaments de la Mesquita Vermella han trontollat, els seus alumnes segueixen adoctrinats. Una noia amb llàgrimes als ulls es lamentava ahir a l'abandonar el col.legi alcorànic: "A l'abandonar l'escola m'he rebel.lat contra l'islam. No podré perdonar-me mai".

© Libération