ENTREVISTA A PATRÍCIA ABELLA

"L'HC-One pot salvar vides"

Worldwide Heart Control ha dissenyat una banda pectoral que detecta anomalies cardíaques

La CEO d'aquesta 'start-up' destaca que els 'wearables' en l'àmbit de la salut aniran en augment

patricia abella

patricia abella

2
Es llegeix en minuts
X. D.

-El sistema HC-One utilitza els nous avenços tecnològics per detectar anomalies cardíaques. ¿Com funciona?

-El sistema funciona realitzant un electrocardiograma (ECG) en temps real, mentre l’usuari porta el dispositiu (banda pectoral), permetent analitzar qualsevol anomalia que pugui donar-se. Hem establert tres nivells d’alarma: un de baix en el qual la detecció no sigui rellevant, però es donin certes recomanacions a l’usuari; un de mitjà, pel qual es recomani i suggereixi a l’usuari que visiti el seu metge de referència per a un control, i un d’alta, segons el qual el risc d’infart pot ser imminent, i activant de forma totalment autònoma, els serveis d’emergència perquè l’usuari sigui atès com més aviat millor.

-Els 'wereables' –dispositius que es porten com si fos un complement més–, ¿seran cada vegada més habituals en l’àmbit de la salut?

-De fet, el futur –no gaire llunyà– es dirigeix cap a això precisament. Cada vegada més, el famós IoT (Internet of Things) entrarà amb força en l’àmbit de la salut. Ja existeixen nombrosos sistemes de control, si bé és cert que, almenys de moment, molts dispositius han sigut rebutjats per la FDA per no complir el que prometien que feien. Però és clar que la proliferació d’aquests productes està a l’ordre del dia i aviat es farà comú una mica més ‘invasiu’ com són els implants, és a dir, aplicacions subcutànies de petits dispositius.

-¿Com va ser el procés de desenvolupament del seu projecte i posterior posada en marxa de l’empresa? 

-El projecte sorgeix com una idea d’una infermera a qui se li va ocórrer un pulsera que detectés el no pols de l’usuari i activés emergències. Ella em va cedir el concepte i em va permetre dur a terme l’anàlisi, l’estudi de viabilitat i el pla, la qual cosa va fer que el projecte canviés d’una pulsera a una banda pectoral amb monitoratge continu, que pretén salvar vides. El prototip funcional estarà a punt per entrar en fase d’industrialització per poder comercialitzar-lo a final d’aquest any 2019.

-¿Quin és principal repte que afronten actualment?

-Actualment el gran desafiament és aconseguir completar la ronda d’inversió que tenim oberta (300.000 euros), per poder portar el projecte com abans millor per comercialitzar-lo i sortir a mercat com un producte comercial, dirigit especialment a un públic esportista d’alta intensitat i acostumat als ‘gadgets’, mentre, en paral·lel, treballem en el desenvolupament del dispositiu mèdic.

Notícies relacionades

-¿Els ha ajudat treballar amb un banc que es pren tan seriosament la transformació digital com el BBVA?

-El BBVA ha confiat des del primer moment en el projecte. Han vist el potencial que té i el gran impacte que suposa que un sistema així estigui al mercat, així que tot el que han fet ha sigut donar-nos facilitats per disposar del circulant que un projecte d’aquestes característiques requereix. Són, a més, flexibles i molt àgils en els tràmits.

Temes:

+Salut