El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Sanitat

Un mateix programa d’insuficiència cardíaca redueix el risc de morir tres vegades més en dones que en homes

Un mateix programa d’insuficiència cardíaca redueix el risc de morir tres vegades més en dones que en homes

ICS

2
Es llegeix en minuts
ACN

El programa d’insuficiència cardíaca de l’Atenció Primària Metropolitana Sud ha mostrat resultats diferents en funció del sexe i l’edat dels pacients. Segons es desprèn d’un estudi de l’impacte del programa als municipis de l’Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat, tant el risc de recaiguda com el risc de morir per insuficiència cardíaca baixa de forma generalitzada, si bé en les dones el risc de mortalitat es redueix gairebé el triple que en els homes.

Concretament, segons l’estudi, en dones disminueix un 26% mentre que en homes, un 9,3%. Per contra, pel que fa al risc de recaigudes per insuficiència cardíaca, l’estudi mostra que, en el marc del programa, es redueix un 20,7% en els homes i un 12,6% en les dones.

Els resultats de l’anàlisi del programa, que ha fet públics l’Institut Català de la Salut (ICS), posen de manifest la necessitat de fer tractaments adaptats en funció del sexe i també l’edat dels pacients.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

En aquest sentit, les dades analitzades mostren que tant a l’Hospitalet com al Prat el programa d’insuficiència cardíaca ha millorat els percentatges del risc de morir i de recaiguda sigui quina sigui l’edat, fins i tot, de la gent de més de 84 anys. Tanmateix, l’estudi també evidencia que les persones més grans de 75 anys presenten més mortalitat i reingressos que les altres franges d’edat.

Tractaments específics

«Amb els resultats a la mà, una de les conclusions és que s’han de prioritzar programes que tinguin en compte totes les característiques dels pacients, portant a terme les intervencions específiques que calgui en funció de les necessitats, en lloc d’establir tractaments universals», defensen des de l’ICS.

Els resultats obtinguts fins ara s’exposaran en el principal congrés d’Atenció Primària que se celebra a Europa, el Wonca Europe Conference, que celebrarà la 28a edició a Brussel·les el 8, 9 i 10 de juny, tal com han assenyalat des de l’ICS.

Notícies relacionades

El Programa Territorial d’Atenció Integrada al Pacient amb Insuficiència Cardíaca Comunitària de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS va començar el 2017 i l’integren els professionals de la Unitat Multidisciplinària d’Atenció a la Insuficiència Cardíaca Comunitària (UMICO) de l’Hospital Universitari de Bellvitge, amb especialistes de cardiologia, medicina interna i urgències, així com professionals especialistes de l’Atenció Primària de l’Hospitalet Sud, l’Hospitalet Centre i el Prat de Llobregat.

Tots treballen coordinadament en el diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients amb insuficiència cardíaca d’aquesta àrea territorial.