El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Referent local

El jove ‘guardià’ tuitaire del patrimoni cultural de l’Hospitalet

Gerard Lara, de 21 anys, reivindica a les xarxes l’obra de Puig i Gairalt, l’arquitecte més influent del municipi

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Si ets de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) i ets a Twitter, és possible que alguna vegada t’hagis trobat un tuit d’un tal ‘@ArqGairalt’, potser reivindicant la defensa del patrimoni cultural i històric local, interpel·lant amb dubtes tècnics l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet o divulgant les característiques d’algun edifici del municipi.

L’esmentat perfil de Twitter dona vida a la xarxa social a Ramon Puig i Gairalt (1886-1937), l’arquitecte més influent de la història de l’Hospitalet, afirmen des de l’Arxiu Municipal local, a causa de la seva prolífica obra a la gran ciutat catalana. ¿Però qui hi ha rere la reencarnació tuitaire de Puig i Gairalt? «Quan ens vam assabentar de la seva joventut, ens va sorprendre molt pels coneixements que demostraven les seves consultes», explica Oriol Valls, tècnic de l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet.

Rere ‘@ArqGairalt’ hi ha Gerard Lara (L’Hospitalet de Llobregat, 2001), un jove de 21 anys i veí del barri de la Torrassa que estudia Història a la Universitat de Barcelona i, des de fa un parell d’anys, dedica el temps lliure a investigar el patrimoni històric dels barris de l’Hospitalet a través de l’arquitectura i l’urbanisme local.

«El meu interès pel patrimoni local va sorgir arran d’investigar l’arxiu familiar», explica Lara. Els seus besavis van arribar des de València als anys 20 i van viure al barri de Collblanc durant 50 anys. «Vaig voler saber com i per què havien vingut els meus besavis, cosa que em va portar a voler saber més sobre la història del meu barri».

«Hauríem de preservar i difondre més el nostre patrimoni»

L’ús de l’espai públic i la defensa del patrimoni local fa temps que són en l’ull de l’huracà a l’Hospitalet, una de les ciutats més denses d’Europa. Lara, a qui li agradaria exercir de professor d’aquí uns anys, representa les noves generacions de la ciutat sensibles a la preservació del patrimoni històric local, una tasca que articula a través de la plataforma veïnal Defensem el Castell de Bellvís.

«Més enllà del risc de la falta de protecció, que sempre hi és, hauríem de preservar i difondre millor el nostre patrimoni», lamenta l’estudiant. Per exemple, apunta a la necessitat de millorar la senyalització i seguretat al voltant de l’arquitectura local en relació amb els «patrimonicidis» que, diu, tenen lloc a càrrec d’incívics.

Roser Piñol, professora de Conservació de Béns Culturals en el Grau d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i implicada juntament amb Lara en l’Associació de Veïns Collblanc-la Torrassa, defineix Gerard Lara com «un bon fitxatge».

«És molt curiós que algú tan jove s’impliqui tant, no és gens habitual», assenyala Piñol, que remarca que «tant de bo el noi tingui ganxo per altres joves», en relació amb la «falta d’identitat i arrelament» en alguns barris de l’Hospitalet, fet que «cada cop està fent sorgir més plataformes veïnals preocupades pel patrimoni local.

A la tomba de Puig i Gairalt

Consultat sobre què l’ha sorprès més de tot el que ha après sobre la figura de Puig i Gairalt, que comparteix el pòdium arquitectònic local amb Manuel Puig Janer i Mariano Tomás i Barba, Lara al·ludeix a l’«oblit» de l’arquitecte municipal, i ho exemplifica amb una anècdota.

«Un dia vaig anar a visitar el seu nínxol al cementiri de les Planes. Esperava trobar-me un gran panteó ple d’ornaments, en canvi em vaig veure davant una tomba molt discreta, potser pel fet que va morir en plena Guerra Civil com a conseqüència d’una peritonitis».

Notícies relacionades

¿Coneix algú de la seva edat de l’Hospitalet que comparteixi els seus interessos? «La veritat és que no; sí que hi ha divulgadors, ja graduats i consolidats, que treballen en el patrimoni local des de fa anys, però de la meva edat no conec ningú. De fet, a mi em costa bastant generar interès sobre les meves activitats als meus amics», fa broma Lara.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet

Temes:

Ajuntaments