07 juny 2020

Anar al contingut

EDUCACIÓ PÚBLICA

El Suprem dona la raó als ajuntaments i obliga el Govern a assumir el deute de les guarderies

El tribunal ratifica la sentència del TSJC i reconeix a una trentena de consistoris el dret a rebre 1.300 euros per alumne dels cursos del 2012 al 2015

En el cas de l'Hospitalet, la quantitat que haurà d'abonar el Departament d'Educació a l'ajuntament sobrepassa el milió d'euros entre deutes i interessos

El Periódico

El Suprem dona la raó als ajuntaments i obliga el Govern a assumir el deute de les guarderies

NURIA PUENTES

El Tribunal Suprem no ha admès a tràmit el recurs presentat per la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga el Govern a assumir el finançament de les guarderies d’una trentena de municipis, als quals va deixar de pagar els ajuts corresponents entre els anys 2012 i 2015.

Amb aquesta decisió, el tribunal reconeix a una trentena de municipis catalans que van presentar un recurs –bé col·lectiu o individual– davant del TSJC el dret a rebre els 1.300 euros per alumne corresponents als cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015 que havia establert l’organisme català.

Una decisió que, en el cas de l’Hospitalet –a qui el TSJC ja va donar la raó el desembre de 2017–, la quantitat total que el Departament d’Educació haurà d’abonar sobrepassa el milió d’euros, entre el pagament pel deute contret i el sobrecost dels interessos acumulats.

Una trentena de municipis

La lluita entre ajuntaments i Generalitat pel finançament de les guarderies es va iniciar fa gairebé una dècada, quan el Govern va començar a retirar el recolzament econòmic que li corresponia fins a reduir-lo a zero el 2014. Una decisió que es es va aguditzar encara més quan el 2017 es va descobrir que gairebé tot el pressupost del 2012 i 2014 –81 milions–, es va desviar a l’escola concertada.

Abans d’això, el 2014, Cornellà va decidir fer el pas de portar a la Generalitat davant dels tribunals, i a ell el van seguir altres grans municipis com l’Hospitalet, Esplugues o Sant Joan Despí –que es van personar també individualment–, així com una trentena de localitats més, com Sant Boi, Santa Coloma o el Prat.

Els 36 municipis, agrupats en el Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació, van presentar un recurs contenciós administratiu conjunt davant del TSJC per reclamar el deute a la Generalitat, que ara ha ratificat el Suprem i que, segons l’alcaldessa Núria Marín, “dona la raó al món local” i posa de manifest que “el Govern autonòmic ha incomplert els compromisos adoptats amb els municipis”.

Un incompliment que, assegura, “va obligar ajuntaments com el nostre a assumir el sobrecost d’aquestes places per no perjudicar les famílies”. Un sobrecost que, segons  el regidor d’Educació, Jaume Graells, al municipi del Barcelonès ha comportat passar dels 202.000 euros invertits el 2011 als 1,6 milions del curs 2017-2018.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA