ciutat vella

Òpera a peu de carrer

Una soprano i un pianista munten fins a cinc concerts setmanals a l¿aire lliure en diferents punts del Gòtic

Prefereixen actuar a la via pública perquè així disfruten de més llibertat

La soprano Maryna Ahibalova interpreta a Ciutat Vella amb el pianista Peter Geddes / Foto FERRAN NADEU (Vídeo DANNY CAMINAL)

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / Barcelona

A la plaça de Sant Iu, just al costat de la Catedral, una soprano i un pianista munten un concert d'òpera de carrer. Maryna Ahibalova (Kíev, 1980) i Peter Geddes (Londres, 1955) actuen junts als carrers de Ciutat Vella des de setembre del 2013. La soprano, que viu a Barcelona des de finals del 2012, només parla bé rus i ucraïnès i difícilment entén l'espanyol, idioma en què es comunica amb el pianista, que va arribar a la ciutat el 1994. No obstant, aquesta parella artística diu que s'entenen més enllà de les paraules.

El Gòtic és l'escenari en què Maryna i Peter, gràcies a uns punts fixos habilitats per l'ajuntament, actuen entre dues i cinc vegades per setmana. «Solem estar pels voltants de la catedral, al Portal de l'Àngel, a la plaça de Sant Iu, davant el Hard Rock Café i a l'Arc de Triomf», assegura Peter Geddes amb un marcat accent anglès.

Consentiment municipal

Tots dos troben «bona» la normativa de l'ajuntament per tocar al carrer. «Hi ha diàleg», diuen. Geddes opina que el nombre de músics als espais públics de la ciutat depèn de l'època de l'any. «N'hi ha més, sobretot, a partir de Setmana Santa», diu. El clima mediterrani ho afavoreix.

Les franges horàries en què aquest duet actua no són fixes, perquè depèn d'un sorteig amb altres músics. Només es pot saber quan i on si els telefones per consultar-los-ho. Cap té web ni Facebook: «No m'agraden –aclareix Ahibalova–. Jo no vull ser famosa, ni ser Monserrat Caballé. Sóc senzilla».

A part del carrer, també actuen en restaurants i casaments. I, encara que són un duet d'òpera, poden interpretar molts altres tipus de música, com ara folk, rock o jazz. «Som professionals», reivindiquen. «Toquem al carrer perquè ens agrada el contacte directe amb el públic. Som músics del poble i per al poble», continua Geddes.

Notícies relacionades

Tant la soprano com el pianista tenen una llarga trajectòria musical. La soprano va començar a cantar amb 8 anys i va guanyar diversos concursos internacionals. Va estudiar música i tocava el bayan (acordió rus). «Vaig viatjar per Europa i vaig veure molta música al carrer», explica. Prefereix el carrer a les sales perquè és «més lliure». Geddes, per la seva part, va heretar un piano de la seva àvia. Va estudiar al conservatori i va treballar en un teatre. Arran d'una tendinitis que el va retirar de l'escenari, va descobrir la música al carrer. «I m'agrada més», diu, però admet: «Ningú s'hi fa milionari».

La soprano viu a Terrassa i el pianista viu al Gòtic. «¡M'encanta! M'agrada la pedra, l'arquitectura, l'antigor... I'm English!», diu en to de broma.