Premis Goya 2023

Sevilla es prepara per als Goya: la festa del marit de Paz Vega, la més ‘vip’

El marit de Paz Vega i la productora La Claqueta estan darrere dels dos esdeveniments més desitjats per celebrar amb magnificència la festa del cine espanyol quan acabi la gala oficial

L’Acadèmia activa un protocol contra les agressions sexuals per evitar que res amargui la celebració com en els Feroz i la gala compta amb sala de conciliació i lactància

2022, l’any d’‘Alcarràs’ i la collita màgica del cine espanyol

¿Qui vota en els Goya? Així funciona una Acadèmia que demana (encara més) sang nova

França, a la recerca del rècord en els Goya amb ‘As bestas’: tres actors gals opten a un guardó

Sevilla es prepara per als Goya: la festa del marit de Paz Vega, la més ‘vip’
5
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

L’estació de Santa Justa de Sevilla ha sigut durant tot aquest divendres un formiguer. Trens AVE fins a la bandera i portavestits que delaten els que aquest dissabte s’hauran de vestir de gala per trepitjar l’alfombra vermella a la festa del cine espanyol. Els Premis Goya té revolucionada una ciutat que per segona vegada, després del 2019, ha sigut elegida per acollir l’esdeveniment de l’Acadèmia del Cine i de nou serà al Palau d’Exposicions i Congressos (Fibes). L’actriu francesa Juliette Binoche, premi internacional, es va encarregar d’il·luminar la prèvia des de l’Alcàsser de Sevilla aquest divendres.

En tot el dispositiu de la gala, muntatge, gala i desmuntatge participen 50 empreses i 540 treballadors. Una setmana completa de feina. L’Ajuntament de Sevilla calcula un impacte econòmic a la ciutat que frega els 60 milions d’euros. L’auditori compta amb 3.171 butaques i un escenari de 620 m². A més s’han habilitat quatre sales multiusos per a premsa, videoconferència, televisió i assaig, sales VIP i camerinos. Enel dispositiu que han muntat a Fibes hi ha fins i tot una sala de lactància i conciliació.

Cuina cordovesa

Les invitacions per a la festa del cine espanyol no han sigut gens fàcils d’aconseguir. Fa dies que l’Ajuntament de Sevilla dribla sol·licituds i adverteix que l’Acadèmia del Cine n’és l’única responsable. La gala tindrà una festa per als candidats del càtering de la qual s’ocuparan dues empreses associades per a l’esdeveniment. D’una banda, la sevillana Lonja del Barranco, que regenta a Sevilla el mercat gastronòmic del mateix nom i l’adjudicació del qual va enfrontar en un dur i mediàtic litigi judicial al torero Fran Rivera, associat amb el periodista Carlos Herrera, i al futbolista Sergio Ramos, que va guanyar el matador. 

El càtering Ermita de la Candelaria, una prestigiosa firma cordovesa a càrrec de Javier Campos, de les històriques Bodegas Campos, s’ocuparà de servir el sopar, que no s’escaparà de la cuina amb productes qualitat d’Andalusia.

La festa ‘institucional’ no s’allargarà més enllà de la una de la matinada. Llavors, quan s’apaguin els focus, començarà l’autèntica celebració sense càmeres ni flaixos. Hi ha dues festes privades que donaran empara a les ‘estrelles’ del cine espanyol. D’una banda el marit de Paz Vega, Orson Salazar, repetirà com a organitzador d’una de les trobades més glamuroses de la nit. Com ja va passar el 2019 serà la històrica casa Villa Luisa, al barri de l’Avenir del centre de Sevilla, la que aculli la festa ‘Bululú’, on s’espera els convidats més ‘vip’.

La casa, construïda amb motiu de l’exposició universal del 1929, és una joia que sol acollir els millors casaments i esdeveniments de la ciutat. L’accés està restringit als que estiguin en la cotitzada llista de convidats. El marit de l’actriu sevillana maneja ja amb facilitat els racons de les festes del cine i també va ser responsable de la que es va celebrar a Màlaga. La revista ‘Hola!’ prepara també amb sigil una festa molt restringida a l’hotel Villapanés, un palau del segle XVIII al centre de la ciutat i un dels més exclusius.

La festa de la ‘indústria’

En un altre punt de la ciutat, als voltants de l’Hotel Los Lebreros, a la discoteca Abril, una de les més prolífiques productores del Sud d’Espanya, La Claqueta, serà l’encarregada de la festa que reunirà els ‘treballadors’ del cine. «Aquesta serà la veritable festa del cine, la que té més ànima, a la qual van els que no surten a les revistes però són el cor d’aquesta indústria», expliquen els que coneixen els racons d’aquestes trobades. Si volen sentir accent andalús, cal decidir-se per aquesta última, avisen els entesos.

L’Acadèmia ha activat per primera vegada un protocol contra les agressions i l’assetjament sexual. Després de les denúncies en els premis Feroz, els Goya tindran el seu propi equip especialitzat per atendre ràpid qualsevol incident. S’ha donat formació específica per al personal i una descripció detallada dels passos a seguir per a cada una de les tipologies de violència, agressió sexual, assetjament sexual o intromissió que pogués patir alguna de les persones assistents a l’esdeveniment. Hi haurà espais delimitats i segurs per atendre les persones implicades en qualsevol incident i s’ha senyalitzat el recinte, indicant que es pot acudir a qualsevol membre del personal que es troba treballant a la gala.

Línia directa contra l’assetjament

Ja en els premis Carmen del cine andalús, celebrats la setmana passada, es va actuar de forma pionera i agafant el testimoni de l’única acadèmia, la catalana, que tenia aquest procediment. Marta Velasco, presidenta de l’acadèmia de cine d’Andalusia, admet que va ser «una tristesa» que uns premis «tan importants i tan ben organitzats com els Feroz» acabessin involucrats en la polèmica després de dues denúncies per assetjament. «Del que hem de parlar és dels premis, de les pel·lícules, de la gala més important del cine espanyol, no del protocol contra les agressions sexuals», remarca Velasco, que condemna amb duresa qualsevol acte d’aquest tipus i admet que ja a qualsevol festa de l’àmbit que sigui és imprescindible comptar amb aquestes mesures.

Notícies relacionades

En els premis andalusos es van establir diversos punts violeta, es va formar de manera ‘exprés’ el personal i es van designar diverses persones encarregades de donar protecció a les víctimes davant qualsevol incident. A tots els convidats se’ls va comunicar un telèfon al qual es podien dirigir i que portaven les persones elegides per afrontar qualsevol incident. En els Goya serà molt similar però a més escala.

Qui no tingui invitació i vulgui saber el que se sent trepitjant l’alfombra vermella podrà acudir a l’Ajuntament de la ciutat per fotografiar-se amb una rèplica del premi en una recreació exacta del photocall en el qual posaran tots els nominats i convidats en aquesta 37 edició. Edificis emblemàtics com la Torre de l’Or o la Muralla de la Macarena s’il·luminaran aquest dissabte amb imatges de les pel·lícules nominades. Durant els últims dies, nou rèpliques dels ‘capgrossos’ dels Goya distribuïdes per tota la ciutat han portat la celebració al carrer amb aquestes estàtues gegants per fer-se fotografies. Sevilla celebra el cine i la festa.