4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Normalment, un any abans de l’enllaç els nuvis comencen a perfilar el seu gran dia, el ‘Dia B’. Amb 12 mesos d’antelació habitualment es decideix si serà un casament civil o religiós (església, ajuntament o jutjat), s’estableix un pressupost (el cost mitjà d’un casament a Espanya per a 130 convidats se situa al voltant de 20.000 euros), es prepara la llista de convidats (els que no poden faltar, els que t’agradaria que hi fossin i els que convidaries si queda espai), i es busca el lloc del banquet (hotel, restaurant, celler, mas, castell, ‘cortijo’, espai amb vistes o a la platja o una finca). S’intenta quadrar fins al mínim detall perquè no hi hagi cap element que distorsioni la gran celebració de la parella.

No obstant, i tot i que aquella jornada està plena de romàntics moments que escullen els nuvis acuradament perquè tot surti a cor què vols, de vegades hi ha coses que s’escapen a l’agenda del dia i pot amenaçar d’arruïnar-ho tot.

En aquest sentit, Bodas.net, el lloc d’organització de casaments referent al sector, ha preguntat a les parelles que aquest 2023 estan organitzant el seu enllaç per aquells moments ‘argggs’ que no els agradaria haver de viure: situacions, tradicions, clixés o sorpreses indesitjades.

Els 10 més temuts:

Els 10 més temuts:1️⃣ 33% convidada de blanc

2️⃣ 19% moment lliga

3️⃣ 15% tall de la corbata

4️⃣ 7% petició de matrimoni

5️⃣ 6% focs artificials

6️⃣ 6% acudits tontos

7️⃣ 5% ‘flaix mob’ organitzat

8️⃣ 4% vídeo sorpresa parella

9️⃣ 3% llançament del ram

1% karaoke

Pànic de les convidades de blanc

El ‘no’ més rotund se l’emporten les convidades que vesteixen de blanc. Per molt que passin les generacions, hi ha una regla no escrita que, en el cas que la parella no ho especifiqui, és ideal que els i les convidades escullin un altre color més enllà del blanc. ¿Per què? Aquest color se sol guardar per a la núvia o, fins i tot com hem vist en lestendències del 2023, per al nuvi. I és que el 92% de les protagonistes del gran dia elegeixen el blanc o ivori per al ‘look’ de núvia, segons la nova edició del ¡Libro Imprescindible de las Bodas¡, publicat per Bodas.net en col·laboració amb el professor d’ESADE, Carles Torrecilla, i Google.

CLUB D’ESTIL la lliga d’una núvia /

NERA FILMS / BODAS.NET

Escenes demodé

Tot i que han sigut moments mítics en les tradicions dels casaments, les parelles de les noves generacions també prefereixen evitar el numeret de la lliga i el tall de la corbata. En el cas de la lliga, cada vegada són més les núvies que prefereixen no portar-la, malgrat que el sentiment de ‘lliga sí o lliga no’ està molt dividit (el 51% de les núvies diuen que la lliga està passada de moda i el 49% es decanta perquè es continua portant).

Les peticions de matrimoni, els focs artificials, els acudits tontos, els ‘flaix mob’ organitzats, els vídeos sorpresa per a la parella protagonista, el llançament del ram i el karaoke són els altres moments que configuren aquest ‘rànquing’ dels ‘arggs’ que les parelles prefereixen que no es produeixin el dia del seu casament. La usuària María de l’esmentat portal assegura: «¿Petició de matrimoni en el meu casament? ¡No! Si a algú se li hagués acudit, li hauria demanat amablement que busqués un altre lloc per fer-ho».

Per tot això, cada vegada són més les parelles que contracten els serveis de ‘wedding planner’. Ara mateix la xifra ascendeix al 13% de les celebracions.

L’alcohol, en retrocés

D’altra banda, hi ha un costum que cada vegada està minvant més en els casaments espanyols: el consum de begudes alcohòliques.

S’emporten les ‘antiwedding’, les noves maneres de celebrar els enllaços al marge de les tradicions i a favor dels gustos dels nuvis. I dins d’aquesta categoria, també hi ha el fet de rebaixar el pes de les tradicionals ‘barres lliure’ després del banquet.

Des del brindis amb xampany fins als còctels d’autor, aquest tipus de begudes acompanyen en qualsevol celebració. Però en els casaments espanyols ja estan perdent pistonada.

Segons un estudi, en el 86% dels casaments espanyols se serveix alcohol, cosa que representa un 11% menys que fa cinc anys, quan Espanya se situava al capdavant d’aquest ‘rànquing’. Els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit són ara els països en què més begudes alcohòliques se serveixen en els casaments, assolint el 90%.

Notícies relacionades

Aquesta tendència de beure menys alcohol no es produeix només en els casaments. Segons l’informe ‘Future of Dating 2023’ de Tinder, són cada vegada més les persones que volen tenir una cita on l’alcohol no faci acte de presència (88%).

En aquest sentit, no resulta estrany veure com cada vegada són més els professionals que ofereixen opcions sense alcohol i treballen a experimentar per tenir els ‘mocktails’ (els anomenats còctels verge o sense alcohol) més sorprenents, reinventant els sucs naturals i els refrescos sense alcohol, i fins i tot incorporant propostes atrevides com granissats, tes i orxates. Tot per aconseguir les millors begudes sense alcohol per a un dia tan especial.