Entendre-hi més

Mette-Marit, una princesa de baixa

Mette-Marit, una princesa de baixa

Age Fotostock

3
Es llegeix en minuts
Natalia Araguás
Natalia Araguás

Periodista

ver +

«Quan fas 50 anys, t’adones que la vida no és interminable», reflexionava Mette-Marit de Noruega després de superar el mig segle el 19 d’agost. Ho va celebrar als jardins del castell d’Oslo, en una festa a la qual van acudir uns 400 convidats i que també va servir per commemorar el 22è aniversari del seu casament amb Haakon i l’aniversari d’ell, un mes abans. Va ser un dels seus últims moments de visibilitat pública. Diagnosticada amb fibrosi pulmonar crònica el 2018, Mette-Marit ha ampliat sine die la seva baixa per malaltia, que la Casa Reial de Noruega va anunciar el 13 de setembre en principi per a dues setmanes. La malaltia crònica que té, amb què els pulmons progressivament cicatritzen i que provoca greus problemes respiratoris, ha apartat la princesa de l’agenda oficial com a mínim durant les vacances de la tardor.

Mette-Marit va ser pionera en el món de la reialesa, al convertir-se el 2001 en la primera plebea que es casava amb un príncep hereu. En comptes d’orígens aristocràtics l’acompanyava un passat que ella mateixa va descriure com a «salvatge». Abans de conèixer Haakon de Noruega en un concert de rock, va tenir un fill soltera amb un home que va estar a la presó per tràfic de drogues i va participar en un programa de televisió per trobar la seva parella ideal. Quan la va trobar en Haakon, davant l’estupor de la família reial noruega i el món sencer, va començar l’acarnissament mediàtic: Mette-Marit encara no pot pensar ni veure programes d’aquella època sense que li agafin «ganes de vomitar», ha confessat.

Tanmateix, va obrir el camí d’altres dones: al cap de pocs anys, Mary Donaldson es casava amb Frederic de Dinamarca i Camilla Parker Bowles, amb Carles d’Anglaterra. Felip de Borbó va anar al casament de Mette-Marit i Haakon acompanyat de la model noruega Eva Sannum, íntima de la nòvia. La parella no va resistir l’escrutini públic, però el llavors príncep d’Astúries es va acabar casant el 2004 amb Letizia Ortiz, una periodista divorciada que no desentonava amb el caire que estaven prenent les monarquies europees en els nous temps.

Gran popularitat

Notícies relacionades

Mette-Marit va validar el model de princesa per sorpresa i va demostrar que la supervivència de la monarquia passa perquè qualsevol del poble pla cregui que pugui acabar formant part de la institució. Després del seu matrimoni amb Haakon, va reprendre els estudis universitaris, va centrar la seva tasca en la salut mental, la joventut i el foment de la literatura i va contribuir a crear Maverick Colletive, que dona suport a nenes i dones pobres i copresideix amb Melinda Gates, filantropa i exdona de Bill Gates. La seva popularitat va anar a l’alça, amb alguna vicissitud. El 2011, els noruecs van empatitzar amb ella al veure-la plorar després del doble atemptat que va rebre el país; el seu germanastre, el policia Tron Berntsen, es trobava entre les gairebé 80 víctimes. 

Ara, Mette-Marit de Noruega també és pionera a parlar obertament del seu estat de salut i visibilitzar una malaltia minoritària com és la fibrosi pulmonar. «No puc pensar, sense més ni més, que les coses funcionaran. Depèn de com em trobi», reconeixia a la televisió pública noruega, NRK. Viu el dia a dia, de portes endins, centrada en la seva vida familiar. A més del seu primer fill, Marius Borg Høiby, ja de 26 anys, en va tenir dos amb Haakon: Ingrid Alexandra, cridada a ser reina de Noruega, de 19 anys, i Sverre Magnus, nascut el 2005. Els seus 50 anys li han aportat seguretat, afirma. El que pensin d’ella a hores d’ara ja no té el poder d’afectar-la com abans.