4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Resulta que el cabell envelleix sis anys més ràpid que la pell. Si a això, a més, li sumem altres processos que es produeixen diàriament, com la contaminació ambiental, les eines de calor i altres agressions, entendrem per què és tan important conèixer totes les «claus per tenir uns cabells sans i bonics». Aquesta és la promesa de l’enciclopèdic ‘La biblia del cuidado del cabello’ (Zenith), de la jove dermatòloga i divulgadora especialitzada en tricologia (la branca que estudia els cabells i les seves malalties) Claudia Bernárdez. Un manual ple de consells per lluir ‘pelazo’.

Perquè «els nostres cabells diuen molt de nosaltres i tenir-los cura ens aporta confiança», assegura la investigadora. Aquesta és la raó, per exemple, que a l’Antiga Roma, Juli Cèsar demanés al Senat portar la corona de llorer de forma contínua, «doncs temia que la seva pèrdua de densitat capil·lar (patia alopècia andrògina) fos vista per l’enemic com un senyal de debilitat», explica Bernárdez al seu llibre.

Vet aquí 25 mites, curiositats i consells capil·lars:


MITES

1️⃣ Els cabells han de respirar, no és bo portar cascos o gorros:

Fals: La fibra capil·lar està composta per cèl·lules mortes, així que el cabell només respira a través de la seva arrel dins del cuir cabellut.

2️⃣Si et rentes molt els cabells, s’acostumen i es tornen grassos:

Fals: La glàndula de greix no respon a cap receptor per fora, sinó a instruccions internes com l’estrès o les hormones.

3️⃣¿És tan bo l’oli de coco?

Vertader: L’extra està compost per un 50% d’àcid làuric, una molècula petita que pot penetrar entre les cèl·lules de la cutícula i omplir els buits. A més conté molta vitamina E, un potent antioxidant.

4️⃣Tallar els cabells fa que creixin:

Fals: No influeix en el que passa a l’arrel, només millora l’aspecte de les puntes. No serveix per millorar el creixement ni frenar la caiguda.

5️⃣Caspa:

Hi ha persones amb tendència a la irritació del cuir cabellut i tot i que tinguin una bona higiene presentaran dermatitis seborreica, i fins i tot necessitaran medicació.



CURIOSITATS

1️⃣El color dels cabells de la infància:

És el to a què tendirà el teu cabell en cas de descoloració.

2️⃣Els cabells més llargs del món:

El rècord el té una adolescent índia, Nilanshi Patel, i mesuren 170,5 centímetres.

3️⃣Cabells llargs més enllà dels 50:

«Porta’l com més t’agradi a tu», aconsella Bernárdez, que remarca que «una bona genètica ajuda, clar, però si la cuides bé, pots lluir una bona melena, tinguis l’edat que tinguis». [I digui el que digui Carolina Herrera]

4️⃣Respalls per a extensions:

En lloc de pues tenen bucles perquè no es danyi la unió de l’extensió amb els cabells naturals.

5️⃣Assecador iònic:

El que emet aire carregat amb ions positius. Els cabells estan carregats d’ions negatius, i aquest tipus d’assecador els neutralitzarà, fent que els cabells tinguin més brillantor i menys encrespament.

6️⃣Cabells blancs:

Hi ha un 50% de la població que a partir dels 50 anys té el 50% del cabell canós. Això és la meitat del cap.

7️⃣El puntet blanc:

Quan ens cau un cabell i veiem un puntet blanc, no és que ens hagi caigut l’arrel. Aquesta zona blanca és cabell que s’ha format ja sense color, la qual cosa forma part del procés natural de la caiguda.

8️⃣Caiguda ‘normal’ dels cabells:

L’habitual és que caiguin entre 100 i 150 cabells diàriament.

9️⃣Allisadors:

Els primers daten de la dècada de 1800. Utilitzaven olis especials per transmetre la calor i planxes d’acer. «¡Va ser gairebé cent anys abans de la creació del primer xampú!».

Sofre:

L’olor rara que apareix quan fem un allisat (fins i tot si ho fem amb la planxa a casa) es deu a l’alliberament abundant de sofre de tots els enllaços disulfur de la fibra capil·lar (som com un volcà).




CONSELLS

1️⃣Canviar la ratlla:

El sol accelera l’envelliment capil·lar. «Si no t’agrada portar barrets o mocadors, almenys ves canviant la ratlla o tira’t tots els cabells enrere. Així utilitzaràs la capacitat protectora de la fibra capil·lar a favor teu».

2️⃣Electricitat estàtica:

Si se t’electrifiquen molt els cabells (per exemple, a l’hivern), pots passar-te un paper d’alumini per disminuir-la. Aquest captarà les càrregues elèctriques dels cabells.

3️⃣Xampús ‘sense’:

«No et deixis guiar per les negatives, ja que hi ha tants ingredients possibles que només per no portar-ne uns no vol dir que la resta siguin bons», assegura Bernárdez.

4️⃣Mascareta o suavitzant:

Abans d’aplicar-los cal escórrer bé els cabells. Si està moll, aquesta capa d’aigua que recobreix la cutícula evita que el producte s’adhereixi.

5️⃣Tractament intensiu:

És bo aplicar qualsevol producte nutritiu abans del rentat. Així es pot posar més quantitat i eliminar-la amb el rentat per evitar l’aspecte gras.

6️⃣Protectors solars:

Els capil·lars no eviten el dany solar a la pell del cuir cabellut, a la qual caldrà posar protector solar per a la pell, gorros o mocadors.

7️⃣Rentat:

El millor és començar a rentar el cuir cabellut amb aigua temperada i després passar a una temperatura més fresca per acabar.

8️⃣Dieta:

Qualsevol règim hipocalòric mantingut comporta una certa caiguda de cabells. «No et preocupis, perquè es recupera, ja que és temporal», avisa la dermatòloga.

9️⃣Tenyit:

Quan vagis a la teva cita per tenyir-te, ves-hi amb els cabells bruts. Així el greix natural del cuir cabellut protegirà la pell del contacte amb aquestes substàncies.

Notícies relacionades

Cabellera:

Les bases d’una bona melena són una bona nutrició, una miqueta d’esport i una bona gestió de les emocions per evitar l’estrès.

Temes:

Club d'Estil