Projecte pioner

Perruqueries més sostenibles: el futur passa per rentar amb menys aigua i reutilitzar els cabells tallats

Perruqueries més sostenibles: el futur passa per rentar amb menys aigua i reutilitzar els cabells tallats
4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya viu aquest any una sequera excepcional. El mateix passa en gran part d’Espanya. Si a la falta de pluges se suma l’alça de les temperatures que estem vivint els últims estius, cada vegada més llargs, està clar que necessitem un pla d’acció. A més de les administracions, tots hauríem de posar de la nostra part per estalviar aigua i buscar alternatives netes de consum d’energia. Aquests dos eixos fonamentals són els que guien el nou programa impulsat per L’Oréal per fer que els salons de bellesa redueixin l’impacte mediambiental de forma progressiva fins al 2030 i siguin cada vegada més sostenibles.

Notícies relacionades

La iniciativa ‘Hairstylist for the future’ del gegant francès de la cosmètica i la bellesa, la companyia d’aquest sector més gran del món, està basada en tres pilars: la reducció de l’ús de l’aigua, el reciclatge de residus i les alternatives netes en el consum d’energia.

500 centres espanyols

És un projecte global que actualment es porta a terme a 23 països, amb la participació de 3.000 centres (l’objectiu és acabar l’any amb 10.000). A Espanya ja s’hi han unit mig miler de salons, que apliquen almenys una de les tres accions. La que tots apliquen és la de l’estalvi d’aigua i, en segon lloc, alguns d’ells també comencen a reciclar els cabells. «El propòsit és anar sumant salons i que tots ells vagin aplicant les diferents propostes», comenten des de la marca, que s’encarregarà d’informar i anar actualitzant les opcions i beneficis d’implementar noves tecnologies d’estalvi en aigua i energia, o de participar en programes responsables amb l’entorn.

¿Com es porta a terme?

Estalvi d’aigua: fins a un 69% menys en cada rentat

Per reduir la petjada hídrica, L’Oréal Productos Profesionales ofereix a l’estilista una innovació sense precedents: Water saver, un capçal desenvolupat per l’empresa amb la ‘start-up’ suïssa de tecnologia ambiental Gjosa, la tecnologia de fragmentació d’aigua del qual permet estalviar fins al 69% de l’aigua utilitzada en cada rentat. Gràcies a aquesta innovació només es fan servir dos litres i mig d’aigua per minut, quan l’estàndard són vuit litres. A més, crea gotes que són 10 vegades més petites per a una millor absorció i una esbandida més ràpida

Addicionalment, de manera local, s’ha establert una aliança amb Presto Ibérica, líder nacional en tecnologia per a l’estalvi d’aigua, que a través d’un sensor anomenat Presto Go System, permet graduar la temperatura de l’aigua, i d’aquesta manera fer un ús més intel·ligent i eficient de l’aigua calenta. Evita que es perdin entre 6 i 25 litres en el temps d’espera fins que arriba l’aigua calenta a l’aixeta.

Reciclatge de residus: cabells tallats per a l’agricultura i rentadores d’ozó

S’estima que el 60% del residu generat per un saló el constitueixen els cabells tallats. L’Oréal Productos Profesionales s’ha aliat per al seu programa a Espanya i Portugal amb la ‘start-up’ espanyola Clic Recycle. «L’objectiu que tenim és mostrar a tots els perruquers com aquestes accions són capacitats de canviar l’experiència del client i el posicionament dels salons, però sobretot el compromís és lluitar contra el canvi climàtic», asseguren.

El seu programa de recollida de cabells aposta per l’avaluació d’aquesta matèria orgànica i la transforma en: 

  • A) Humus per a l’agricultura regenerativa. Elaborats en un 50% amb cabells tallats, el seu alt contingut en nitrogen els fa funcionar com un abonament natural que permet prescindir dels fertilitzants químics. S’estima que tres quilos de cabells humans contenen 500 g de nitrogen. A més, el seu ús en agricultura pot combatre plagues, males herbes, i proporcionar un enorme estalvi d’aigua de reg, ja que evita l’evaporació i mantenen la humitat. 
  • B) Xarxes biodegradables de cabells per a la neteja d’olis, hidrocarburs i metalls pesants en ports, rius i mars. Fins ara, el material utilitzat per captar aquests materials ha sigut el polipropilè. Els cabells, a més de biodegradables, ha demostrat que són més absorbents amb materials com el cadmi, coure, zinc o plom. Segons dades de la mateixa ‘start-up’, un quilo de cabells pot absorbir fins a 8 litres d’olis i petroli

Una altra iniciativa en matèria de reducció de residus, i en concret, del consum de detergents, és la col·laboració amb Grup Idris. Gràcies al seu dispositiu Ecoidris, un equip d’ozó en aigua per instal·lar en rentadores permet rentar la roba sense utilitzar detergents ni suavitzants, només amb aigua freda i ozó, que a més és un potent desinfectant natural.

Energies netes

Per reduir l’empremta energètica dels salons, també s’han creat associacions amb proveïdors locals d’energies renovables. En paraules de Juan Ordóñez, director de sostenibilitat de L’Oréal Productos Profesionales: «Els nostres esforços estan enfocats a poder oferir als salons energies 100% renovables. En aquest sentit, es pot destacar que de l’energia que es produeix al nostre país, gairebé la meitat és 100% renovable, i això ens converteix en el primer país europeu productor d’aquesta energia». Per facilitar el consum d’energies verdes, s’ha arribat a un acord avantatjós per als salons de perruqueria amb Gesternova. Aquesta companyia espanyola està bolcada a aconseguir una transició ecològica que minimitzi els efectes de l’escalfament global.