Polèmica biografia

Guerra entre Nieves Herrero i Tita Cervera per la novel·la ‘La baronesa’

Guerra entre Nieves Herrero i Tita Cervera per la novel·la ‘La baronesa’

EUROPA PRESS / DIEGO RADAMÉS

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Avui us presento aquest llibre, diferent del que tenia pensat escriure, però potser per això encara més interessant. Una novel·la biogràfica amb fets i persones reals. Una història amb una protagonista que he arribat a admirar, però a qui mai he aconseguit comprendre realment. Sens dubte, el personatge més fascinant de les últimes dècades». Amb aquestes paraules la periodista i novel·lista Nieves Herrero va presentar dimecres, al Cercle de Belles Arts de Madrid, el projecte literari en què ha estat embrancada en els últims anys, ‘La baronesa’, una novel·la sobre la vida de Tita Cervera que ha acabat com el rosari de l’aurora. O no tan bé com Herrero va somiar al principi.

Durant tres anys ha tret temps d’on gairebé no n’hi havia per entrevistar-se hores i hores amb Carmen Cervera a la seva casa de la Moraleja. La tertuliana televisiva, de 66 anys, que a més condueix un programa de ràdio diari a Onda Madrid, agafava el seu cotxe i anava a la trobada de la seva protagonista.

Putin i el pare de les bessones

En les 700 pàgines del llibre, que es divideix en set capítols, es revelen coses com l’oferiment del president rus, Vladímir Putin, per portar al seu país la col·lecció de Tita, però on no s’aclareixen els dubtes sobrela paternitat de les bessones de la baronessa, nascudes després d’una gestació subrogada als EUA, però que són tan semblants a Borja, primogènit de l’aristòcrata, fruit de la seva relació amb Manolo Segura i adoptat quan només era un nadó pel baró Hans Heinrich von Thyssen-Bornemisza quan es va casar amb la seva mare.  «Hi ha dades que he mantingut en secret, perquè Tita me les va confessar en secret», ha dit Nieves sobre aquest assumpte, sobre el qual es donen altres detalls a la novel·la.

«Tita Thyssen em va explicar amb tota sinceritat qui va ser el donant»

«Tita Thyssen em va explicar amb tota sinceritat qui va ser el donant. No obstant, per respecte a la confidencialitat de les converses mantingudes amb ella per al llibre que es va frustrar i el dret a la intimitat de les menors, el secret seguirà sa i estalvi amb mi fins que ella, com ha anunciat, reveli públicament la identitat del pare», explica en el llibre. I també que potser espera que les seves filles arribin a la majoria d’edat per explicar-ho.

Mai va deixar anar ni una llàgrima

La periodista va explicar que no sap la veritable raó per la qual es va trencar la seva aventura literària: «La meva única condició va ser narrar les coses tal com han sigut, amb llums i ombres. El que no podíem era reinventar la seva vida. Durant tres anys, em vaig introduir a casa seva i en el seu món. Vam mantenir llargues converses i vam compartir secrets. En xandall i sense maquillatge». Durant aquelles trobades la baronessa no va arribar a emocionar-se, sempre va estar somrient.

Nieves Herrero, en canvi, es va posar a plorar tot just començar la presentació de l’obra que acaba de publicar amb Ediones B. Va explicar que la viuda del baró Thyssen va deixar penjat el projecte sense previ avís i sense explicació. Va deixar de contestar a les seves trucades i missatges i es va rescindir el contracte, ja que la idea inicial era que el llibre el firmessin totes dues. «No sé què ha passat. La meva relació amb ella ara és nul·la», va dir l’ara única autora.

Destrossada «psicològicament»

Herrero es va assabentar per la premsa de la ruptura. La baronessa ho va deixar anar en el programa ‘Espejo Público’, que la va entrevistar pel seu 80è aniversari, el 23 d’abril. «Encara no m’he recuperat psicològicament», ha dit l’escriptora, que ha explicat en el mateix programa que les dues van tenir «una relació més personal pròpia de dues persones que s’aprecien. I de sobte, aquesta relació es va trencar».

El mateix dia del seu aniversari Tita va dir davant les càmeres que agafava les regnes del seu propi projecte autobiogràfic: «L’estic escrivint jo sola. Així s’assemblarà més a mi i a la meva manera de ser. A més, sempre m’ha agradat escriure», va dir.

«Teníem una relació més personal pròpia de dues persones que s’aprecien. I de sobte, aquesta relació es va trencar»

¿Possible demanda?

Pel que sembla, la baronessa no està gens contenta que Nieves hagi tirat endavant el projecte en què ha estat treballant des de fa tant temps, i ha anunciat a través d’un col·laborador del mateix programa que la demandarà «perquè no és la seva biografia i no té permís per publicar-la». Pel que sembla, els advocats s’estan llegint minuciosament el llibre per veure què és o no demandable. «Tita desitja fer memòria, però crec que els advocats han tingut i tenen un lloc massa preferent en la seva vida», assenyala Herrero.

¿I què és el que explica el llibre?

Notícies relacionades

«Vaig descobrir una dona de novel·la: una infància amb pares separats, una joventut romàntica i un concurs de bellesa, el de Miss Espanya, que va posar la seva vida del revés. El seu idil·li amb Lex Barker, «el seu gran amor», i les ombres que van arribar després de la seva mort. La seva relació amb Espartaco Santoni, amb el seu sòrdid final. El naixement de Borja, i l’aparició de Heini, que la convertiria en baronessa i col·leccionista». També narra la seva «dolenta, dolentíssima» relació amb la seva nora, Blanca Cuesta, que ara viu un moment d’impàs pel bé de l’entesa amb el seu fill, Borja. I l’arribada de les nenes, Carmen i Sabina, que encara no han complert els 18 anys.

Malgrat la topada, en la seva obra Herrero continua remarcant la importància de la faceta com a mecenes de la baronessa i com es va mostrar de «generosa amb ella durant les seves trobades».

Temes:

Tita Cervera