MENTRE NEGOCIA AMB L'ESTAT

Carmen Cervera nomena el seu fill patró del Thyssen

Miguel Satrústegui dimiteix del patronat

zentauroepp52660849 tita cervera llega al acto donde se ha anunciado al ganador 200703155628

zentauroepp52660849 tita cervera llega al acto donde se ha anunciado al ganador 200703155628 / Ana Belen Morant

1
Es llegeix en minuts

Carmen Cervera ha nomenat el seu fill Borja Thyssen patró del Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, segons han confirmat a Europa Press fonts del museu. Així mateix, el museu ha informat de la dimissió de Miguel Satrústegui com a patró governamental del museu per la seva «disconformitat amb el paper que el patronat del Museu ha tingut fins ara en les decisions relatives a la renovació del préstec de la col·lecció de la Baronessa Carmen Thyssen-Bornemisza», segons aquestes mateixes fonts.

Aquests canvis es produeixen setmanes després de conèixer-se la decisió de la baronessa Thyssen d’emportar-se del museu les obres ‘Mata Mua’, de Gauguin; ‘Cavalls de carreres en un paisatge’, de Degas; ‘Martha Mckeen de Wellfleet’, de Hopper, i ‘El pont de Charing Cross’, de Monet.

Aquestes obres formaven part del préstec de la col·lecció propietat de Carmen Thyssen firmat el 1991 amb una durada de deu anys i que des d’aleshores s’ha renovat de manera anual des del 2011. No obstant, a principis del 2017, la baronessa va reclamar al Ministeri de Cultura un nou marc de relacions amb l’Estat per entendre que el contracte del 2002 havia quedat «obsolet».

Notícies relacionades

Des d’aleshores, el Ministeri, inicialment amb Íñigo Méndez de Vigo, després amb José Guirao al capdavant i ara amb José Manuel Rodríguez Uribes, han mantingut negociacions amb Carmen Thyssen per a la firma d’un nou contracte que ha obligat a renovar periòdicament la garantia d’Estat de les 429 obres.

El Govern central va prorrogar fa uns dies fins al 30 de setembre del 2020 la garantia de l’Estat per a 425 obres que formen part de la col·lecció, però ara ja no hi apareix l’obra ‘Mata Mua’, per la qual cosa les obres assegurades en aquesta ocasió en són una menys respecte a l’anterior pròrroga i el valor que concedeix l’Estat al conjunt d’obres, sense l’esmentada peça, és de 25,7 milions menys: de 390,6 milions d’euros de l’anterior garantia passa a 364,9 milions d’euros de l’actual. En declaracions recents a la revista ‘Hola’, ‘Tita’ Cervera assegurava que no té intenció de vendre ‘Mata Mua’, però necessita liquiditat i ha de pensar en els seus fills. 

Temes:

Tita Cervera