Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

5 tendències de moda caçades a les desfilades de la 080 Barcelona Fashion

Santi Mozas, dissenyador de Compte Spain: «M’han escrit Katy Perry i Olivia Rodrigo»

Free Form Style: «La moda continua ignorant les persones amb discapacitat»

5 tendències de moda caçades a les desfilades de la 080 Barcelona Fashion

080 BARCELONA FASHION

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

25 desfilades. 25 firmes de dissenyadores i dissenyadors (dos més que en l’edició d’octubre) han presentat les seves propostes en la 31a edició de la 080 Barcelona Fashion, celebrada fins divendres al recinte modernista de Sant Pau. Ha sigut la cita «més diversa» de la història de la setmana de la moda catalana i no només pel seu càsting de models variat (de totes les talles, ètnies i edats), sinó també pel ventall de peces proposades per a tots els tipus de cossos i per a persones amb alguna discapacitat.

¡Visca el ‘body neutral!’. Aquest corrent que accepta els cossos reals i no els ideals ha guiat les desfilades, on també l’artesania, l’atemporalitat i els teixits de qualitat han sigut una constant. Però si entre totes haguéssim de destacar les cinc tendències que hem vist a la passarel·la i que aviat veurem als carrers, serien aquestes. Prenguin nota:

¡Flores, flors, volem flors!

Els que no es van perdre la Gala Met 2023 i la seva desfilada de famosos vestits en homenatge a Karl Lagerfeld, segur que es van adonar d’un detall: les flors, concretament les camèlies, en blanc o en negre, van adornar els ‘outfits’ de molts convidats a l’esdeveniment. Aquesta flor copava la capa en la qual es va enfundar Rihanna i decorava també l’estola que va portar Bad Bunny. I és que la camèlia, nativa del Japó, era la preferida de Coco Chanel, i aquest 2023 no només estarà de moda ella, sinó totes les flors. Les veurem en ‘chokers’, jaquetes estampades, botons, butxaques i fermalls de camèlies (o una altra flor). La tendència s’anomena ‘boutonnière floral’ i a la 080 Barcelona Fashion també l’han reivindicat Menchén Tomàs i l’emergent Laretta. La primera ha col·locat les flors als accessoris del coll en forma de rosa i també les ha integrat en peces ‘top’ amb escots reforçats amb pètals. En el cas de la jove dissenyadora Laretta, ha convertit les bruses en autèntics clavells.


Metres i metres de tul

Tul. Quan es diu aquesta paraula ve al cap la mítica faldilla de Carrie Bradshaw a ‘Sexe a Nova York’. Efectivament, aquesta tela tan delicada i versàtil torna a ser tendència a les passarel·les i als ‘looks’ de ‘street style’ (com ho va ser fa poc més d’una dècada). Des de faldilles i vestits fins a bruses i jaquetes, el tul es pot utilitzar de moltes maneres per crear un estil únic i llampant. Per exemple, Reveligion ens suggereix combinar-lo amb peces ‘denim’ i esportives per a un ‘look’ més de carrer i casual. En la seva col·lecció ‘Vandal’ l’hem vist en capes, prisats i volants, ja que el tul pot afegir un toc de volum i romanticisme a qualsevol peça. També s’ha sumat a aquesta tendència el mestre del punt Escorpion, que en la seva última col·lecció afegeix volum eteri amb capes de tul en tons naturals, així com el blau, el rosa pètal i el rosa pal, tots barrejats amb el gris.

Minimalismes en blanc

El vestit blanc és un clàssic que mai passa de moda. El vestit és un bàsic imprescindible i el blanc és el color que millor combina, així que junts formen la peça ideal. Per això també ha sigut molt present a la passarel·la de 080 Barcelona Fashion i ha sigut un dels ‘looks’ més vistos en les diferents desfilades. Des d’estils bohemis i ‘cut-outs’ amb acabats brillants de lluentons (com els que ha mostrat Compte Spain) fins a opcions més clàssiques i romàntiques amb colls paraula d’honor i teles encunyades (com els de Simorra).

Futuristes i retros

Dissenys futuristes versus retros, dues tendències oposades però que en realitat estan de plena actualitat. Molts dels dissenyadors que han passat aquesta setmana per la passarel·la de Barcelona han basat en aquests dos eixos temporals les seves propostes. Com Dominnico, que ha imaginat una nova comunitat inclusiva a partir de materials i teixits majoritàriament de restes d’estoc (reciclar és el futur), en especial el xarol, el cuir, el pèl natural Tibet, els tafetans i el tencel. És clar, l’icònic Custo Barcelona ha mostrat peces brillants amb molt lúrex i una fusió de materials naturals i tecnològics. A d’altres, en canvi, els continua motivant allò que el temps passat era millor. Amb el seu ‘The American dream’, Victor von Schwarz ha recreat el Hollywood dels anys 70 rescatant l’estil ‘cowboy’ amb molt ‘denim’, enceraments i ‘tweeds’ que tant agrada a la moda de carrer.

Inclusivitat i canvi climàtic

La inclusivitat i la diversitat dels cossos és habitual als carrers, però no tant a les passarel·les. Però en aquesta nova edició de la 080 Barcelona Fashion aquest ha sigut el leitmotiv i s’ha palpat a les desfilades amb models de talles grans i de diferents ètnies i edats. Però, a més, la firma pionera de roba per a discapacitats Free Form Style ha protagonitzat la primera desfilada en una setmana de la moda a Espanya d’una col·lecció adaptada [fàcil de posar, funcional i còmoda] i ‘fashion’. La col·laboració amb Manuel Bolaño li ha donat un toc punk i ‘new romantic’ dels 80, molt tendència en l’‘street style’. Un altre tema que preocupa la ciutadania i que ja s’està plasmant ja en la roba és el canvi climàtic. Per exemple, Txell Miras ha tingut present l’augment de les temperatures per oblidar les superposicions a canvi de donar més protagonisme a peces exteriors d’abrigar per cobrir el cos despullat.