Cita històrica a Londres

Crea la teva invitació per a la coronació de Carles III amb la carta original

  • Multimèdia: guia de la coronació de Carles III (comparada amb la de la seva mare)

  • Multimèdia: els reptes, polèmiques i problemes de Carles III

  • Directe: últimes notícies de la coronació de Carles III

Crea la teva invitació per a la coronació de Carles III amb la carta original
3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Tenint en compte que l’anterior regnat, el d’Isabel II, va durar set dècades, temps ha tingut la casa reial britànica per preparar la coronació del nou rei, Carles III. I, com no podia ser de cap altra manera, ha pensat fins a l’últim detall sabedora que tot serà analitzat amb lupa en l’inici d’una era més turbulenta que l’anterior. ¡Fins i tot ha creat emoticones del seu gran dia per exhibir modernitat! I ha fitxat l’exdirector de disseny d’Apple, Jonathan Paul ‘Jony’ Ive, per confeccionar el logotip de la jornada. Era previsible, per tant, que la invitació per assistir als fastos fos també d’alta volada, i amb la vènia de sa majestat ens hem permès el luxe de compartir-la i personalitzar-la amb els lectors.

El creador de la invitació a la coronació de Carles III és el popa dels artistes heràldics, Andrew Jamieson. Aquest «il·luminador de manuscrits que per a la seva obra s’inspira en els temes cavallerescos de la llegenda artúrica», segons el defineix la mateixa casa reial britànica, va pintar la invitació a mà en aquarel·la i guaix, «i el disseny es reproduirà i imprimirà en cartró reciclat, amb detalls en làmina d’or».

Si introdueixes el teu nom al requadre que apareix sota aquestes línies i cliques al botó, podràs veure com és la invitació personalitzada, i fins i tot podràs descarregar-te-la com una imatge JPG per guardar-la o imprimir-la. (En algunes pantalles pot aparèixer deformada o tallada, però es descarrega en la proporció correcta.)

Llegenda del rei Artur

El treball de Jamieson per a la invitació està inspirat en els temes cavallerescos de la llegenda artúrica, i el principal protagonista de la il·lustració és l’Home Verd, una antiga figura del folklore britànic, «símbol de la primavera i el renaixement, per celebrar el nou regnat». Aquesta representació, acompanyada de fullatge natural, «està formada per fulles de roure, heura i arç, i les flors emblemàtiques del Regne Unit».

Els narcisos de color groc representen Gal·les; els cards, Escòcia; els trèvols, Irlanda, i les roses angleses, Anglaterra. Les roselles són les flors que solen portar a les solapes quan es recorda els morts en la I i II Guerra Mundial.

Missatges ocults

Als seus dibuixos s’amaguen diverses picades d’ullet als rols com a futurs rei i reina dels amfitrions: «El prat de flors silvestres britànic que voreja la invitació presenta lliri de la vall, blauets, maduixes silvestres, roses canines, campanetes blaves i un branquilló de romaní per al record, juntament amb la vida silvestre que inclou una abella, una papallona, una marieta, un reietó i un pit-roig. Les flors apareixen en grups de tres, cosa que significa que el rei es converteix en el tercer monarca del seu nom», ha explicat la casa reial. «Un lleó, un unicorn i un senglar, presos dels escuts d’armes de ses majestats, es poden veure entre les flors».

Notícies relacionades

L’escut de Camil·la ha sigut actualitzat per reflectir el seu nomenament com a dama reial de l’Orde de la Lligacama l’estiu passat, segons la nota de palau.

El comte mariscal

Cal remarcar el tercer nom que apareix destacat sota els de Carles i Camil·la: el comte mariscal és la persona que s’encarregarà del protocol de la cerimònia. S’encarrega dels esdeveniments que són més cerimonials i de caràcter especial a Anglaterra, també es va encarregar de l’enterrament de la reina. És un càrrec públic i hereditari que des del 1672 té la mateixa família. L’actual comte mariscal és Edward Fitzalan-Howard, 18è duc de Norfolk, que va heretar el càrrec el 2002.