Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Parlen les Marie Kondo espanyoles: «No deixarà l’ordre, el seu cas és malaltís»

Les organitzadores Vanesa Travieso (@ponorden), Alicia Iglesias (@ordenylimpiezaencasa), Oihane Cantabrana (@ordenatrix) i Bego (@la_ordenatriz) afirmen que la polèmica és «pur màrqueting» i que és «mentida» que la guru ja no tingui casa seva ordenada

Parlen les Marie Kondo espanyoles: «No deixarà l’ordre, el seu cas és malaltís»
6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Marie Kondo, l’has feta grossa. Des de fa una setmana no es parla de res més: la diva mundial de l’ordre «flaqueja», «sucumbeix», «es rendeix», «llança la tovallola», «es dona per vençuda»... Alguns titulars fins i tot han assegurat que ella i el seu mètode (KonMari), amb el qual s’arriba a la felicitat ordenant, és un «frau». Vaja, que «‘emosido enganyado’».

L’origen de la polèmica va ser un article a ‘The Washington Post’ que recollia les paraules de la toquiota de 38 anys en un seminari, en les quals admetia: «Casa meva està desordenada, però la manera com passo el temps és la correcta per a mi en aquesta etapa de la meva vida». I és que, des que va donar a llum el seu tercer fill, el 2021, diu que prefereix disfrutar del temps amb els seus fills abans que fer rotllets amb la roba o tirar llibres a mansalva.

El pretext: nou llibre

L’excusa del text era parlar del nou llibre, el cinquè, de la pròspera empresària, ‘El método kurashi’ (Aguilar), en el qual ens ensenya a organitzar casa nostra per «crear el teu estil de vida ideal». Arriba després del supervendes del 2014 ‘La màgia de l’ordre’, amb el qual va aconseguir que ‘Time’ la inclogués a la llista de les 100 persones més influents del món; ‘La felicitat després de l’ordre’ (2016); ‘La màgia del dia a dia’ (2017) i ‘La felicitat a la feina’ (2020), així com dos programes a Netflix, ‘¡A ordenar con Marie Kondo!’ (2019) y ’¡Sé feliz con Marie Kondo!’ (2021).

Kondo continua explotant el negoci, però ara les seves paraules han generat dubtes, tant entre els seus fidels com entre els amants del caos. Quatre ‘influencers’ de l’ordre i la neteja que han passat per aquest Club d’Estil ens donen la seva visió sobre l’‘escàndol Kondo’:

«Vaig deixar-ho tot i la meva carrera i el 2017 vaig anar a Chicago per seguir uns dels seus tallers», explica Vanesa Travieso (@ponorden), la primera alumna espanyola de Marie Kondo i una de les ‘influencers’ del sector amb més prestigi. «Les classes les van impartir altres japonesos; ella va aparèixer l’últim dia i es va fer una foto amb nosaltres. Llavors ja tenia molta gent al voltant que li deia què, com i quan. És una persona molt fràgil, tant que impacta. Em vaig identificar amb ella perquè va tenir una infància en soledat, no infeliç, i crec que això la va fer ser tan perfeccionista», observa aquesta gallega establerta a Barcelona, que admet que se sent «decebuda» amb les paraules recents de Kondo. «Ara diu que es rendeix. ¿Com pot ser? I nosaltres aquí, donant-ho tot», exclama amb ràbia.

«Per anar al psicòleg»

«Per mi és mentida que deixi d’ordenar; em sembla una mera estratègia de màrqueting per vendre aquest últim llibre», afirma. «El problema que té és el seu nivell d’exigència, un perfeccionisme malaltís per anar al psicòleg. Conec gent que no deixa ni gatejar el nen perquè no s’embruti... Aquesta anada d’olla, per anar al psicòleg, és el que li ha passat a ella», diu, realment enfadada. «Des que va tenir el primer fill havia de saber que no podia mantenir sempre el mateix ordre. Jo mateixa ho vaig dir en una publicació del 2018: ‘l’ordre no ha de ser perfecte, sinó pràctic i funcional’», remata.

El mateix opina Alicia Iglesias (@ordenylimpiezaencasa), una altra de les gurus a Espanya experta en canvis d’armari, mudances i a «aplicar la lògica i el sentit comú a l’hora d’organitzar». Creu que just és això, el sentit comú, el que ara vol aplicar la nipona, massa rígida als seus inicis. L’empresària asturiana que fa vuit anys va posar en marxa el seu propi mètode, «21 dies», considera que «una persona que no tingui gaire ‘TOC’ amb l’ordre no pot seguir totes les instruccions estrictes de Kondo». «L’ordre perfecte, les 24 hores, és impossible», defensa mentre aposta per la flexibilitat: «Si tu tens armaris dels 80 amb calaixos baixets, no pots doblegar vertical i no passa res, ho fas en escala».

A Euskadi, la primera organitzadora que es va professionalitzar, el 2015, va ser Oihane Cantabrana, més coneguda a les xarxes com @ordenatrix. Aquests dies va de presentació en presentació firmant exemplars del seu nou llibre, ‘Órdenate la vida’ (Zenith), i assegura que té pendent el nou manual de Marie Kondo perquè no es creu les coses que s’han dit d’ella. «Crec que s’ha tret una mica de context el titular», assegura. «Soc mare d’un nena i puc entendre bé de què parla», continua.

Cantabrana justifica així aquest canvi de guió de Kondo: «El seu primer llibre el va escriure molt abans de casar-se i començar a tenir fills. Abans de mudar-se als EUA i tenir una casa gran amb més gent i més coses. ‘La màgia de l’ordre’ es basa en la història d’una jove que vivia al Japó amb els seus pares en un pis petit i en una habitació encara més petita. No és el mateix aquella fase que quan comencen a arribar criatures». Segons la seva opinió, «les cases de revista no són disfrutables. Aquest ordre no és realista. Suposo que Marie Kondo, al Japó, devia disfrutar d’aquest tipus d’ordre i ara en parla d’un altre. Casa meva està ordenada, però durant el dia, òbviament, s’utilitzen les coses, i quan utilitzes una cosa no està al seu lloc, però això no és desordre. Després es guarda i ja està», observa.

Perfeccionisme extrem

Igual que Travieso, Cantabrana opina que «els que ara riuen perquè es dona per vençuda és perquè Kondo sempre s’ha mostrat massa perfeccionista, d’un ordre extrem. La gent que volia ser així se sentia frustrada. I la gent que viu en el desordre s’ha aferrat a aquestes declaracions per dir que ells ja ho estaven fent bé».

L’organitzadora basca creu que la polèmica no afectarà el seu sector. «Al contrari, crec que ens beneficia. La gent s’està assabentant que existeix Marie Kondo, que existeixen professionals perquè necessiten ajuda per posar en ordre els seus objectes i poder viure en ordre al seu cap. Això no anirà a menys, sinó a més», remarca amb entusiasme.

Notícies relacionades

Comparteix aquesta mateixa idea Bego Pérez(@la_ordenatriz), mare de set fills que va deixar l’arquitectura per les taques i que ara té una parròquia de gairebé un milió de fidels a Instagram. Com les seves companyes, també creu que «l’embolic en què s’ha ficat Kondo és una estratègia de màrqueting formidable» i que els que ara la critiquen és perquè «ella ha transmès una imatge d’excessiva perfecció».

«La vida va canviant, igual que el nostre ordre, les nostres necessitats, i hem de prioritzar. Les seves paraules són molt lògiques, ella ara està prioritzant. No crec que hagi abandonat l’ordre ni que casa seva estigui desordenada», rasa, convençuda que Marie Kondo «continua ajudant-nos».