Aniversari regi

Letizia compleix 50 anys: així és la Reina en la intimitat

Les cronistes Carmen Duerto i Mábel Galaz retraten en dues noves biografies la dona (real) de Felip VI

Letizia compleix 50 anys: així és la Reina en la intimitat
  • L’enciclopèdia definitiva de Letizia

  • Letizia, la millor aliada de la monarquia, per Pilar Santos

8
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Exigent, perfeccionista, manaire, nerviosa, visceral, rigorosa, incisiva, orgullosa... De la reina Letícia es diu molt però se sap molt poc. La Zarzuela controla fins al més mínim gest dels Reis. No hi ha l’espontaneïtat ni la improvisació. Per això, ara que Letizia (Oviedo, 1972) arriba als 50 anys –aquest 15 de setembre– dos periodistes que l’han seguit des de fa gairebé dues dècades, en audiències, còctels i gales, i que s’han entrevistat amb ella, els seus parents, amics i família política, miren de donar llum en les seves biografies nouvingudes a les llibreries, sobre la dona real que hi ha darrere de la figura pública de ladona de Felip VI.

Notícies relacionades

Carmen Duerto firma ‘Letizia’. Una mujer real’ (Harper Collins) mentre que Mábel Galaz presenta ‘Letizia real’ (La Esfera de los Libros), dos retrats plens d’anècdotes i curiositats que fins ara no havien sortit dels grupets dels cronistes palatins, i que amb més llums que ombres, és veritat, mostren totes les ‘letizies’ que hi ha hagut en aquestes dues dècades. De la periodista a la princesa, i després a la reina. «Del duríssim camí per trobar el seu lloc» a palau –assegura Duerto–, i «passar de ser periodista a no poder parlar, cosa que la va fer ser una dona obsessionada amb la perfecció i distant» –prossegueix Galaz–, fins al dia de la coronació [19 de juny del 2014], «quan es va adonar que ja no hi havia ningú per sobre d’ella i tot va canviar», remata Duerto.

Segons les autores, aquest és el seu retrat quan les càmeres s’apaguen i els micros es tanquen:

La Z del nom

El periodista Jesús Ortiz li va explicar a Duerto l’origen de la zeta en el nom de la seva primogènita. Va ser un caprici de la seva llavors dona Paloma Rocasolano. Poc abans havia allotjat a casa una jove italiana que viatjava amb el megaconjunt Viva la Gente, a la seva gira per Espanya. Li va agradar la sonoritat del nom, pronunciat a la italiana, amb ‘ch’. El pare va haver de demanar autorització al bisbat. Per sort, van trobar una verge italiana, la Madonna Letizia.

Una periodista a la Zarzuela

Explica Galaz que després de trencar amb Eva Sannum, el príncep Felip li va demanar al seu amic el periodista Pedro Erquicia (‘Documentos TV’) que muntés una trobada ‘casual’ per conèixer la periodista que donava les notícies, primer a CNN+ i després en el Telediario de TVE. Es van asseure junts en aquell àtic del carrer Alcalá i no van parar de parlar d’actualitat, i del fet que tots dos s’acabaven de mudar. Ell a la Residència, un palauet de 2.000 metres, i ella, a un pis de 70 metres de Valdebernardo. Després de la petició de mà reial molt de pressa del 6 de novembre del 2003, en la qual la nerviosa periodista va manar callar el príncep amb aquell «deixa’m acabar», mai més va tornar a la seva casa de soltera. Els seus primers mesos a la Zarzuela els va passar llibreta en mà, millorant el seu anglès i preguntant sobre el protocol.

«Menja com una llima»

«La seva constitució genètica és així. Els seus afirmen que menja com una llima però que tot ho crema a causa del seu caràcter hiperactiu, al qual se suma el seu afany de perfecció, és pur nervi cremagreixos», escriu Duerto, que assegura que la talla de la Reina és entre la 36 i la 34. Prefereix les coses salades que les dolces, les infusions que el cafè, per esmorzar menja torrades amb oli, no li fa gràcia el xai i li encanten els llegums, el peix i les verdures. Tasta de tot. «És capaç de menjar formigues fregides si és el costum del país que visita», explica Duerto, tot i que el que més li apassiona són les fabes amb cloïsses que prepara el seu pare. No li agrada beure alcohol, tot i que en ocasions accepta un vas d’un bon vi negre o un gin tonic (el rei els prepara molt bé amb un tros de poma, revela la periodista).

Cultureta: llegida i indie

Diu Duerto que Letizia és una àvida lectora, una afició que ha contagiat a les seves filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia. Durant la seva petició de mà, va expressar que s’havia enamorat de Felip perquè és «un gran lector», i ella mateixa va segellar el seu compromís regalant-li una primera edició d’una novel·la del segle XIX sobre l’amor a la cort, ‘El doncel de don Enrique el Doliente’, de Larra. Es va emportar a la Zarzuela els seus discos de Dire Straits, Coldplay, Billy Joel, Robbie Williams, Víctor Jara i Sabina. Li agrada Wagner i amb el ‘Rèquiem’ de Mozart «li salten les llàgrimes». I tot i que amb Felip ha anat a veure els Hombres G i Shakira, el seu cantó indie el disfruta amb els seus «col·legues de música». L’estiu del 2013, per exemple, va ballar amb The Killers al FIB de Benicàssim. 

Un armari amb missatge

«No vol ser una dona aparador i mira d’evitar que es parli més de la roba que porta que del contingut de l’acte al qual acudeix», diu Galaz. Com a mal menor, mira de rendibilitzar la gran repercussió que genera la seva presència enviant missatges a través del seu vestuari. «S’ha apuntat a la moda de deixar-se els cabells blancs de les dones modernes del segle XXI», i l’hem vist amb una camisa amb brodats ucraïnesos, o amb roba feta a La Palma, després del desastre del volcà. Tot i que té dissenyadors de referència, com Pertegaz –autor del seu vestit de casament–, Carolina Herrera, Caprile i Juan Vidal, vesteix molt de marques més assequibles, com Massimo Dutti, Zara i Mango (igual com les seves filles, amb les quals de vegades s’intercanvia peces). Li agrada reciclar (vestits de la seva sogra) i repetir model, i fa temps que va deixar aquelles alces anomenades ‘letizios’ pels salons i les espardenyes. Es perfuma amb Allure de Chanel o Thé Vert, de Bvlgari, i ara ja no utilitza l’anell de brillants de promesa ni la seva aliança. Prefereix la peça de 114 euros de la dissenyadora britànica Karen Halla, xapada en or, regal de les seves filles.

Xapa i pintura

Si des de fa set anys compta amb Eva Fernández, exestilista de Vogue, al seu equip, del seu maquillatge se n’ocupa l’Asunción. Explica que li agraden les ombres clares i el coloret coral. Es pentina les celles i és molt fan de l’‘eyeliner’. «No fa falta que preguntem si s’ha operat, n’hi ha prou amb comparar fotos d’abans amb les d’ara», diu Galaz. Es va treure el cavallet del nas i es va rebaixar el mentó. Alguns experts asseguren també que s’ha sotmès a un possible augment o aixecament de bust i a una bixectomia per afinar el seu rostre. D’altres afirmen que s’ha enganxat una mica les orelles i que s’ha augmentat el volum de les natges. A més, recorre a farcits, vitamines, pílings, radiofreqüències, extensions de celles, pestanyes...

Pla d’entrenament

«La seva connexió anterior amb l’esport es limitava a anar de tant en tant a la piscina municipal», relata Duerto. Tot i que ho intenta, no l’hi ha trobat el gust ni a la vela ni a la munteria, tot i que de vegades acompanya Felip a veure’n alguna. «Prefereix un exercici físic que li permeti sentir-se bé i tonifiqui la seva musculatura per aconseguir un cos el més perfecte possible», prossegueix. El resultat és evident als seus braços, que mostra encantada. «A part de treballar amb màquines i pesos, també fa ioga i zumba, sessions a què de vegades convida els seus amics», corrobora Galaz.

La seva ‘troupe’ lleial

Tot i que res se sap de les «vacances privades» després de les esbombades de Marivent, ni s’informa dels caps de setmana d’oci, Letizia es deixa veure per la capital amb les amigues de professió que ha mantingut: Cristina i Sonsoles Ónega, Mar Peiteado, Inma Aguilar i Almudena Bermejo. En el seu cercle fidel també es troba l’actriu Penélope Cruz i el poeta Luis García Montero, director de l’Instituto Cervantes, i declarat republicà. Tant el Rei com la Reina li van mostrar el seu suport al morir la seva dona fa menys d’un any, l’escriptora Almudena Grandes. El matrimoni anava de tant en tant a sopar a la Zarzuela.

Mare i professional entregada

Elionor i Sofia són l’orgull dels seus pares i la devoció de Letizia. Diu Galaz que «és una mare exigent i protectora. Li agrada passar temps amb les seves filles, amb qui comparteix moltes aficions com el cine, la literatura i el ballet. Amb elles fa ’escapades de realitat’: van al cine en texans o de compres, al Corte Inglés. «Gairebé dues dècades després –remarca Galaz–, la periodista treballa ara a primera fila junt amb el seu marit per donar sentit a la monarquia en el segle XXI [...]. La Constitució no li atorga cap paper [...]. Malgrat això és una reina activa i compromesa». Ha omplert la seva agenda oficial amb les seves preocupacions: la formació professional, la investigació de malalties rares, la lluita contra el càncer i la nutrició.

«Estem nets»

«El seu cercle més pròxim explica que encara queda molt d’aquella periodista. Llevat de l’incident de la Catedral de Palma [amb la reina Sofia], no ha comès grans errors [...] [Ara] la distància entre totes dues és gran, ja que els conflictes familiars les ha separat molt. Letizia s’ha mostrat inflexible davant els comportaments del seu sogre i la seva cunyada. La reina emèrita, per contra, ha sigut més condescendent. ‘Estem nets, estem nets. Nosaltres no hi tenim res a veure’, és la frase que ella repeteix en privat una vegada i una altra quan algun escàndol de Joan Carles s’ha fet públic», sentencia Galaz.