'DE LA A A LA Z'

L'enciclopèdia definitiva de Letizia

El llibre pòstum del cronista Carlos García-Calvo és un compendi de moda i estil dedicat a la Reina, inclòs algun dard, com no podia ser de cap altra manera

L'enciclopèdia definitiva de Letizia
Es llegeix en minuts

A d’anorèxia, B de ‘babydoll’, C de cabells blancs, F de farbalàs o L ‘low cost’. Aquestes són algunes de les entrades de la «petita gran enciclopèdia» definitiva sobre Letizia en la qual el cronista de moda i estil Carlos García-Calvo va estar treballant durant el confinament.  Els «abillaments» –que no ‘looks’– de la Reina que tantes vegades va analitzar a les seves columnes a la premsa –‘El Mundo’– i a les revistes –‘Telva’ o ‘Marie Claire’– i altres sucoses anècdotes van acabar prenent forma en un manuscrit que el dandi de llengua viperina –fulminava per igual a «ciberpetards»,«celebrities» i «cibelers»– va entregar a l’editorial 24 hores abans de morir sobtadament al seu apartament de Madrid a finals de juliol. Tenia 77 anys, una dada que, per coqueteria, mai va revelar en vida. 

«Crec que el més lleig que escriu de la Reina és que abans deia ‘jolines’», assegurava la periodista Marta Robles fa uns dies en la presentació per Zoom de ‘Letizia. De la A a la Z’ (La Esfera de los Libros). Ella, íntima de l’erudit en protocol i cases reials des que el va fitxar per al seu programa ‘Madrid a la última’, va ser un dels dos noms que va donar el de Buenos Aires García-Calvo a l’editorial perquè li presentessin la que havia de ser la seva obra pòstuma. Lorenzo Caprile, el seu gran amic, «pupil» i el que ha pres el testimoni de la seva columna de moda, era l’altre.

El modista, que té una entrada pròpia al diccionari també és l’autor del pròleg, una carta d’amor a qui va conèixer fa 30 anys i amb qui va viure alguns de «els moments més feliços». ‘Gordi’, com l’anomenava el mordaç articulista i autor de llibres com ‘El perfecto anfitrión’ o ‘Te vestiré como una reina’, va confessar en la conferència telemàtica que en moda Carlos li feia «100.000 voltes». «Sota aquesta cuirassa de maldat i esnobisme s’amagava un gran tímid», va rememorar Robles, addicta a les seves llargues xerrades sobre cine i literatura. La seva última lliçó, aquest puzle de l’univers Letizia, un dels seus personatges fetitxe. Vet aquí algunes de les seves peces.

ALMENDRALEJO

Resulta tota una declaració d’intencions començar l’enciclopèdia Letizia fent menció de la localitat de Badajoz on es va casar en primeres núpcies amb el professor d’institut i escriptor Alonso Guerrero. Es van oferir fins a 600.000 euros per les fotos d’aquell enllaç. Mai van aparèixer. «I encara sort», sospira l’autor («les comparacions són odioses»).

BLAHNÍK

«Glòria nacional» i autor de les sabates que va portar al seu casament la Reina. Els hi va regalar el seu llavors futur cunyat Jaime de Marichalar. Portaven brodats amb fil de plata símbols de la Corona espanyola. «Es van espatllar amb l’aiguat que va caure aquell dia sobre Madrid».

COMPIYOGUI

Apel·latiu amb què Letizia es va solidaritzar amb el seu amic de classes de ioga Javier López-Madrid, criticat a ‘LOC’ –el suplement d’‘El Mundo’ que l’experiodista va titllar de «merda»– per estar involucrat en el cas de les ‘targetes Black’ i per un suposat pagament de comissions de la seva empresa, OHL, al PP.

ESCUDERO, SARA

Crida l’atenció que l’àlter ego de Mrs. Danvers, la pèrfida majordoma de ‘Rebeca’, li dediqui una entrada i un enfilall de piropos a una col·lega i «màxima autoritat sobre el vestuari de la Reina», tal com defineix l’autora del compte d’Instagram @letizia_de_princesa_a_reina, que fa 16 anys que analitza fins al mínim complement del fons d’armari de sa majestat.

IDIOMES

Recorda el columnista que quan es va fer públic el romanç de Letizia Ortiz Rocasolano amb el príncep d’Astúries, un «sicofanta televisiu» va dir d’ella que havien de passar «25 anys perquè aparegués una periodista tan brillant», ja que «parlava ni més ni menys que vuit idiomes». García-Calvo objecta: «L’hem sentit parlar en català i en un anglès amb lleuger accent hispà, que afegits a l’espanyol en serien tres».

JOLINES

Abans del casament reial era la seva exclamació habitual, «una cosa molt criticada per la família del seu nòvio», i que ara sembla haver reemplaçat per «una cosa decididament més distingida com ‘merde!’». (veure ‘Compiyogui’).

MOCHILERAS

«Els seus detractors –de la Reina– denominen així quatre o cinc amigues de soltera de Letizia amb qui solia anar a sopar o assistir a concerts amb roba desenfadada quan era princesa d’Astúries». 

NARIZ

Tot i que el seu perfil original «ens agradava» i li donava «certa distinció», «la seva rinoplàstia en mans del doctor Antonio de la Fuente, que al principi ens van dir que era per corregir uns problemes respiratoris [...], la van convertir en una dona bellíssima, possiblement la més guapa de les reines europees».

SOPA DE ACELGAS

El plat que menjaven els Reis, Elionor Sofía en l’especial televisiu pel 50è aniversari de Felip (el 2018). Segons l’expert, «el vídeo va ser molt criticat ja que no se sol prendre sopa al migdia, sent aquest un plat més ‘ad hoc’ per a la nit [...]. També es va criticar que la Reina servís ella personalment al seu marit i filles [...]. En comptes que la gent lloés els gustos sans dels Borbón Ortiz va produir un rebuig i molts van opinar que allò era un fàstic [sic] ja que semblava aigua de mar no molt neta en la qual flotaven algues. O meduses». Segons el cosí de la Reina, David Rocasolano, al seu llibre ‘Adiós, princesa’, Letizia es va passar la infància menjant aquesta verdura. Per a qui els agradin, García-Calvo deixa a la pàgina 199 la recepta del famós brou.

Et pot interesar

ZUMBA

«Expliquen que Letizia ho practica a casa amb un grup d’amics, el que explicaria la seva envejable forma física».