MÉS PERIÓDICO

La família més trencada de la tele: ¿qui és qui en el culebró de l’herència de Rocío Jurado?

  • L’obertura del museu dedicat a ‘la més gran’ és l’últim capítol de l’inesgotable serial en què viu la família

La família més trencada de la tele: ¿qui és qui en el culebró de l’herència de Rocío Jurado?
5
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rocío Jurado torna a Chipiona. El municipi gadità obre aquest dissabte les portes del museu dedicat a la folklòrica, amb gairebé 500 objectes personals exposats per honrar la seva memòria i recordar la importància del seu nom. Però, malgrat aquest digne altar erigit, el seu llegat segueix envoltat de polèmiques, especialment a causa del deplorable estat en què es troben les relacions familiars entre els seus parents i descendents.

Notícies relacionades

El museu de ‘la més gran’ (que va morir l’1 de juny del 2006) arriba amb molt més retard del previst, a causa de problemes administratius i, com ha deixat entreveure la filla de la cantant, Rocío Carrasco, també familiars. «Aquí l’única que hi tenia res a veure era jo i l’ajuntament. Gràcies a Déu està tot solucionat», va comentar Carrasco al ‘Sálvame’, queixant-se dels impediments amb què ha topat l’obertura, a més d’advertir subtilment que hi hauria absències en la inauguració: ni la seva filla, Rocío Flores, ni la seva germana, Gloria Camila Ortega, rebrien una invitació per anar a l’acte. 

Així doncs, ¿qui és qui en el culebró de l’herència de Rocío Jurado, ‘la més gran’? Prenguin nota.

Rocío Carrasco: la relatora de les misèries del clan

Després de revolucionar la televisió nacional amb ‘Rocío, contar la verdad para seguir viva’, la docusèrie en què la filla de Rocío Jurado i el boxejador Pedro Carrasco va trencar el silenci després de 25 anys sense parlar públicament de la seva desestructurada família i les violències rebudes, Carrasco s’ha tornat a col·locar davant la càmera per obrir-se en canal i denunciar les misèries que envolten el seu clan familiar.

En els primers episodis no va dubtar a aportar manuscrits de la seva mare, disposada a il·lustrar els abusos que els Mohedano, els Ortega Cano i la seva «família mediàtica» havien comès tant amb ‘la més gran’, com amb ella. També va aparèixer Ana Iglesias, marmessora i íntima amiga de Rocío, que va corroborar les sospites de Jurado tant cap a Antonio David, l’exmarit de Carrasco, com cap als seus germans, els Mohedano.

Gloria Mohedano: la germana amb problemes de liquiditat

La germana de ‘la més gran’ no va sortir especialment escaldada quan Carrasco va trencar el silenci per primera vegada. Però un any després, Gloria s’ha convertit en la dolenta de la trama a causa de les últimes declaracions de Rocío, que ha afirmat que els Mohedano són una «manada de males bèsties», especialment Gloria, «la més pessetera», que, segons la protagonista de la docusèrie, només es movia per l’interès econòmic, no per l’amor entre germanes. Com apunta ‘Lecturas’, Mohedano s’ha vist obligada a hipotecar «dues vegades» l’herència immobiliària que li va deixar la seva germana. De fet, asseguren que aquest és el motiu pel qual ha declarat la guerra contra la seva neboda: «Necessita diners». Una cosa que comparteix amb el seu germà, Amador Mohedano, constantment empaitat per Hisenda, si bé els seus problemes econòmics, a hores d’ara, ja no són notícia.

Gloria Camila: tot per protegir el seu pare

De 26 anys, la filla de Rocío Jurado i José Ortega Cano, és un altre dels noms de la llista negra de la seva germana, Rocío Carrasco. I no és per menys: l’any passat, Gloria havia demandat preliminarment Carrasco per frenar la gravació de la docusèrie. El motiu esgrimit era que la filla de la folklòrica exhibiria documents personals de Jurado a la televisió, en concret, un manuscrit en què Ortega Cano sortiria malparat. 

La demanda va ser desestimada i Carrasco va continuar parlant del tema, especialment assenyalant l’extremat paper protector de Gloria Camila amb el seu pare. «M’hauria encantat que hagués exercit de torero valent i hagués anat al jutjat», va comentar sobre l’absència del vidu de la Jurado en la demanda, que va ser encapçalada per Gloria Camila, tot i que «la història no era cosa seva», segons Carrasco.

José Fernando: el fill amb problemes de salut mental

El germà de Rocío Carrasco també ha sigut un dels personatges del clan més polèmics, tot i que no per baralles ni disputes televisades. Després de rebre un milió d’herència de la seva mare, la relació amb el seu pare es va trencar i va abandonar el domicili familiar. Va entrar en un espiral de consum de drogues i violència, i ha passat per la presó i centres de teràpia i psiquiatria. 

Ara té una relació amb María Jesús, més coneguda com a Michu, que, a diferència de la seva parella, no ha dubtat a parlar de Rocío Carrasco però, a diferència dels Ortega Cano, amb un to conciliador. En el cas d’un hipotètic casament amb el fill de la Jurado, va dir que voldria que la filla del boxejador hi fos. Ràpidament, els representants de la família d’Ortega van afirmar que era mentida i que José Fernando «està i estarà sempre del costat del seu pare i la seva germana».

Rocío Flores: la neta que renega de la mare

Davant l’estrena de la nova docusèrie, Rocío Flores, filla de la Carrasco, s’ha tornat a posicionar en el mateix bàndol de la família: el del seu pare i oncles. Molt unida tant als Mohedano com als Ortega, en especial a Gloria Camila, a qui ha defensat en una altra de les polèmiques que l’han enfrontat a Rocío Carrasco: la dels sobres de sucre que Camila volia vendre amb la cara de la Jurado, uns plans que es van frustrar al no rebre el consentiment de Carrasco.

Malgrat l’animositat, Flores, en l’aniversari de la mort de la seva àvia, va bastir alguns ponts amb la seva mare, assegurant que va saber gestionar molt bé els últims dies de la folklòrica. I va afegir que, si seguís viva, la família no estaria ni totalment trencada ni desestructurada, i que, en cas que existís el cisma, molt probablement la Jurado no estaria enemistada amb la seva filla.

Pedro Carrasco: l’exmarit que la va protegir de sangoneres

És un altre dels protagonistes dels primers episodis de la nova docusèrie, el pare de la protagonista, el boxejador Pedro Carrasco. Segons va revelar la filla de la Jurado, els seus oncles van tenir una mala relació amb Pedro, que, suposadament, va intentar protegir la carrera professional de la seva dona davant les ambicions econòmiques tant d’Amador com de Gloria Mohedano, que volien apropiar-se i controlar la seva carrera artística. 

Mentre van estar junts, Pedro va aconseguir parar-li els peus, però després de la separació, Amador va acabar desplaçant tots els professionals que l’acompanyaven i ocupant les seves competències i, per tant, augmentant els seus ingressos en ple ascens meteòric de la cantant, fet que casa amb el retrat que Carrasco ha fet dels Mohedano: persones que s’acostaven a la folklòrica per interès purament econòmic, i no per estima familiar.