Celebritats empestades

Famosos cancel·lats: Will Smith i Kanye West no són els únics impresentables

A uns els perd la boca i a d’altres, assetjar i fins i tot recórrer a la violència. Pels seus actes els coneixereu i els castigareu a ingressar al club dels repudiats

Famosos cancel·lats: Will Smith i Kanye West no són els únics impresentables
6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cancel·lats. Repudiats. Apartats. Castigats al racó de pensar. Des del #Metoo, i sobretot després de la pandèmia, les masses, addictes a les xarxes socials, no en perdonen ni una (conducta inadmissible o impopular), i criden a boicotejar i retirar el suport moral, laboral, digital i social a tot aquell que tingui una relliscada. I els famosos, més exposats que ningú a l’escrutini públic, tenen les de perdre. 

Ni una plantofada ‘machirula’ en plena platea dels Oscars, ni insults al nòvio del teu ex, ni comentaris racistes o transfòbics ni, encara menys, conductes d’abús sexual. Les XXSS vigilen l’ordre mundial. ¿Un nou tribunal de la Santa Inquisició?, ¿una manera d’avergonyir els que són a primera fila?, ¿una manera de collar els que ocupen llocs de poder?

Notícies relacionades

La cultura de la cancel·lació ja no es conforma amb fer passar una mala estona el famós díscol o fer que perdi popularitat. Clama ¡justícia!

És el nou ‘show business’, amics. I després de sonats escàndols com els de Kevin Spacey, Woody Allen i Plácido Domingo, assenyalats per abusos sexuals, aquests són els últims famosos empestats.

Will Smith, la cancel·lació més bèstia

Des de la clínica de rehabilitació de luxe on ha ingressat pel seu propi peu per mirar de digerir el seu execrable i violent comportament en l’última gala dels Oscars, amb la plantofada que va arriar al còmic Chris Rock per haver fet una broma de mal gust sobre la calvície de la seva dona, Will Smith ha vist que no n’hi ha prou amb dimitir de l’Acadèmia de Hollywood, ja que després l’ha vetat durant 10 anys dels Oscars i d’altres esdeveniments de la institució, tant presencials com virtuals. A més, Jada Pinket Smith, la seva dona, n’ha renegat dues vegades: després de retirar-li el suport i dir que ‘Soy leyenda’ va tenir una reacció «exagerada» a la gala, ara l’actriu ha confessat que es va casar amb ell perquè estava embarassada del seu fill Jaden i la seva mare l’hi va obligar. Al príncep de Bel Air no el volen veure pel ‘set’: ha perdut diversos contractes amb Netflix (la pel·lícula ‘Fast and loose’) i Sony (la quarta entrega de ‘Bad Boys 4’ ha quedat paralitzada), i la firma Fitbit ja no el vol com a ambaixador. Que se sàpiga, només hi ha tres persones al planeta que l’acompanyin: Denzel Washington, Tatyana Ali (la seva cosina petita en la famosa sèrie dels 90) i Pablo Motos.

Kanye West, desterrat de l’escenari

L’imprevisible Kanye West té una llarga trajectòria en cancel·lacions. El 2020 Twitter ja el va vetar per haver pujat un vídeo orinant-se en un Grammy (pretenia airejar així la seva disputa amb Sony i Universal). En aquesta recent edició dels mateixos premis, a la gala dels quals havia d’actuar, finalment no ho va fer perquè l’Acadèmia Nacional d’Arts i Ciències l’hi va prohibir: el raper, productor i empresari es va atipar de llançar comentaris feridors i racistes cap al presentador de la cerimònia i del ‘Daily Show’, Trevor Noah, motiu pel qual Instagram també li va tancar el compte. També ha titllat de «mala mare» la seva ex, Kim Kardashian, a les xarxes socials, on, així mateix, ha compartit un pertorbador vídeo, el del senzill ‘Eazy’, en què desmembra una figura molt semblant a Pete Davidson, l’actual nòvio de la ‘socialité’. Per tot això, el seu contracte amb la marca GAP flaqueja i ell mateix s’ha exclòs del cartell de Coachella, després que més de 50.000 firmes a Change.org hagin demanat que no participi en el festival que arrencarà el 15 d’abril.

Johnny Depp, sense pel·lícules i a judici

Després d’esbombar la seva vida privada en un mediàtic judici fa un parell d’anys a Londres, l’actor Johnny Deppy la seva exdona Amber Heard –que el va acusar davant el jutge d’insults i agressions durant el seu matrimoni– han tornat aquest 11 d’abril als tribunals, tot i que aquesta vegada als Estats Units, per acusar-se mútuament de difamació. L’actor, de 58 anys, va demandar la seva ex, de 35, per 50 milions, per haver-lo vilipendiat en un article que ella va publicar el 2018 a ‘The Washington Post’ dient que era «una supervivent d’abusos domèstics» (també van sortir a la llum fotos tremendes de blaus). Mentrestant, Depp va perdre una demanda contra ‘The Sun’, que el va titllar de «maltractador d’esposes», i van començar a apartar-lo de certes produccions, com ‘Pirates del Carib’ i l’acabada d’estrenar ‘Bèsties fantàstiques 3’, on el substitueix Mads Mikkelsen

J.K. Rowling contra el col·lectiu trans

L’especial ‘Harry Potter: Regreso a Hogwarts’, que va estrenar HBO Max l’1 de gener, i que 20 anys després reunia els protagonistes i artífexs de l’exitosa saga (els protagonistes Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint; el director, Chris Columbus, i altres actors, com Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes i Gary Oldman), va revelar una absència destacada. L’autora dels llibres, J.K. Rowling, només apareix uns segons per recordar la dificultat que hi va haver per trobar el protagonista (a la fi, un refregit d’imatges d’una vella entrevista). Darrere d’aquest vel audiovisual hi ha la polèmica que el 2020 va protagonitzar l’escriptora, acusada de «transfòbica» per haver dit que només les dones menstruen. El col·lectiu trans la va vetar i va cridar al seu boicot, aconseguint que, en calent, baixessin una mica les vendes de les seves obres, i que 1.500 escriptors britànics firmessin un manifest contra les seves opinions.

Ellen DeGeneres, una cap «tòxica»

El programa diari d’entrevistes d’Ellen DeGeneres, ‘The Ellen DeGeneres show’, a la cadena NBC Universal, arribarà a la fi al maig, després de gairebé 20 anys d’emissió ininterrompuda. L’actriu ja va avisar a ‘The Hollywood Reporter’ que l’exitós espai on s’ha avingut molt amb tota mena d’estrelles, a més de donar visibilitat a la comunitat LGTBIQ, a la qual ella pertany, no aniria gaire més enllà de la temporada 16. Cert. Però també ho és que l’escàndol viral en el qual es va veure embolicada ho va accelerar tot. Va sortir a la llum l’ambient tòxic, les situacions d’assetjament i el racisme –i fins i tot un intent de suïcidi– que es vivien darrere les càmeres, situacions davant les quals la presentadora hauria fet els ulls grossos. I l’audiència no l’hi va perdonar.

J. Balvin, ‘gos’ sexista i racista

Abans de la ‘tiraera’ entre Residente i J. Balvin, la baralla de galls amb què ens estan amenitzant les últimes setmanes el porto-riqueny i el colombià, el príncep del reggaeton dels cabells multicolors ha estat més vegades al centre de l’huracà. L’any passat, per exemple, li van demanar que no tornés a trepitjar Cali. Tot i que ell és de Medellín, diversos col·lectius del país, i el mateix alcalde, van tramitar una petició a les autoritats per vetar l’artista per les seves lletres «misògines i racistes» i per «promoure la violència de gènere». El seu videoclip de ‘Perra’, que va gravar amb la cantant Tokisca, va aixecar molta polseguera per mostrar dones afrodescendents encadenades i caminant de quatre grapes. Tot i que J. Balvin es va disculpar a Instagram («Sempre he advocat per la tolerància, l’amor i la integració», va dir), la bola va transcendir fronteres i va ser amonestat en una carta oberta per la vicepresidenta i cancellera de Colòmbia, Martha Lucia Ramírez. Youtube li va retirar el clip.