Ruptura reial

Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin: diari d’una «interrupció matrimonial» amistosa

Una setmana després del terratrèmol de les fotos de la infidelitat de l’exduc a ‘Lecturas’, en la família de la infanta impera el mateix mantra encunyat per un dels fills: «Ens estimarem igual»

Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin: diari d’una «interrupció matrimonial» amistosa

EUROPA PRESS

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una setmana després de la bomba de la portada de ‘Lecturas’ en què Iñaki Urdangarin passejava a prop d’una platja agafat de la mà d’una desconeguda –llavors, perquè poc després es va saber que era Ainhoa Armentia, una administrativa amb qui treballa en un despatx de Vitòria–, la família de la infanta Cristina, els seus fills i l’exduc no deixen de repetir que «tot està bé», «són coses que passen» i que s’«estimaran tots igual». El mantra el va encunyar Pablo, el segon fill de la parella, que el mateix dia que es va conèixer la suposada infidelitat de l’exesportista va atendre amb exquisida amabilitat la premsa, mirant de retratar com a civilitzat i amistós el procés de separació dels seus pares, una història d’amor gairebé de conte de fades que se n’ha anat en orris. Aquesta és la cronologia de la setmana ‘horrobilis’ que Cristina de Borbó voldria oblidar.

La bomba de ‘Lecturas’ (19 de gener)

La nit abans de dimecres passat, la periodista Pilar Eyre va avisar a Twitter que venia una bomba que faria tremolar els fonaments de la família del Rei i de tota la premsa del cor. En efecte, l’endemà ‘Lecturas’ ho petava amb una portada en què es veia Urdangarin passejant per una platja de Bidart, a França, agafat de la mà d’Ainhoa Armentia, la seva companya de feina al bufet Imaz & Asociados, a Vitòria. Un «escàndol», segons han titulat mitjans internacionals com ‘The Guardian’ la BBC i la CNN. Casada, de 43 anys i també mare de dos fills, l’administrativa ara té cada dia a la porta de casa un eixam de reporters que no la deixen ni respirar. Ni a ella, ni a Iñaki, ni a ningú de la seva parentela. A més, ara s’anuncia un segon reportatge inèdit encara més sucós, ja que una fotògrafa aficionada va captar la parella d’enamorats a l’agost –molt abans de les fotos de l’11 de gener que publica ‘Lecturas’–, prenent el sol i refrescant-se a la mateixa platja. De moment, cap revista o televisió està disposada a pagar per les fotos el preu desorbitat que demana l’autora. A veure quant dura.

Comunicat conjunt (24 de gener)

Dilluns passat va arribar la confirmació en forma de comunicat conjunt amb un original redactat. Un altre cop. La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin han decidit «de comú acord, interrompre la seva relació matrimonial» després que la setmana passada es conegués el vincle de l’exduc de Palma amb una altra dona. Amb aquest text la parella apaivagava les especulacions i aprofitava per remarcar que el compromís amb els seus quatre fills –Juan, Pablo, Miguel i Irene– «es manté intacte». «Com que és una decisió d’àmbit privat, demanem el màxim respecte a tothom que ens envolta. Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin», deia el text breu en què formalitzen la seva decisió. A diferència de la separació d’Elena de Borbó i Jaime de Marichalar, el 2007, aquest cop el comunicat no ha vingut de la Zarzuela, sinó que l’han difós els mateixos Cristina i Iñaki, ‘apartats’ de la família des de la implicació d’Urdangarin en el cas Noós, que fins i tot va fer que Felip VI revoqués el ducat a la seva germana el 2015. L’advocat del basc, Pascual Vives, també ha parlat d’una «voluntat clara de tots dos» –delatant, potser, la postura de la infanta– i ha insistit en aquest «mutu acord» de la parella. I tot i que ha remarcat que fa «10 anys que els veu bé», també ha recordat que porta els mateixos anys «intentant que les coses millorin, des del 2011».

Urdangarin, com un clau al bufet (cada dia)

«Ho gestionarem de la millor manera possible. És una dificultat que gestionarem amb la màxima tranquil·litat i punt, com sempre hem fet. Aquestes coses passen». Parafrasejant el seu fill Pablo, l’endemà de la portada de ‘Lecturas’, Urdangarin responia així, amb total aplom, a la premsa que l’esperava a l’arribar al bufet vitorià Imaz & Associados, on treballa com a consultor des del març del 2020 i on va conèixer la dona amb qui –suposadament– l’han enxampat. En totes les entrades i sortides de la feina, des de fa una setmana, insisteix que no té «res més a dir», que «tots estan molt bé» i que, sisplau, «respecte». Alguns dels seus veïns, en canvi, han explicat en els programes del vespre de la tele que Ainhoa no seria la primera dona que freqüenta l’exjugador d’handbol des que va tornar a Vitòria.

Cimera secreta a Ginebra (21, 22 i 23 de gener)

Una setmana després de ‘la notícia’, ‘Lecturas’ torna a la càrrega amb una nova exclusiva: el viatge secret d’Urdangarin a Suïssa per acomiadar-se de Cristina i dos dels seus fills. A la portada, una emotiva foto de l’exduc abraçant-se amb el seu fill Miguel. Segons el nou capítol, Urdangarin se’n va anar divendres de l’oficina abans que els seus companys rumb a Ginebra. Un viatge pesat d’una mica més de 1.000 quilòmetres que va fer amb cotxe. Va ser en aquest conclave familiar en què es van posar les cartes sobre la taula i es va forjar el comunicat que vam conèixer aquest dilluns. En la reunió, a més de la parella, hi van ser Irene, la petita de la família, i l’esmentat Miguel.

La mare d’Urdangarin dona la cara, Cristina encara no (26 de gener)

Diumenge a la nit ja tornava a ser a casa de la seva mare, Claire Liebaert, on viu des que va sortir de la presó. La senyora ha viscut els esdeveniments reclosa al seu domicili, fins que aquest dimecres ha sortit a fer uns encàrrecs i airejar-se. «Ja hem parlat tots i està tot dit. Tornem a ser una família normal [sic]», ha remarcat molt digna, abans de confirmar que encara no coneix la tal Ainhoa i que la seva relació amb la infanta «serà igual». De moment, Cristina és l’única que no ha aparegut després de l’escàndol. El seu fill Pablo, el ‘portaveu’ de la família, ha assegurat que la seva mare està «molt bé», desmentint que estigui «feta pols» i «destrossada», com apunten fonts pròximes a la germana de Felip VI. Segons escriu Pilar Eyre a ‘Lecturas’, no ha sigut cap sorpresa per ella, ja que la convivència estava trencada des de feia tres anys: «A partir de l’excarceració d’Iñaki tot corroborava la seva separació. Que la infanta continués vivint a Ginebra sense cap necessitat, les seves poques visites a Vitòria, sempre àmpliament publicitades per donar una aparença de normalitat... Ho sabia la família, a més dels fills i els amics íntims, però van aconseguir vendre’ns la imatge d’una parella castigada per l’adversitat que es mantenia unida contra tot».