Sentència del Tribunal Suprem de Pennsilvània

Els EUA anul·len la condemna per abusos sexuals contra Bill Cosby i el deixen en llibertat

  • L’actor va ser condemnat el 2018 a una pena mínima de 3 anys de presó i una màxima de 10 per drogar i violar Andrea Constand el 2004

zentauroepp45195385 actor and comedian bill cosby leaves the montgomery county c190213173944

zentauroepp45195385 actor and comedian bill cosby leaves the montgomery county c190213173944 / BRENDAN MCDERMID

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Un tribunal nord-americà ha anul·lat aquest dimecres, per errades en el procés judicial, la condemna al còmic Bill Cosby per drogar i agredir sexualment una dona fa 15 anys, i ha permès que surti de la presó, dos anys després que hi entrés per complir una pena de 3 a 10 anys.

L’actor «va ser alliberat poc abans de les 2.30 pm hora local, les 20.30 hora peninsular espanyola», segons ha explicat a l’agència de notícies AFP un portaveu del Departament Correccional de Pennsilvània.

«S’anul·len les condemnes i la sentència de Cosby i se’l deixa en llibertat», dicta la sentència del Tribunal Suprem de Pennsilvània. Segons la sentència del tribunal, Cosby, de 83 anys, tenia un acord amb la primera acusació que hauria evitat que entrés a la presó, per la qual cosa va parlar lliurement sobre la demanda que s’havia presentat contra ell per abús sexual. Més tard aquesta declaració va ser utilitzada per un altre equip fiscal, i va resultar clau perquè el condemnessin. «El testimoni inculpatori jurat de Cosby va ser després utilitzat en un procés penal» contra ell. «Per aquestes raons, la condemna i la sentència queden anul·lades i serà posat en llibertat», conclou la sentència del tribunal, i també es prohibeix iniciar qualsevol altre procés emparant-se en aquestes mateixes proves.

Notícies relacionades

En el cas concret que va arribar a judici, Cosby es va enfrontar a tres càrrecs d’agressió sexual agreujada pel presumpte atac, el 2004 a casa seva a Pennsilvània, d’Andrea Constand, que treballava per a la Universitat de Temple i que el 2005 va denunciar que Cosby l’havia drogat amb tres pastilles i n’havia abusat mentre estava paralitzada. Llavors no es van presentar càrrecs, però sí que es va fer el 2014, quan van ressorgir aquesta i diverses acusacions més.

El popular actor va admetre sota jurament el 2005 haver adquirit sedants per administrar-los a dones amb qui volia tenir sexe, segons han revelat uns documents judicials. I el setembre del 2018 va ser condemnat a una pena mínima de 3 anys de presó i una màxima de 10 per drogar i violar Andrea Constand el 2004.