Ruptura sonada

El divorci dels Gates obre les preguntes sobre el futur de la seva fundació

  • La Fundació de Bill i Melinda Gates té una influència desmesurada en l’àmbit de la salut global

  • Els experts creuen que l’entitat continuarà, tot i que no descarten que la parella redobli els seus esforços fora seu

El divorci dels Gates obre les preguntes sobre el futur de la seva fundació
2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Quan Donald Trump va congelar els fons que els Estats Units aporten a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i va iniciar els tràmits per abandonar el seu organigrama, alguns experts en salut global no van poder ocultar la seva preocupació. L’espai deixat pel donant més gran de l’agència de les Nacions Unides no anava a ser ocupat per Europa, la Xina o el Japó, sinó per una fundació privada de transparència qüestionada, guiada pel criteri dels seus fundadors i sense obligació de retre comptes a ningú. Aquesta entitat, la Fundació de Bill i Melinda Gates, gasta anualment més que l’OMS en salut global, una organització de la qual és el segon donant per darrere dels EUA, dades que serveixen per comprendre la influència desmesurada que el matrimoni Gates té al món. 

«El principal criteri que guia la fundació es deriva dels interessos i passions de la família Gates», va escriure fa uns anys la revista ‘Lancet’ en un dels seus editorials. «¿Però és aquest sistema de governança prou bo?». Les preguntes sobre el futur d’aquest pop global dedicat a combatre la pobresa i les malalties, amb una dotació de 50.000 milions de dòlars, més que el producte interior brut d’un centenar de països, s’han revifat des que els Gates anunciessin els seus plans per divorciar-se després de 27 anys de matrimoni.  

Continuaran treballant junts

La parella diu que té un acord per dividir les seves propietats de titularitat compartida, així com els seus interessos empresarials i el passiu, tot i que aquest acord no s’ha fet públic. També es comprometen a seguir com a copresidents i administradors de la fundació, una responsabilitat que comparteixen amb Warren Buffet, que hauria donat l’any passat a l’entitat 2.000 milions de dòlars en accions de Berkshire Hathaway com a part del seu compromís per donar en vida gairebé la totalitat de la seva fortuna, un moviment entre les grans fortunes iniciat per Bill Gates

«Continuaran treballant junts per dissenyar i aprovar les estratègies de la fundació, defensar la seva missió i marcar el seu rumb general», va dir l’entitat en un comunicat. Hi ha moltíssim en joc. Creada l’any 2000 pel pare de Microsoft i l’enginyera informàtica amb qui es va casar, una Melinda que ha adquirit un paper creixentment rellevant en el seu si amb la defensa dels drets de les dones i les nenes, la fundació és un actor de primer ordre en multiples àmbits, començant per la lluita contra la malària, la sida i últimament la Covid-19, tant respecte al desenvolupament de la vacuna com la seva distribució entre els països més pobres. 

Notícies relacionades

Una influència molt lligada a la idiosincràsia dels seus amos, defensors a ultrança dels drets de propietat intel·lectual de les farmacèutiques en un moment en què moltes veus advoquen per suspendre’ls per poder fabricar vacunes genèriques contra el coronavirus. Entre els experts predomina la idea que la fundació continuarà, tot i que no es descarta que Melinda Gates pugui crear la seva pròpia en paral·lel. «És possible imaginar-se dos camins separats en què continuen treballant junts en la fundació alhora que desenvolupen la seva filantropia de forma independent fora seu», ha dit l’expert David Callahank

Per d’altres el divorci és una constatació del poder desorbitat que les grans fortunes tenen per modelar el món, per més lloables que siguin aparentment els seus objectius. 

Temes:

Bill Gates