Les (joves) caps de la claqueta

Chloe Zhao, una pequinesa a la conquesta de l’Oest i de l’Oscar

. La directora de ‘Nomadland’ fa història al costat d’Emerald Fennell, realitzadora d’‘Una jove prometedora’.

. Mai fins ara dues dones havien sigut nominades a l’estatueta a la millor direcció.

. Zhao va néixer a la Xina però es va educar a la Gran Bretanya, Los Angeles i Nova York, on va ser alumna de Spike Lee.

. Les seves crítiques al Govern de Pequín compliquen que la seva pel·lícula sobre els desheretats del capitalisme pugui veure’s al seu país.

Chloe Zhao, una pequinesa a la conquesta de l’Oest i de l’Oscar
3
Es llegeix en minuts

Nascuda a Pequín però fascinada per l’Oest dels Estats Units, la directora de ‘Nomadland’, Chloe Zhao, té Hollywood al palmell de la mà amb diverses prestigioses nominacions a premis i una pel·lícula de superherois de Marvel en camí.

La cineasta, de 38 anys, va ser nominada aquest dilluns a quatre Oscar, incloent els de millor direcció i millor pel·lícula, per la seva ‘road movie’ intimista de nord-americans desclassats que recorren el país en camionetes complint treballs temporals. Zhao ha fet història al costat de la britànica Emerald Fennell, la realitzadora d’‘Una jove prometedora’, ja que mai fins ara dues dones havien estat entre els aspirants a l’estatueta a la millor direcció.

A més, Zhao és la primera dona a aconseguir quatre nominacions a l’Oscar en un any, tot just dues setmanes després de guanyar un històric Globus d’Or. «Moltes gràcies als meus companys de l’Acadèmia per reconèixer aquesta pel·lícula que és molt a prop del meu cor», va dir en un comunicat als mitjans nord-americans.

Ambientada en els espectaculars paisatges d’estats desconeguts i escassament poblats, com Dakota del Sud i Nebraska, ‘Nomadland’ és l’última carta d’amor de l’artista xinesa als espais amplis i agrestos de la seva pàtria adoptiva.

Amb els nadius de Dakota del Sud

Amb la seva primera pel·lícula, ‘Songs My Brothers Taught Me’, sobre una adolescent que somia amb una vida més enllà de la reserva indígena de Pine Ridge, Zhao es va submergir durant mesos en la vida dels nadius de Dakota del Sud. Va descobrir fotos de la terra dels Lakota Sioux mentre estudiava cine a Nova York. Després va concebre el projecte «per narrar una història que pogués millorar les coses» per a ells, va explicar en una entrevista recent amb ‘New York Magazine’.

La pel·lícula va guanyar premis en festivals, però el sant de Zhao vindria dos anys després amb ‘The Rider’, un altre quasi-western filmat a Pine Ridge i el pròxim Parc Nacional Badlands, al qual tornaria de nou a ‘Nomadland’.

Un altre tema comú de les pel·lícules de Zhao és treballar amb actors no professionals que interpreten versions semifictícies de si mateixos. «No soc el tipus de guionista i directora que pot crear els seus personatges sola en una habitació», diu. Per a ‘Nomadland’, va treballar amb una consumada actriu com Frances McDormand, a qui Zhao va inspirar perquè fes el seu propi viatge personal per interpretar el personatge nòmada, Fern.

Després de la seva victòria als Globus d’Or, Zhao va celebrar el reconeixement que això suposa per a la comunitat nòmada. «Si això significa que més persones veuen algú que no viu en una casa tradicional, que viu un estil de vida alternatiu, i potser el saludin i li diguin hola, això els alegrarà el dia», diu a France Presse.

Nascuda com Zhao Ting, filla d’un ric executiu d’una empresa siderúrgica xinesa, la cineasta se’n va anar del seu país quan era adolescent per assistir a un internat britànic abans d’acabar la seva educació a Los Angeles i Nova York, on va tenir Spike Lee com a mestre.

Problemes a la Xina

L’èxit de Zhao va ser celebrat inicialment al seu país natal, on els mitjans estatals la van anomenar «l’orgull de la Xina». Però després va ressorgir una entrevista del 2013 en la qual suposadament va dir que la Xina era «un lloc on hi ha mentides a tot arreu», la qual cosa la va convertir en blanc de crítiques. Alguns nacionalistes l’han qualificat de «traïdora», cosa que podria fer perillar l’estrena de ‘Nomadland’ a la Xina. Tot i que la pel·lícula en si mateixa no té un to polític, deixa entreveure la crueltat del capitalisme a ultrança, que no proporciona cap xarxa d’abric per als nord-americans grans.

La cineasta resideix a Ojai, un petit poble de Califòrnia a uns 150 km al nord-oest de Los Angeles, fortament impregnat de la cultura ‘hippy’. Viu allà amb la seva parella, un director de fotografia britànic, i dos gossos.

Notícies relacionades

Mentre que ‘Nomadland’ és distribuïda per Searchlight, el segell d’autor de Disney, la pròxima pel·lícula de Zhao està associada als megaèxits de taquilla vinculats als grans estudis de Hollywood. Està dirigint ‘Eternals’, un film de superherois que integren la sèrie de Marvel, protagonitzada per superestrelles com Angelina Jolie i Salma Hayek.

Al febrer també es va anunciar que Zhao serà al capdavant d’una versió de ‘Dràcula’ en clau western de ciència-ficció futurista per als estudis Universal. Queda per veure com maneja l’encreuament d’autora independent i figura de la meca del cine, però per ara l’atenció se centra en ‘Nomadland’ i la seva carrera en els Oscar.

Temes:

Oscars Cine