PLETS TINGUIS

Indemnització per al príncep Harry

Un tribunal de Londres sentencia a favor del duc de Sussex per uns articles del ‘Mail on Sunday’

‘The Sun’ aireja una modificació en nom de Meghan Markle a la partida de naixement d’Archie

zentauroepp48540037 britain s meghan  duchess of sussex  l  and britain s prince190608163144

zentauroepp48540037 britain s meghan duchess of sussex l and britain s prince190608163144 / DANIEL LEAL-OLIVAS

3
Es llegeix en minuts

L’eterna guerra dels ducs de Sussex amb la premsa britànica ha provocat una nova batalla en la qual, en aquesta ocasió, el príncep Enric s’ha alçat victoriós.

La situació es remunta al mes d’octubre passat quan ‘Mail on Sunday’ va acusar el fill de Carles d’Anglaterra de «menysprear l’Exèrcit després d’haver abandonat les seves responsabilitats com a membre de la família reial». Recordem que a principis del 2020 Enric i Meghan van decidir deixar de ser membres actius de la família reial britànica. Després d’un cert desconcert, finalment Isabel II va decidir que la parella deixés d’utilitzar els títols d’altesa reial, percebre fons públics i apartar-se d’actes reals, incloent-hi els militars.  

Sentència favorable

Després de la publicació de la notícia, Enric va demandar Associated Newspapers, el grup editorial del ‘Mail on Sunday’ i la seva web ‘MailOnline’, per difamació en relació amb dos articles «gairebé idèntics» publicats a l’octubre en els quals s’afirmava que el duc «no havia estat en contacte» amb els militars des del mes de març. El tabloide britànic també va afirmar que Enric –que va servir durant 10 anys al regiment Blues and Royals amb missions a l’Afganistan– no havia respost a una carta dirigida a ell personalment per un antic cap militar i citaven un oficial superior retirat que demanava a Enric que «es prengués la feina seriosament».

Els dos articles, publicats el 25 d’octubre, afirmaven que «oficials superiors indignats» estaven considerant substituir Enric com a capità general dels Royal Marines, perquè «no havia estat en contacte per telèfon, carta ni correu electrònic des de la seva última aparició com a ‘marine’ honorari».

Després de la publicació, Enric va emprendre accions judicials que dilluns passat van quedar sentenciades pel Tribunal Suprem de Londres, que va condemnar el grup editorial a pagar una indemnització per danys i perjudicis, amb un cost que es desconeix, i es reconeix que les afirmacions fetes per la publicació eren falses.

I mentre l’advocada d’Enric anunciava que la indemnització es destinarà a la Fundació dels Jocs Invictus que el net de la reina Isabel II, de 36 anys, va crear per ajudar veterans discapacitats, el ‘Mail on Sunday’ publicava una disculpa i reconeixia que el duc havia estat en contacte amb els Royal Marines.

Canvi de nom 

Però sembla que a la casa californiana dels Sussex sempre n’hi ha una de freda i una de calenta, i mentre el tribunal londinenc sentenciava contra el ‘Mail’, un altre tabloide no menys bel·ligerant, ‘The Sun’, feia pública la partida de naixement d’Archie, el fill dels ducs, i el curiós ball de noms a la casella de la mare.

I és que el 6 de juliol del 2019, dos mesos després del naixement del nadó, es va modificar el nom de la mare al document oficial. Si al principi el nom de la mare es va especificar com a Rachel Meghan, Sa Altesa Reial la Duquessa de Sussex, després de la modificació, va passar a ser nomenada simplement com Sa Altesa Reial la Duquessa de Sussex. Una petita modificació nominal, que ha obert un encès debat, i més d’una especulació, al Regne Unit sobre els motius de la rectificació, i als quals han hagut de sortir al pas els mateixos ducs amb un comunicat oficial.

Notícies relacionades

 «El canvi de nom als documents del 2019 va ser dictat per Palau i no va ser sol·licitat per Meghan, ni pel duc de Sussex», assegura la nota de l’oficina de premsa d’Enric i Meghan. «Només pensar que ella [Meghan Markle] volia que el seu nom desaparegués dels documents és ofensiu», afegeix el comunicat que han reproduït diversos mitjans anglesos.

Entre les especulacions, les ganes dels ducs de Sussex de diferenciar-se dels ducs de Cambridge, que sí que van utilitzar la forma d’incloure el nom de Kate a les partides de naixement dels seus fills, o, si ho prefereixen, el desig del príncep Enric d’emular la seva mare, Lady Di, que als documents de naixement Guillem i el mateix Enric apareix com a Sa Altesa Reial Princesa de Gal·les.