¿PASSIÓ O INVERSIÓ?

Hollywood aposta per col·leccionar art

  • L’afició artística de Cate Blanchett és tal, que actualment planeja la construcció de la seva pròpia galeria a la campanya anglesa

  • Leonardo DiCaprio, Madonna, Sofia Coppola, Neil Patrick Harris, Beyoncé i Brad Pitt tenen valuoses obres de pintura

Hollywood aposta per col·leccionar art
5
Es llegeix en minuts

Cate Blanchett no ha deixat de sumar èxits en la seva dilatada carrera cinematogràfica. Però a més de col·leccionar actuacions estel·lars a la gran pantalla, la dues vegades guanyadora de l’Oscar també és una apassionant col·leccionista d’art. La seva afició és tal, que actualment planeja la construcció de la seva pròpia galeria a la campanya anglesa.

L’estrella australiana, de 51 anys, ha dissenyat un projecte en col·laboració amb l’equip de l’estudi London’s Adam Richards Architects per rehabilitar un casalot victorià que el 2016 van adquirir la intèrpret i el seu marit, el guionista Andrew Upton, a prop de la ciutat de Crowborough a East Sussex, al sud-est d’Anglaterra, segons assenyala ‘Daily Meal’. 

Un cau de ratpenats

La idea inicial de la camaleònica actriu era enderrocar la mansió i construir-ne una de nova, però es va trobar que l’edificació, abandonada des de fa anys, estava habitada per una colònia de ratpenats, una espècie que es troba en perill d’extinció i que, per tant, està protegida. Davant la presència d’aquests inesperats inquilins, el consell del districte de Wealden va obligar l’artista a conservar la mansió, per la qual cosa Blanchett ha optat per deixar l’estructura de la casa perquè els mamífers voladors continuïn vivint i reproduint-se sense problemes.

Una vegada aconseguits els permisos per a la construcció de la galeria, la protagonista de ‘Carol’ ha decidit afegir al projecte un espai d’assaig, una sala de meditació i un jardí. «La nova galeria es construirà a la zona oest de la finca, al costat de la cabana, que serà auxiliar de la vivenda principal i s’utilitzarà com un lloc per disfrutar de la tranquil·litat i la natura», ha afirmat el representant de l’artista a ‘The Times’. 

La fusió de l’art i el cine

A més de tenir una important col·lecció de peces que inclou obres de Howard Hodgkin, Paula Rego, Guan Wei Bill Hammond, entre d’altres, la intèrpret ha fusionat l’art i el cine en diverses ocasions. En una d’aquestes, l’actriu va protagonitzar un episodi de ‘Documentary Now!’ on va parodiar la ‘performance’ ‘The artist is present’ de l’artista sèrbia Marina Abramovic. I en el documental ‘Manifesto’, un videoassaig amb el guió i la direcció de l’artista i cineasta alemany Julian Rosefeldt, va posar veu a una sèrie de monòlegs formats per un ‘collage’ de cites de manifestos estètics del segle XX i es va posar també a la pell d’una mestressa de casa, un home sense llar, un alt executiu, una professora i una reportera, entre d’altres. 

Però Blanchett no és l’única que sent aquesta passió artística. Nombroses celebritats, a més d’actuar, posseeixen valuoses peces d’art i, de fet, a Hollywood es mouen milions de dòlars en obres mestres. Així, als seus 46 anys, Leonardo DiCaprio s’ha convertit en un gran especialista en aquest camp. L’intèrpret assisteix sovint a l’Art Basel de Miami Beach i a altres fires de Basilea, Hong Kong, Londres... així com a exposicions i inauguracions. També se’l sol veure licitant en subhastes.

Com a bon entès en la matèria, posseeix una valuosa col·lecció d’art modern amb obres de Salvador Dalí i Pablo Picasso, així com d’art de postguerra que inclou treballs de Takashi Murakami, Frank Stella i de l’artista nord-americà d’ascendència haitiana i porto-riquenya Jean-Michel Basquiat, també conegut com a Samo.

El protagonista d’‘El lobo de Wall Street’ també adquireix obres d’artistes consolidats i de joves emergents. Entre les seves adquisicions més conegudes destaquen peces de Robert Crumb, Jean-Pierre Roy i del pintor colombià Oscar Murillo.

Madonna fa la competència a DiCaprio amb prop de 300 peces el valor conjunt de les quals arriba a més de 100 milions de dòlars. La reina del pop, que fins i tot compta amb un assessor d’art que l’orienta en les seves inversions,té quadros de Salvador Dalí, Picasso, Hopper, Man Ray, Léger, Damien Hirst i la mexicana Frida Kahlo, a la qual sempre ha admirat la seva vida i obra milions a comprar alguns dels seus quadros favorits.

Beyoncé i el seu marit, el raper Jay Z, han mostrat en moltes ocasions els seus coneixements en història d’art. Un exemple va ser quan el 18 de maig passat, Dia Internacional dels Museus, la parella va viatjar a París per gravar un vídeo al Louvre i ensenyar algunes de les peces més emblemàtiques del museu com La Gioconda o Mona Lisa. De fet, no és la primera vegada que la cantant fa referència a la sublim pintura a l’oli de Leonardo Da Vinci, ja que el cèlebre quadro va ser portada de l’àlbum ‘Everything is love’ (2018).

 I és que el famós matrimoni compta amb una extraordinària col·lecció d’art. A més de tenir quadros de Damien Hirst realitzats especialment per a ells. També tenen creacions de Richar Prince, Andy Warhol, Ed Ruscha, Michel Basquiat, Tim Noble, Sue Webster, Laurie Simmons i George Condo, entre d’altres.

Sofia Coppola també pot presumir de tenir una cotitzada col·lecció d’obres d’art. La cineasta té pintures d’Elizabeth Peyton,  Tracey Emin i William Eggleston penjades a les parets de casa seva.

Notícies relacionades

Neil Patrick Harris forma part també del club dels actors amb sensibilitat a l’art. Des que el 2.000 va adquirir un quadro de Robert Longo, s’ha bolcat per complet en l’art contemporani. El protagonista de la sèrie ‘Cómo conocí a vuestra madre’ (2005-2014) i el seu marit David Burtka poden presumir de tenir obres d’Annie Conejo, Ahmen Alsoudani, David Wojnarowicz i Tony Payne.

Brad Pitt manté també una estreta relació amb el món de l’art. A més d’inaugurar en més d’una ocasió la Fira d’Art de Basilea, l’intèrpret és un important donador al Museu de Los Angeles d’Art Contemporani, és col·leccionista de mobles Art Decó i, a més, sovint adquireix pintures com la de Neo Rauch per un milió de dòlars.