ANCESTRES

Els orígens europeus dels Biden

La família del president és oriünda d'Irlanda, la de la primera dama, de Sicília

zentauroepp55799086 democratic 2020 u s  presidential nominee joe biden and his 201109191551

zentauroepp55799086 democratic 2020 u s presidential nominee joe biden and his 201109191551 / JIM BOURG

2
Es llegeix en minuts

És habitual que molts ciutadans nord-americans tinguin els seus orígens familiars repartits per qualsevol lloc del món. Al llarg de la seva història, la jove nació ha rebut un continu flux migratori que ha configurat la societat nord-americana actual. El cas del futur president dels EUA Joe Biden i de la seva dona, Jill Tracy Jacobs, no és gaire diferent del de gaires dels seus conciutadans.

La família de Joe Biden és originària de Ballina, una petita localitat situada al comtat de Tipperary, a Irlanda.  Els experts descriuen els orígens del president electe nord-americà com «unes cinc vuitenes parts irlandès». La genealogista Megan Smolenyak va investigar l’arbre genealògic de Biden a l’est d’Irlanda i a Ballina, una ciutat de 10.000 habitants.

El millor president de Ballina  

Edward Blewitt, el besavi de l’avi de Biden, va marxar el 1851 cap a Nova York, com un més dels milers de migrants que se’n van anar llavors d’una Irlanda extremadament empobrida per les terribles fams succeïdes entre 1845 i 1849.  Malgrat que els avantpassats del president electe van immigrar als Estats Units a mitjans del segle XIX, la seva família va mantenir un cert contacte amb els seus parents a Ballina.

La localitat s’ha abocat en suport al candidat demòcrata i a celbrar la seva victòria electoral. El carrer principal de la localitat es va omplir diumenge dels colors de la bandera dels Estats Units i en ella abundaven les referències al triomf de Biden. Una vegada confirmat el seu triomf, la ciutat es va omplir amb fotografies i cartells, en els quals presentaven Biden com el «millor president de Ballina».

En àmbit institucional, el primer ministre irlandès, Micheal Martin, va ser un dels primers dirigents mundials a felicitar el futur ocupant de la Casa Blanca. «Joe Biden ha sigut un veritable amic d’Irlanda al llarg de la seva vida i espero treballar amb ell en els pròxims anys. També espero donar-li la benvinguda a casa quan les circumstàncies ho permetin», va assegurar Martin en el seu compte de Twitter.

I és que el president electe sempre ha reivindicat els seus orígens irlandesos afirmant en una ocasió que quan mori «el nord-est de Pennsilvània quedarà inscrit en el meu cor, però Irlanda estarà inscrita en la meva ànima». Un vincle sentimental compartit pels habitants de Ballina.

Avis sicilians

Els que també ha reivindicat els orígens europeus, en aquest cas de la primera dama, és la petita localitat siciliana de Gesso, el poble on va néixer l’avi de la dona de Joe Biden, Jill Tracy Jacobs.

Notícies relacionades

La història de les arrels familiars dels Jacobs  a Sicília té l’origen en l’avi de la primera dama, Domenico Giacoppo, que amb tot just 2 anys es va embarcar el 1900 al barco ‘Patria’ cap a Nova York juntament amb la seva mare Ángela Caruso i tres germans per reunir-se amb el seu pare, Plácido Giacoppo, que havia marxat alguns anys arribant a Ellis Island, com altres molts italians van fer a principis del segle XX. Amb el temps, els ‘Giacoppos’ van canviar el seu cognom pel de Jacobs.

«Estem orgullosos que Jill sigui ara la primera dama italoamericana d’un president dels Estats Units i la convidem a venir perquè redescobreixi els seus orígens. Així podrà conèixer les tradicions culturals, culinàries i artístiques de la seva terra d’origen», va afirmar l’alcalde de Messina, municipi pròxim al petit poble de tot just 500 habitants al nord-oest de l’illa.