OCELL AMB RÈCORD

New Kim, el colom missatger d'1,3 milions d'euros

L'exemplar desbanca Armando, pel qual un col·leccionista xinès va pagar 1.252.000 euros el 2019

zentauroepp55763573 gente201105152218

zentauroepp55763573 gente201105152218

3
Es llegeix en minuts
Javier Albisu / EFE

Diuen que les coses valen el que un està disposat a pagar-ne. Doncs bé, un criador sud-africà ha decidit que un colom missatger criat a la província belga d’Anvers val la sorprenent xifra de 1.310.000 euros.

L’exemplar, de nom New Kim, ha superat en 58.000 euros els 1.252.000 euros que un ciutadà xinès va pagar el 2019 per Armando, un altre exemplar de colom missatger.

New Kim va sortir a subhasta en la venda en línia que des de dilluns organitza l’empresa belga Pipa Piegon Paradise, que posava al mercat un catàleg de 445 aus.

L’escalada de preus per New KIm, certament sorprenent per als neòfits en el tema, es va iniciar el mateix dilluns, quan en una hora i 29 minuts es van succeir 236 licitacions, fins que el marcador es va aturar en 1.310.000 euros, oferts per l’empresa Samuel Loft, establiment fundat per Samuel Mbiza, que cria coloms a uns 30 quilòmetres al sud de Johannesburg.

La venda no acaba fins al 15 de novembre, amb la qual cosa una nova licitació encara podria superar l’oferta rècord del sud-africà, si bé és poc probable i mitjans belgues com el diari ‘DH’ la consideren virtualment guanyadora. L’operació també podria frustrar-se, tot i que els organitzadors exigeixen que l’interessat dipositi abans el 20% del total de l’oferta si aquesta supera els 500.000 euros, amb la qual cosa el comprador perdria més de 300.000 euros si es fa enrere.

Estirp guanyadora

Progenitora d’una altra gran campiona com Sella i mig germana de la també premiada Selleke, New Kim és una femella blavosa de 2 anys i mig amb un nombrós historial de victòries en competicions de curta, mitja i llarga distància, és a dir, recorreguts d’entre 100 i 800 quilòmetres en una jornada a una velocitat mitjana d’uns 80 quilòmetres per hora.

L’ocell, que pertany als criadors de la localitat de Berlaar Gaston i Kurt Van De Wouwer, pare i fill, ha desbancat un altre exemplar belga, de nom Armando, pel qual un aficionat xinès va abonar 1.252.000 euros el 2019 als criadors de l’establiment Joel Verschoot. El rècord precedent el tenia Nadine, amb 400.000 euros.

Els propietaris de New Kim han dominat durant anys les carreres de coloms a Bèlgica, país de gran tradició, i ara venen la seva col·lecció al complet, així que «una impressionant era en l’esport belga dels coloms arriba al seu final», va indicar la casa de subhastes.

Tradició belga

«L’impacte que la fantàstica dinastia Kaasboer ha deixat al món no és sinó espectacular. Venen cadascun dels seus coloms, no en quedarà ni un de solaa Berlaar», afegeix en la seva pàgina web Pipa Piegon Paradise, amb referència a la raça en la qual hi ha especialitzats els propietaris, que ja el 2014 van vendre unes 300 coloms per mig milió d’euros. Els experts expliquen que a l’adquirir un exemplar de prestigi el comprador no busca que continuï competint, sinó utilitzar-lo per a la reproducció.

El rècord de New Kim és excepcional, pel seu pedigrí i el palmarès de victòries que atresora, però molts dels coloms a la venda es col·loquen per preus d’entre 500 i 3.000 euros. En vista dels preus, potser més d’un comenci a pensar que dedicar-se a la cria de coloms missatgers és un bon negoci.

Màfies i dopatge

A Bèlgica hi ha una gran tradició de coloms missatgers, un passatemps sovint familiar que es coneix com colombofília i que compta amb uns 21.000 aficionats al país, cosa que ha portat la Federació belga a plantejar-se sol·licitar el seu reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Unesco.

Notícies relacionades

Els diners que mouen la colombofília i l’alta cotització dels exemplars, que a les granges belgues de prestigi superen fàcilment el miler d’euros cada un, han fet que la federació hagi pres mesures antidopatge en les competicions i que hagin proliferat organitzacions criminals dedicades al negoci d’aus.

A inicis d’aquest any, la justícia belga va condemnar a 30 mesos de presó i danys i perjudicis per 320.483 euros tres integrants d’una màfia que el 2016 van robar als criadors Ranst Frans Bungeneers un total de 55 coloms, entre les quals, les campiones Iron Lady i Illy, amb l’objectiu d’introduir-les al mercat clandestí de la reproducció de coloms de Romania.

Temes:

Bèlgica Coloms