FENOMEN A LES XARXES

Nandi Bushell, un prodigi de 10 anys a la bateria

Una nena anglesa sorprèn amb el seu talent i energia amb les baquetes. Dave Grohl l'apadrina amb un duel a Youtube

bateria / periodico

3
Es llegeix en minuts
Eloy Carrasco
Eloy Carrasco

Periodista

ver +

L’última sensació mundial en nens prodigi de la música es diu Nandi Bushell, té 10 anys i és d’Ipswich (Anglaterra). Si a Mozart se li atribueixen composicions majors quan només tenia 7 anys, de Nandi sabem que als 5 ja tocava la bateria, i avui reparteix cops de baqueta com un ventilador. Màgia amb precisió. Els seus prodigis compten amb l’avantatge contemporani de la majúscula amplificació que proporcionen les xarxes socials, que l’han convertit en una estrella els talents del qual creixen sota la tutela dels seus pares, John i Lungi, anglès ell, sud-africana d’origen zulú ella.

La nena és certament digna de veure i escoltar. El seu sentit del ritme, la seva tècnica i el seu desplegament d’energia han deixat bocabadats els grans asos de la bateria i de la música en general. Lenny Kravitz va tocar amb ella el seu hit ‘Are you gonna go my way’ durant la prova de so prèvia a un concert a l’O2 de Londres, i Serj Tankian, de System of a Down, i Flea, de Red Hot Chili Peppers, han expressat el seu estupor al veure la portentosa criatura en acció. Però per sobre de tots el gran valedor de Nandi és Dave Grohl, el que va ser bateria de Nirvana i avui és líder del grup Foo Fighters, a més d’un dels rockers més carismàtics.

El desafiament a la xarxa

Nandi Bushell i Dave Grohl s’han embrancat en un desafiament amistós a la xarxa. És a dir, s’intercanvien composicions en les quals, d’una banda, exhibeixen el seu virtuosisme amb els tambors i platerets i, de l’altra, s’enalteixen mútuament. El que es diu un ‘win win’ (els vídeos sumen milions de visionaments a Youtube i han atret l’atracció dels mitjans). Tot va començar quan la nena, declarada fan de Foo Fighters, va penjar un vídeo tocant un dels hits de la banda, ‘Everlong’, en el qual calcava tots els cops del titular del grup, Taylor Hawkins, un dels campions de la percussió en el panorama rocker actual. Sense cometre cap error i fent gala d’una entrega i una desimboltura fascinants per a algú de la seva edat (amanida tot amb uns brams que ja són un segell propi), Nandi va cridar l’atenció del guitarrista i ‘frontman’ dels FF.

Nandi observa Dave Grohl interpretant la cançó que ha compost per desafiar-la. / YOUTUBE

El cas és que Grohl va agafar les baquetes com en els vells temps de Nirvana i va compondre una cançó dedicada a la nena. La resposta va tardar poc, i Nandi va penjar l’1 d’octubre la seva cançó de rèplica. Per a l’ocasió, titulada ‘Rock and Grohl, the epic battle,’ la deixebla avantatjada toca també la guitarra i el baix. Nandi està ampliant la seva formació musical, que va començar a casa de la mà del seu pare, guitarrista aficionat que declara haver estat en bandes des que tenia 16 anys, i ja ha treballat amb un parell de productors a Londres. Ningú sembla dubtar que la suma del seu talent i el seu afany produirà en poc temps una música de primera categoria.

Inspirada per Ringo Starr

Notícies relacionades

El pare és qui li va regalar als 5 anys una petita bateria, i immediatament es va adonar que la seva filla s’espavilava de meravella amb l’instrument. Al principi –va explicar la nena en el programa d’Ellen DeGeneres, que la va portar als Estats Units, li va regalar un baix i es va meravellar amb la seva versió d’‘In bloom’, de Nirvana–, els veïns no estaven ni d’acord ni feliços amb la sorollosa nova joguina; ara és un ídol a Ipswich i ja ha protagonitzat alguna campanya publicitària. Va explicar també que l’afició se li va posar al cos perquè els caps de setmana, mentre preparava ‘tortitas’ amb el seu pare, escoltaven els Beatles, i Ringo Starr va obrar l’enamorament sobtat amb la seva particular manera de tocar (sovint tan injustament menyspreada, per cert).

Nandi desafia Dave Grohl a internet.

Nandi viu un somni. «És als núvols i nosaltres n’estem orgullosos», ha dit el seu pare, que s’ocupa de treure-li pressió i baixar-la a la Terra fent que enmig del remolí els deures escolars no quedin postergats, per exemple. La mare, que sol recollir-se a un pla més discret, té un blog cristià i inculca l’herència zulú a Nandi i el seu germà petit, Thomas. «Nandi –diu– porta una mica de llum entre tanta negativitat». «El rock and roll –canta ella en la seva «batalla èpica» amb Dave Grohl– m’ajudarà a canviar el món».

Temes:

Foo Fighters