ALS 80 i 90

L'excap de l'agència de models Elit, investigat per violació i abusos sexuals

Gérald Marie és acusat per quatre dones, una d'elles menor d'edat quan van tenir lloc els fets

zentauroepp55161369 files  in this file photo taken on november 30  2004 gerald 200929183343

zentauroepp55161369 files in this file photo taken on november 30 2004 gerald 200929183343 / LIU JIN

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

La Fiscalia de París ha obert una investigació per presumpta violació contra Gérald Marie, expresident de l’agència de models Elit a Europa, blanc d’acusacions de quatre dones, incloent-hi una menor.

La investigació per «violació i agressió sexual» i per «violació i agressió sexual a menor» està a càrrec de la Brigada de Protecció de Menors, segons va indicar dilluns a l’agència AFP la Fiscalia de París. Els fets investigats es remunten a les dècades de 1980 i 1990 i podrien haver prescrit. Marie és investigat per una agressió sexual i tres violacions.

Gérald Marie, de 70 anys, és actualment director de l’agència Oui Management, però abans d’això va ser el mític cap per a Europa de l’agència Elit Model Group, la principal del món, creada el 1971 a París per John Casablancas i Alain Kittler.

L’agència és coneguda per haver tingut en cartera algunes de les models més cèlebres de la passarel·la, com Naomi CampbellClaudia Schiffer, Cindy Crawford i Linda Evangelista, que va estar casada un temps amb Gérald Marie.

Una de les presumptes víctimes és l’experiodista de la BBC Lisa Brinkworth, que afirma que una nit d’octubre de 1998, Marie, amb qui va anar a una discoteca, «se li va asseure a sobre» i «va començar a ficar-li el sexe al baix ventre».

La periodista s’havia infiltrat en la indústria de la moda com a model per investigar el «comportament sexual inapropiat d’alguns agents de models» per a un documental de la televisió britànica BBC.

Després de la difusió del documental, Elit va anunciar la dimissió de dos dels seus directius, incloent-hi Marie, però tots dos van recuperar els seus llocs de treball uns dies després i van presentar una denúncia per difamació contra la BBC i el periodista estrella del programa en el qual va ser emès el reportatge, Donal MacIntyre. Interrogat sobre aquest escàndol en un programa de la televisió francesa el 1999, Gérald Marie va negar l’acusació.

Aquest fet podria haver prescrit, però Anne-Claire Lejeune, advocada de l’experiodista, es va referir a l’existència d’un acord firmat entre la BBC i Elit, després de la denúncia per difamació, segons el qual Brinkworth no parlaria de la presumpta agressió. Això «hauria de fer possible la suspensió del termini de prescripció», va dir Lejeune a AFP.

Fets prescrits

A més de l’experiodista, tres exmodels més l’acusen d’haver-les violat a París.

La nord-americana Jill Dodd afirma haver sigut violada per Marie el 1980, quan tenia 19 anys; una altra nord-americana, Carre Sutton, diu que va patir «innombrables» violacions per part de l’excap d’Elit el 1986, quan tenia 17 anys; així com la sueca Ebba Karlsson, nascuda el 1969, que denuncia una violació el 1990.

AFP va intentar sense èxit contactar amb l’advocat de Marie, que en declaracions al Sunday Times dissabte passat «va negar categòricament» les acusacions. És un primer pas encoratjador i un alleujament per a les víctimes», va dir per la seva banda l’advocada Anne-Claire Lejeune.

Notícies relacionades

El món de la moda a França ja va ser sacsejat el 2019 per la investigació als Estats Units sobre el famós empresari Jeffrey Epstein, que va morir el juliol del 2019 acusat d’abusar sexualment de desenes de menors.

Dins d’aquest cas, s’ha obert una investigació a França i s’ha reclamat judicialment diversos testimonis. En el centre de la investigació hi ha el francès Jean-Luc Brunel, fundador de les agències de models Karin Models i MC2 Model Management, acusat de «violació» i «agressió sexual».