A PROPÒSIT DE LA POLÈMICA

Rowling revela que el seu assassí en sèrie vestit de dona es basa en personatges reals

zentauroepp53538261 file photo  british author jk rowling  creator of the harry 200917181251

zentauroepp53538261 file photo british author jk rowling creator of the harry 200917181251 / Suzanne Plunkett

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

J. K. Rowling ha fet saber als qui l’acusen d’odiar els transsexuals que el polèmic personatge de la seva última novel·la, un ‘serial killer’ vestit de dona, està basat en dos assassins reals. En la pàgina web de Robert Galbraith, el pseudònim amb què escriu els ‘thrillers’, Rowling revela que per crear el perfil del pèrfid Dennis Creed en el seu últim relat, ‘Troubled Blood’, es va basar, «en els veritables assassins Jerry Brudos i Russel Williams, mestres de la manipulació tots dos, que s’emportaven ‘trofeus de les seves víctimes’.

Assassins disfressats

El tal Brudos va matar quatre dones a Oregon als anys 60. Des de jovenet robava roba interior a les veïnes. En l’historial dels seus atacs se’l descriu com «un home alt vestit de dona». L’altre tipus, aficionat també a la llenceria femenina, era un membre de l’exèrcit al Canadà, amb un historial d’agressions sexuals. Va ser condemnat el 2010 a cadena perpètua per matar dues dones. Rowling afirma que la investigació per escriure les 900 pàgines del relat, en el qual s’entrecreuen altres sospitosos, li va portar més d’un any.

La publicació de ‘Troubled Blood’ ha reactivat els atacs contra la suposada fòbia de l’escriptora cap als transsexuals. Una fúria encoratjada en part per una crítica al ‘Sunday Telegraph’, que distorsionava el contingut del relat, i pels atacs a Twitter on se l’acusa d’haver creat un «travesti assassí en sèrie». La realitat és que l’autora mai descriu el personatge de Creed, disfressat amb una perruca i un abric de dona, com un transsexual.

Veto i estàtua

Notícies relacionades

L’impacte negatiu de les crítiques sembla no obstant haver fet efecte en certes ànimes altament sensibles. Una llibreria a Austràlia ha anunciat que no vendrà en el futur llibres de Harry Potter, a fi que la botiga sigui «un espai segur» per als clients. Per aquesta mateixa raó tampoc vendrà les noves novel·les de Rowling.

A Londres semblen ser una mica menys primmirats. A la famosa plaça de Leicester Square, on solen tenir lloc les nits de gala de les grans estrenes cinematogràfiques, s’erigirà a final d’aquest mes una estàtua de Harry Potter obra de l’escultor Andrzej Szymczyk. L’obra mostra l’actor Daniel Radcliffe interpretant el seu famós mag en una escena de Quidditch.