PERDÓ REIAL

Torna el trio al palau de Tailàndia

El rei tailandès Vajiralongkorn indulta la seva concubina i li restitueix tots els títols

zentauroepp54759394 el rey maha vajiralongkorn  rama x de tailandia  con su conc200903184137

zentauroepp54759394 el rey maha vajiralongkorn rama x de tailandia con su conc200903184137

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

L’últim capítol del disbarat monàrquic tailandès, un constant atropellament del #metoo i la correcció política, recomana rebobinar fins a l’any passat. Tot just havien passat un parell de mesos des que el rei Vajiralongkorn es va casar amb la reina Suthida quan el tedi matrimonial el va empènyer a autoregalar-se en el seu 67è aniversari una concubina reial. Els monarques tailandesos havien freqüentat la poligàmia durant la història, però la figura es mantenia extingida des de principis del segle passat. L’elegida va ser Sineenat Wongvajirapakdi, una antiga infermera de trenta anys reconvertida en guardaespatlles, pilot de caces, paracaigudista i franctiradora, segons la biografia oficial.  

La convivència a palau d’un rei amb la reina i la concubina lluitant per la seva atenció es va esgotar aviat. Van ser suficients uns mesos per comprovar que no havia estat una bona idea. El rei va expulsar l’última per «dividir els cortesans i confondre el poble», mentre fonts oficials la titllaven d’ambiciosa i desagraïda per intentar usurpar l’estatus de la reina. Sineenat, a qui se li va revocar el títol de concubina i tots els honors i condecoracions militars, semblava condemnada a passar a la història com una altra efímera excentricitat del monarca.  

Quatre matrimonis

Notícies relacionades

Però Sineenat ha tornat aquesta setmana a palau. Una succinta nota oficial la qualifica d’«immaculada» i restitueix tots els seus títols. Es desconeixen les raons de l’indult,  què en pensa la reina o si torna amb humilitat i propòsit d’esmena. Als tailandesos, de tota manera, fa temps que se’ls va esgotar la capacitat de sorpresa amb un rei que s’ha casat quatre vegades, compta amb set fills i no té el decòrum i rectitud del seu pare, el venerat Bhumibol. Al març es va saber que lidiava amb l’epidèmia del coronavirus des d’un hotel de luxe dels Alps suïssos nevats, a milers de quilòmetres de les càlides platges tailandeses, amb el seu seguici de servents i concubines. 

El cansament popular explica que les crítiques xiuxiuejades ja es cridin als carrers malgrat una llei de lesa majestat que contempla fins a 15 anys de presó per a qualsevol nímia crítica a la corona. Milers d’estudiants s’han manifestat en les últimes setmanes per exigir la reforma de la monarquia i la seva adequació a un país democràtic i modern. Parlen de les seves ingerències en la política i les noves i inquietants competències militars, però tampoc és evident la seva incomoditat amb un palau que preserva el concubinat.  

Temes:

Tailàndia