ARTISTA QÜESTIONAT
Grups feministes protesten per la presència de Plácido Domingo a Verona
El tenor espanyol té programades dues actuacions al festival d'òpera de la ciutat italiana
placido-domingo /
Feministes italianes han enviat una carta de protesta als responsables de l’Arena de Verona per la presència al festival d’òpera de la ciutat del tenor espanyol Plácido Domingo, acusat per diverses dones d’assetjament sexual i abús de poder.
L’associació Non Una di Meno (Ni una menys), una de les més actives a Itàlia en defensa de les dones, recorda que les acusacions van portar a investigacions i la cancel·lació d’espectacles de Domingo a diverses ciutats del món, i denuncia que «Verona és òbviament una excepció».
El tenor té dues representacions a l’amfiteatre de Verona, el divendres 28, quan cantarà amb la soprano espanyola Saioa Hernández, i el dissabte 29 com a director, en la vetllada final del festival d’estiu.
El dia 22, Domingo ja va cantar a la Reggia de Caserta en l’inici d’una minigira que el portarà al setembre a l’Òpera de Viena, després a Colònia (Alemanya) i el 30 de novembre a la Scala de Milà, en les que són pràcticament les seves primeres actuacions després de l’escàndol de les acusacions.
A la seva carta oberta a la superintendent de la Fundació Arena de Verona, Cecilia Gasdia, l’associació recorda les denúncies d’assetjament de desenes de dones, amb «petons forçats, mans entre les cames, humiliació en públic, assots abans de concerts, relacions sexuals inapropiades en les quals el consentiment estava viciat per la relació de poder, actituds de xantatge» i d’altres que «sovint es feien passar per intents de proporcionar assessorament professional».
Qüestió social
L’associació es qüestiona la invitació de Domingo i rebutja l’argument que no hi ha motiu per no fer-ho perquè no hi ha condemnes en els tribunals. «Traslladar una qüestió social (la violència contra les dones) a un terreny exclusivament jurídic, evocar la presumpció d’innocència i amagar-se darrere de l’absència de procediments no fa més que disfressar i fer passar com a acceptable el que, no obstant, no ha de ser-ho», assenyalen a la carta.
Non Una di Meno assenyala que si centenars de dones van parlar va ser per «fer visible» alguna cosa que «concerneix a totes i tots». «Ignorar-ho –afegeix– ens fa còmplices d’aquest innegable sistema de poder basat en l’abús i l’assetjament. Ajuda a fer-ho invisible de nou, a perdonar-ho i legitimar-ho de nou per al present i per al futur com a una cosa irrellevant».
Notícies relacionadesL’escàndol al voltant a les suposada acusacions d’abusos contra el tenor va saltar l’agost del 2019, quan diverses dones –gairebé totes de forma anònima, excepte la soprano Angela Turner Wilson– el van acusar d’assetjar-les sexualment fa tres dècades.
A aquestes denúncies es van afegir músics d’orquestra, ballarins, cantants i personal tècnic que asseguraven haver observat una conducta sexual inapropiada de l’estrella operística amb dones joves durant diversos anys, revelant així el que alguns membres del món de l’òpera qualificaven com «un secret a crits».
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- Estrena cinematogràfica ‘La virgen roja’ o la dona perfecta
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes