MITE NONAGENARI

Sean Connery celebra el seu 90è aniversari

El carismàtic intèrpret de James Bond viu a les Bahames retirat de la gran pantalla

zentauroepp39862499 jlx12  queens  ny  ee uu    29 08 2017  el actor escoc s sea200825143622

zentauroepp39862499 jlx12 queens ny ee uu 29 08 2017 el actor escoc s sea200825143622 / JUSTIN LANE

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El carismàtic actor escocès Sean Connery va fer el dimarts 25 d’agost 90 anys. Ara allunyat del cine, compta amb una extensa cinematografia a l’esquena, tot i que sempre se’l recordarà per haver sigut el primer a donar vida a James Bond, un paper que als anys 60 el va portar a conquerir la fama.

Després d’estrenar ‘La liga de los hombres extraordinarios’ el 2003, l’actor va abandonar la gran pantalla i des d’aleshores resideix a les Bahames. Una de les seves últimes aparicions va ser a través d’una fotografia que la seva nora, la cantant irlandesa Fiona Ufton, parella actual de Jason Connery, va publicar fa un any a Instagram per felicitar-lo pel 89è aniversari. En aquesta, el que per a alguns ha sigut el millor James Bond de la saga, apareix amb un gest bromista i més prim que en les seves etapes anteriors.

La saga James Bond

Amb més de seixanta títols a l’esquena, l’escocès en va protagonitzar sis sobre l’agent secret més famós del cine: ‘Agent 007 contra el Dr. No’ (1962), Des de Rússia amb amor’(1963), ‘Goldfinger’ (1964), ‘Operació Tro’ (1965), ‘ ‘Només es viu dues vegades’ (1967) i ‘Diamants per a l’eternitat’ (1971). En aquest últim film, Connery va tornar a posar-se a la pell de l’agent 007, després d’un impàs d’una pel·lícula en què George Lazenby li va agafar el relleu, i va batre un rècord Guinness: ser l’actor més ben pagat per un sol film. L’escocès es va endur el que serien ara uns 40 milions de dòlars o uns 35,2 milions d’euros, una suma que va donar enterament a la seva fundació, Scottish International Educational Trust, que recolza l’educació d’infants amb pocs recursos.

Passaria més d’una dècada, fins que el 1983 acceptés de nou interpretar l’agent de l’MI6, creat per l’escriptor Ian Fleming, a ‘Mai diguis mai més’. La seva carrera va continuar imparable fins que el 1987 el seu paper a ‘Els intocables d’Eliot Ness’ li va valer l’Oscar al millor actor de repartiment, a què es van sumar dos Baftas i tres Globus d’Or. També va participar en títols com ‘Assassinat a l’Orient Express’ (1974), ‘el nom de la rosa’ (1986), ‘Indiana Jones i l’última croada’ (1989) i ‘Els venjadors’ (1998).

L’intèrpret sempre ha mostrat públicament el seu recolzament social i financer al Partit Nacionalista Escocès (SNP), defensor de la independència d’Escòcia, i quan va ser nomenat cavaller per la reina Isabel II l’any 2000, va anar-hi vestit amb la tradicional faldilla escocesa.

«L’home més sexi»

Thomas Sean Connery va néixer el 25 d’agost del 1930 al barri edimburguès de Fountainbridge, un origen que sempre va tenir present i que el va portar a batejar la seva productora com a Fountainbridge Films.

Fill d’una netejadora i d’un conductor de camions, Connery no ho va tenir fàcil per començar en el món de la interpretació, ja que va haver de deixar l’escola a una de ben petit i encadenar diversos treballs, el primer com a repartidor de llet. Després d’això va servir un temps com soldat a la Royal Navy, d’allà va passar a ser conductor, socorrista, model de nus per als alumnes de l’Escola d’Art d’Edimburg i fins i tot polidor de taüts. Durant els següents anys, Connery va participar en nombroses obres de teatre, pel·lícules i sèries, fins que la seva perseverança es va veure recompensada amb la proposta d’encarnar James Bond.

Carismàtic i de forta personalitat, el 1989, quan tenia gairebé 60 anys, la revista ‘People Magazine’ el va nomenar l’«home viu més sexi», cosa que l’actor es va prendre amb humor: «Bé, no hi ha gaires homes morts sexis, no?», va comentar. La seva vida tampoc va estar absent de polèmiques, com quan en els seixanta va afirmar en una entrevista amb la revista ‘Playboy’ que veia bé pegar a les dones «si totes les altres alternatives fallen i hi ha hagut moltes advertències», unes declaracions que posteriorment va repetir.

Notícies relacionades

En l’àmbit privat, es va casar dues vegades, primer amb l’actriu australiana Diane Cilento, amb qui va tenir el seu únic fill, Jason, i de qui es va divorciar el 1973, i després va contraure matrimoni amb la seva actual parella, l’artista francesa Micheline Roquebrune.

El 1999, després que Connery vengués la seva finca de Marbella, ell i Roquebrune van ser investigats sota la sospita d’haver defraudat a la Hisenda espanyola uns 5,5 milions de lliures (6,1 milions d’euros), un cas pel qual l’intèrpret, al contrari que la seva dona, no va ser processat.

Temes:

Cine