ESTADA A LES BALEARS

Caldereta, prehistòria i formatges. La visita dels Reis a Menorca

Felipe i Leitiza han visitat les instal·lacions de Coinga a Menorca, la naveta des Tudons i han dinat a Ciutadella

20200813 508581 reyesmenorcacuoree 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Els Reis han tancat aquest dijous la seva visita a Menorca amb un breu passeig per alguns carrers de Ciutadella fins a un restaurant ubicat al port d’aquesta localitat i en el qual han dinat un menú degustació de croquetes de peix i sobrassada, musclos de Maó i caldereta.

Felip VI i Letizia s’han traslladat fins a Ciutadella des del monument prehistòric de la naveta des Tudons, que havien visitat prèviament acompanyats, entre altres autoritats, de la presidenta de les Balears, Francina Armengol, i el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

A la seva arribada a Ciutadella, els Reis, ell amb guaiabera blava i ella amb vestit blanc i espardenyes de taló ample, han baixat les escales d’un dels carrers més característics del municipi, el de Pere Capllonch, i s’han aturat davant algunes de les seves botigues de roba i complements. Han entrat en dues i les encarregades d’un establiment els han obsequiat amb dues mascaretes que confeccionen expressament per a aquest negoci.

A l’arribar a la zona del port han sigut rebuts amb aplaudiments de diverses desenes de persones que estaven assegudes a les terrasses dels bars i restaurants. També hi ha hagut uns quants visques a la república i a la independència, que han provocat que augmentessin els aplaudiments a la parella i veus de visques a Espanya i al Rei.

Els Reis han accedit a deixar-se fotografiar per a alguns dels veïns de Ciutadella i turistes que els han demanat immortalitzar el moment a les càmeres dels seus telèfons mòbils, i després s’han dirigit fins al restaurant. Han menjat amb ells Armengol, Grande-Marlska, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i la delegada del Govern a les Balears, Aina Calvo. També els alcaldes de Maó (Héctor Pons), Alaior (José Luis Benejam) i Ciutadella (Noemí Camps).

Cop per la pandèmia

Segons ha informat la Zarzuela, abans el Rei ha agraït la tasca que ha desenvolupat el sector primari a Espanya davant el «cop» que considera que ha sigut la pandèmia de coronavirus. Felip VI ha traslladat aquest missatge de reconeixement i agraïment a aquest sector en la reunió que ha mantingut amb la reina Letícia amb els responsables de Coinga, la cooperativa de formatge Maó-Menorca més gran, i els directius de la denominació d’origen d’aquest formatge.

Davant tots ells ha mostrat la seva satisfacció per haver comprovat com la cooperativa va superar la situació de viabilitat amb un enorme esforç i mantenint el seu esperit. Ha sigut llavors quan ha reconegut el «cop» que per a aquest sector, com per a molts d’altres, ha sigut la pandèmia.

Segons el seu parer, en la crisi s’ha posat de manifest la importància del sector primari no només per la necessitat alimentària sinó també per conscienciar sobre els equilibris mediambientals. En aquest últim aspecte ha considerat que Menorca n’és un exemple, i després ha destacat la importància dels costos del transport dels productes insulars.

Dins de les instal·lacions de Coinga, els Reis han visitat diferents zones de producció, com les sales de pastat, quallat, oreig, assecat i empaquetat, i han participat en un tast de productes lactis de Menorca, entre els quals, un nou formatge, que porta el nom d’«Illa del Rei».

Coinga va ser constituïda el 1966, a través de petits ramaders que es van unir per produir el formatge Maó-Menorca sota una mateixa denominació. Així va néixer la cooperativa insular ramadera Coinga, arrelada a la història i la cultura de Menorca, que compta amb més de 80 predis associats i dona treball a més de 150 persones, de forma directa i indirecta.

Sense les seves filles

Els Reis, sense les seves filles, han arribat poc després de les 12.00 hores a la fàbrica de la Cooperativa Insular Ramadera (Coinga), ubicada al municipi menorquí d’Alaior, i han sigut rebuts amb frases de «Menorca té rei», «Visca Espanya» i «Visca el Rei», per ciutadans congregats. Al baixar del cotxe, han saludat prop de 200 persones que esperaven la seva arribada al polígon industrial d’Alaior, on es troba la fàbrica de Coinga.

Als voltants de la fàbrica també s’ha concentrat un grup de persones amb banderes republicanes en contra de la monarquia i cartells demanant la llibertat dels presos del procés. Un cordó policial els ha impedit el pas.

Després de la visita a les instal·lacions, s’han traslladat a la naveta des Tudons. Els reis han recorregut a peu uns 300 metres del camí que condueix fins a l’edificació i l’han vorejat seguint les explicacions dels guies d’aquest enclavament.

Notícies relacionades

La naveta des Tudons és el monument funerari col·lectiu més emblemàtic de la cultura talaiòtica de Menorca, que es va desenvolupar durant l’edat de bronze i l’edat de ferro, i una de les construccions prehistòriques més ben conservades de l’illa. El seu nom significa ‘la nau dels tudons’, té forma de nau invertida, va ser trobada i desenterrada a mitjans del segle passat, i quan va ser restaurada s’hi van trobar restes d’almenys cent individus i objectes de l’època. La façana, murs i absis de l’edifici consisteixen en successives capes de blocs calcaris encaixats entre si i sense cap tipus de morter.

Es tracta de la primera visita a Menorca com Reis d’Espanya, ja que l’última vegada que van estar els dos a l’illa va ser el 2011, en qualitat de Prínceps d’Astúries.