ESTRENA A MÈRIDA

María Esteve: «La societat necessita respirar cultura, tot i que sigui amb mascareta»

La filla de Marisol i Antonio Gades interpreta Selenia per primera vegada al Teatre Romà

maria-esteve-bueno / periodico

3
Es llegeix en minuts
EFE / ALBERTO SANTACRUZ

L’actriu María Esteve, el personatge de Selenia de la qual la portarà a trepitjar per primera vegada el Teatre Romà de Mèrida en el marc del seu festival, considera que la societat necessita respirar cultura tot i que sigui a través d’una mascareta. «La cultura és un pulmó i entre tots hem de cuidar-la», ha dit l’actriu i també presidenta de la Fundació Antonio Gades, que remarca que les mascaretes no poden impedir que «continuem respirant cultura. És molt necessària».

La filla de Marisol i Antonio Gades, de 45 anys, va ser l’última a incorporar-se, segons relata, a l’elenc que aquesta setmana posa en escena ‘La comedia de la cestita’, dirigida per Pepe Quero, una comèdia molt pròxima al musical a partir d’un text de Plaute, en el qual l’embolic i les extrapolacions de llocs i personatges sostenen l’espectacle.

«Necessitava aquest projecte emocionalment i personalment» després d’uns mesos «difícils» per a tothom. «Em va trucar Alex O’Dogherty –company a l’obra i que interpreta el mateix Plaute– perquè m’afegís al projecte. «Amic, tirem endavant... i així va ser», recorda emocionada, més encara perquè la invitació sortia de qui va ser el seu company de feina durant diverses temporades en la sèrie televisiva ‘Doctor Mateo’.

Al principi, reconeix, li va costar decidir-se «no per l’obra, ja que estava encantada amb el text, però sí pel difícil moment viscut». María Esteve es va confinar a Madrid durant l’estat d’alarma davant una pandèmia «que ens ha paralitzat a totes i tots, professionalment i personalment», sospira.

De fet, la Fundació Antonio Gades, a través del seu Ballet, ho tenia tot tancat per posar en escena ‘Fuenteovejuna’ a la Xina. La gira internacional de l’espectacle ha quedat suspesa i mirarà de reprendre-la el 2021. A més, l’Aula Municipal de Dansa Antonio Gades, ubicada a Getafe, amb uns 300 alumnes, també va haver de cessar la seva activitat.

«L’ésser humà intenta sobreposar-se a tot, però mentre arriba aquest procés de superació es pateix i molt. He patit pels meus i per qui ni tan sols conec», ha explicat.

Després de dir sí a aquesta comèdia, que serà al Festival de Teatre de Mèrida del 5 al 9 d’agost, Esteve reconeix que «s’ha desfogat», gràcies a la seva tornada a la feina, però molt especialment pel fet que durant els assajos d’aquest obra ha ballat, saltat, cantat i disfrutat.

«Gràcies, Zeus, que afortunada que soc»

Després van arribar els assajos. Al principi, amb mampares i mascaretes, i també pots de gel; després van arribar proves constants de PCR. «Les sabates les deixàvem fora» del lloc d’assaig i cada dia «utilitzàvem roba desinfectada». Per això, María Esteve agraeix totes les mesures de seguretat i salut posades a disposició de l’equip per part de la productora GNP.

No obstant, l’actriu sempre ha tingut «por» que els brots i l’evolució de la pandèmia impedissin finalment posar en escena l’obra. «La feina d’hores i dies podria ser debades, però som aquí, a Mèrida, per on han passat en les seves 66 edicions les millors actrius i actors del panorama teatral».

De fet, considera que «el teatre i la societat ens necessita, ja que necessita d’opcions d’oci. Hi ha espectacles i concerts que omplen l’ànima de moltes persones, i més en els temps que corren».

Notícies relacionades

A Mèrida, on l’actriu va tenir un petit paper en ‘Lisistrata’ durant l’entrega dels extints premis teatrals Ceres d’aquest mateix festival el 2015, María Esteve estarà acompanyada per alguns dels seus familiars.

«Quan vegi els seus somriures i les de tot el públic em sortiran llàgrimes. Seré la més feliç del món... amb aquests somriures, tot està pagat», afirma, emocionada.