PRÒXIMA LLISTA

Proposat el cafè 'espresso' com a patrimoni immaterial de la Unesco

Itàlia argumenta que la beguda està subjecta a «severes regles custodiades per la comunitat»

zentauroepp37483483 in this image taken on monday  feb  27  2017  a customer dri191205154523

zentauroepp37483483 in this image taken on monday feb 27 2017 a customer dri191205154523 / LUCA BRUNO

2
Es llegeix en minuts
Efe

El cafè ‘espresso’, una de les tradicions més arrelades i esteses a Itàlia, optarà a ser patrimoni immaterial de la Unesco l’any que ve, una iniciativa presentada a la Cambra dels Diputats i que convertiria aquesta beguda en elsegon aliment italià protegit, darrere la pizza.

Prendre un ‘espresso’ és tot un ritual a Itàlia, i és que aquest cafè curt, concentrat i d’aroma intensa, que consumeix el 95% de la població, «està subjecte a severes regles custodiades per la comunitat», segons el Consorci de Tutela del Cafè Espresso Italià Tradicional, que ha impulsat la candidatura a la Unesco.

El Consorci, creat el 2014, s’ha reunit aquesta setmana al Parlament italià amb representants de diverses forces polítiques, de dreta a esquerra, que han mostrat el seu recolzament a la iniciativa, que busca «la promoció, valoració i tutela» de l’‘espresso’ tradicional.

Aquest cafè, normalment venut a un preu assequible, es pren ràpidament (per això es diu ‘espresso’) a la barra del bar i a qualsevol hora del dia, un costum que ha transcendit fronteres i ha situat el cafè com la segona beguda més consumida del món, després de l’aigua.

Només per darrere de Finlàndia

El consum anual per càpita el 2018 va ser de 5,9 quilos per persona, un 5,3% més que l’any anterior, una quantitat que es dispara al país més «cafeter», Finlàndia, on se’n consumeixen 12 quilos per persona a l’any.

Les primeres màquines per preparar l’‘espresso’ es van crear a Itàlia a finals del segle XIX, quan només el consumien la burgesia il·luminada i els intel·lectuals, que trobaven en les cafeteries un lloc de reunió i de lliure intercanvi d’idees.

Després del desenvolupament d’aquestes màquines, moltes vegades dissenyades per les firmes italianes més prestigioses, l’‘espresso’ es va estendre per tot el país i es va convertir en un costum essencial per a qualsevol italià.

Decisió al novembre

Notícies relacionades

El recorregut per portar el cafè a la Unesco va començar el 2016, amb la presentació de la candidatura en la comissió nacional de l’organisme, i ara s’ha anunciat que serà el novembre del 2020 quan es decideixi si la beguda més italiana entra a la llista del patrimoni immaterial protegit.

Una altra gran aportació italiana a la gastronomia mundial, la pizza napolitana elaborada tradicionalment, va ser reconeguda fa dos anys com a patrimoni immaterial de la humanitat, una llista en la qual hi ha activitats tan diferents com el flamenc o, també des de fa poc, les Falles de València. 

Temes:

Itàlia