RISC A LA XARXA

Camila Cabello és un perill

La recerca de certs famosos a internet exposa els usuaris a llocs web maliciosos i virus. La cantant cubano-nord-americana és la que més risc presenta a Espanya

zentauroepp50524149 gente instagram de la cantant camila cabello191022200030

zentauroepp50524149 gente instagram de la cantant camila cabello191022200030

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una cosa habitual és buscar informació sobre celebritats a Google, però aquest simple fet pot tenir conseqüències negatives per a la pròpia seguretat a la xarxa. Per aquesta raó, McAffe, la companyia de ciberseguretat, ha explorat quins famosos generen els resultats més perillosos a internet, que podrien exposar els fans a pàgines web malicioses i virus. L’objectiu de la llista és ressaltar el risc de fer clic en enllaços sospitosos a la recerca de l’última notícia, xafarderies o una cançó nova de personatges famosos.

Segons aquesta investigació, feta per tretzè any consecutiu, Camila Cabello (22 anys) és la ‘celebrity’ més perillosa que es pot buscar a internet des d’Espanya. Això es deu al fet que la fama de la jove artista cubana, la popularitat de la qual va començar gràcies al ‘talent show’ ‘Factor X’ amb el grup Fifth Harmony, no ha deixat de créixer durant aquest any, amb la seva gira en solitari, presentant ‘Señorita’ amb el jove cantant Shawn Mendes i, recentment, avançant alguns senzills del seu nou treball.

Per darrere de Cabello, Taylor Swift (29 anys) ocupa el segon lloc i Lady Gaga (33), el tercer. Així doncs, el podi està dominat per supervedets femenines de la indústria musical. No obstant, el quart i el cinquè lloc l’ocupen dues de les actrius espanyoles més internacionals, Penélope Cruz (45 anys) i Úrsula Corberó (30), respectivament. La vuitena posició és per a María Pedraza (23 anys), la jove actriu espanyola d’‘Élite’ i ‘Toy boy’.

El ‘top ten’ el completen el cantant colombià Maluma (25 anys), en sisena posició; el set vegades nominat a l’Oscar Bradley Cooper (44), en setè lloc, i les models i estrelles de ‘reality’ Kendall (23) i Kylie Jenner (22), als llocs novè i 10è, respectivament.

Contingut gratis

Penélope Cruz, Úrsula Corberó i María Pedraza són conegudes per encarnar dones fortes i apoderades. Després del seu excel·lent paper a ‘Dolor y gloria’, l’última pel·lícula d’Almodóvar, Cruz Cruzha tornat a la llista de McAfee després de coronar-se com la ‘celebrity’ més perillosa el 2015. D’altra banda, Corberó i Pedraza han tingut un any ple d’èxits gràcies a Netflix, a ‘La casa de papel’ i ‘Élite’, respectivament.

L’actriu Penélope Cruz. / Afp

Els seus tres noms estan fortament associats a recerques que inclouen el terme ‘torrent’. Aquest detall indica que els fans busquen opcions gratuïtes per veure-les, possiblement per evitar el pagament d’una quota de subscripció a serveis de ‘streaming’.

Moltes de les sèries de més èxit del moment estan disponibles a diverses plataformes, però, tot i així, els usuaris decideixen posar en risc la seva seguretat digital a canvi de contingut pirata. Per això, és molt important tenir en compte que les descàrregues de ‘torrents’ poden conduir a ciberdelinqüents i a riscos de cost molt més gran.

Domini espanyol

En el ‘top ten’ de la llista de McAffe figuren actrius, actors i models, i completen la part baixa de la taula presentadors de televisió, personalitats, estrelles de ‘realities’, cantants i altres actors. 

Dakota (26 anys), la polèmica concursant de ‘Hermano mayor’, que aquest any ha participat a ‘Supervivientes’, està en el 13è lloc, seguida del periodista Màxim Huerta (48). Rosalía (26), l’artista de ‘Malamente’, la fama de la qual ha viscut un gran creixement últimament, se situa en la posició 18a.

Altres cantants llegendaris la segueixen a la llista, com Alaska (56 anys), Julio Iglesias (76) i el controvertit raper C. Tangana (29). Alejandro Sanz (50) i l’actor Mario Casas (33) tanquen el ‘top 20’.

Estrelles internacionals

Si bé a Espanya, la celebritat més buscada pels usuaris aquest any 2019, segons McAfee, ha sigut Camila Cabello, en el pla internacional, la firma de ciberseguretat ha anunciat que Alexis Bledel (38 anys) s’ha convertit en la famosa més perillosa de l’any.

L’actriu ha destacat per la seva afectuosa interpretació a la sèrie ‘Gilmore girls’ i la pel·lícula ‘Sisterhood of the Travelling Pants’.  Segons McAfee, cap altra celebritat tenia més probabilitats d’atreure els usuaris a pàgines web que porten virus. Bledel substitueix en la primera posicióRuby Rose (33), que va liderar la llista de l’any passat, en gran part, per la seva interpretació de ‘Batwoman’.

L’actriu Alexis Bledel. / jORDAN sTRAUSS (AP)

En el lloc número dos es troba el presentador del programa d’entrevistes ‘The late late show’ James Corden (41), seguit per l’estrella de ‘Game of thrones’ Sophie Turner (23). L’actriu Anna Kendrick (34) i l’estrella de cine Lupita Nyong’o (36) ocupen el quart i el cinquè lloc, respectivament.

El ‘top ten’ el completen el presentador del programa d’entrevistes ‘The tonight show starring’ Jimmy Fallon (45), el mestre d’arts marcials Jackie Chan (65), els rapers Lil Wayne (37) i Nicki Minaj(36) i, finalment, l’actriu de ‘Capitana Marvel’ Tessa Thompson (36). 

Gary Davis, evangelista en cap de Seguretat de Consum de McAfee, creu que, probablement, Bledel i Turner han arribat a la llista a causa dels seus respectius papers a les sèries ‘The handmaid’s tale’ a Hulu i ‘Game of  thrones’ a HBO, els dos serveis basats en subscriptors.

D’altra banda, Corden i Fallon, presentadors de programes d’entrevistes, ho han aconseguit gràcies als vídeos virals dels seus programes, i Nyong’o pel seu paper a ‘Star Wars: the rise of Skywalker’.

La llista d’aquest any també indica que l’interès per les estrelles dels ‘realities’ ha disminuït. Kristin Cavallari (32), protagonista del programa ‘Laguna beach: the real orange county’, i Kourtney Kardashian (40), coneguda per ‘Keeping up with the Kardashians’, han caigut als llocs 214 i 222, respectivament, després d’ocupar el ‘top ten’ l’any passat.

El risc d’Internet

Notícies relacionades

«No sempre som conscients que les recerques que fem a internet suposen un risc, i de vegades tampoc entenem del tot els efectes perjudicials que la nostra informació personal es pugui veure compromesa», ha explicat el portaveu de McAfee.  

I ha afegit: «Els ciberdelinqüents utilitzen pàgines web falses per enganyar els consumidors desprevinguts i atreure’ls cap a arxius o continguts infectats. És essencial que aquests aprenguin a protegir les seves vides digitals i pensin dues vegades abans de fer clic en enllaços sospitosos o descarregar algun contingut».