RELAT MEDIEVAL DEL SEGLE XIII

El fenomen Rosalía irromp a les llibreries

undefined49019679 graf2440  madrid  10 07 2019   la cantante rosal a act a dur190911180953

undefined49019679 graf2440 madrid 10 07 2019 la cantante rosal a act a dur190911180953 / Kiko Huesca

2
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

No deixa d’aconseguir èxits amb el seu flamenc trap i la seva trencadora imatge, però el remolí Rosalía no s’atura aquí i també ha sacsejat el món de la literatura.

La icona mundial de Sant Esteve Sesrovires ha convertit en èxit de vendes un relat anònim que data del segle XIII i que es titula Flamenca (Roca Editorial), tot i que el seu títol original és El roman de Flamenca. En aquest relat es va inspirar a l’hora de crear ‘El mal querer’ (Sony Music),el seu segon disc amb pop, flamenc, rap i trap, un reclam amb caires feministes que es va publicar el novembre del 2018.

De fet, va ser Pedro G. Romero, un dels seus col·laboradors, qui li va recomanar aquesta obra. Una novel·la desconeguda, fins ara, que tenia una adaptació al català utilitzada per la Universitat de Barcelona. 

Amor tòxic

Cada cançó de l’àlbum, que parla de l’amor tòxic, és un capítol de l’obra. Des de Malamente (cap. 1: Augurio) fins a A ningún hombre (cap. 11: Poder), tot el disc suposa un viatge per fases: des de l’enamorament inicial fins a la gelosia, el sofriment i, finalment, l’apoderament femení.

La novel·la medieval va ser escrita, suposadament, entre 1240 i 1270 a Rouergue, comtat occità al nord d’Albi, i només se’n conserva un manuscrit incomplet (hi falten l’inici i el final), de 8.095 versos, a la Biblioteca de Carcassona (França), i un fragment, de vuit versos, a Palma de Mallorca.

L’acció transcorre entre 1223 i 1227, amb Flamenca, filla del comte Guido de Nemours, que es casa, per consell del seu pare, amb Archimbaud de Borbó, que la tanca en una torre per gelosia. El déu Amor inspira el bell Guillermo de Nevers perquè acudeixi a rescatar-la, però ella viu empresonada i només pot sortir a missa, i per això ell es disfressa de clergue i aconsegueix veure-la. Cada diumenge, al donar-li l’eucaristia, Guillermo li xiuxiueja a l’orella per declarar-li el seu amor. 

Notícies relacionades

Durant un temps, mantenen relacions clandestines, fins que un bon dia el marit deixa de ser gelós i tot torna a la normalitat, ja que a l’acabar-se la gelosia, acaba l’adulteri, perquè el marit ja no mereix el càstig. Fins i tot amant i marit acaben sent amics. Una història de possessió, gelosia i poder que, desgraciadament, s’adapta perfectament als nostres temps. I és que Rosalía, amb el seu talent i força, és més que un símbol per a la causa feminista. 

Flamenca s’ha posicionat a dalt de tot de les llistes de vendes gràcies a la curiositat dels fans de l’artista catalana, desitjosos de conèixer l’origen de l’exitós disc de l’estrella més internacional del moment, que amb només 25 anys ha aconseguit, entre altres distincions, dos Grammy llatins (millor fusió/interpretació urbana i millor cançó alternativa) i dos premis MTV (millor coreografia i millor vídeo llatí).