ALS 58 ANYS PER UN CÀNCER DE MAMA

Mor la dissenyadora Isabel Toledo, una de les favorites de Michelle Obama

La creadora formava amb el seu marit Rubén Toledo un dels duos creatius més estimats de Nova York

lmmarco49576380 file   in this june 15  2009 file photo fashion designer isa190827142801

lmmarco49576380 file in this june 15 2009 file photo fashion designer isa190827142801 / Kathy Willens

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Isabel Toledo, una de les dissenyadores preferides de Michelle Obama, ha mort en un hospital de Nova York després de la seva lluita contra un càncer de mama. Així ho ha confirmat el seu marit, l’artista multidisciplinari Rubén Toledo. Junts formaven un dels duos creatius més estimats de Nova York. Isabel Toledo va estar a Barcelona amb el seu marit el febrer del 2014, convidada a desfilar al Born Centre Cultural i a impartir una 'master class'. Allà va demostrar per què estava considera entre les 100 persones més influents en el món de la moda per 'The New York Times'. 

Nascuda a Cuba, es va mudar molt jove a Nova Jersey, on a l’institut va conèixer el seu marit i inseparable company de feina, el també cubà Rubén Toledo. Es va formar en algunes de les escoles de moda més prestigioses del món, al Fashion Institute of Technology i a Parsons, i va presentar la seva primera col·lecció l’any 1985. Tot i que van ser moltes les seves fites durant la dècada dels 80 i 90 i va ser la directora creativa de la firma Anne Klein el 2005, la seva fama internacional va arribar quan va dissenyar el vestit que va lluir Michelle Obama a la presa de possessió del seu marit Barack, en la primera legislatura l’any 2008.

Es tractava d’un vestit verd llima amb un abric a joc que va rebre molt bones crítiques. "Vaig triar aquest color perquè em semblava que evocava el renéixer. Volia que fos càlid, pacífic, que transmetés sensació de calma i que un nou dia havia arribat", explicava de la seva creació. Després d’aquest primer disseny, Toledo va vestir en nombroses ocasions Michelle Obama.

Va ser una dissenyadora que va fugir del ‘mainstream’ tant en els seus dissenys com en la forma en què els presentava. Als 90 va decidir canviar les passarel·les pels museus per presentar les seves col·leccions. Obsessionada amb les estructures dels patrons, les formes i els teixits va descriure la seva feina com "unes romàntiques matemàtiques".

Notícies relacionades

Juntament amb el seu marit, Isabel va guanyar prestigiosos premis de moda, com el Cooper Hewitt National Design Award, el 2005, o el Fashion Visionary Award, fundat per Eleonore Roosevelt per promoure el disseny als Estats Units, el 2006.

Els seus companys de professió i els crítics de moda més importants del món han expressat la seva admiració i tristesa per la seva pèrdua. Vanessa Friedman, del 'New York Times', ha dit d’ella que "estarà als llibres d’història". 

Temes:

Moda