HUMOR IMMORTAL

Chiquito de la Calzada continua viu a Màlaga

Una ruta no oficial recorda el genial còmic a la seva ciutat natal

zentauroepp48442392 graf2452  ma01 m laga 02 06 2019   una pareja pasa frente a 190602155933

zentauroepp48442392 graf2452 ma01 m laga 02 06 2019 una pareja pasa frente a 190602155933 / Jorge Zapata

3
Es llegeix en minuts
Demófilo Peláez / Efe

El record de l’humorista Chiquito de la Calzada segueix viu en diferents localitzacions de la seva Màlaga natal, on se l’homenatja en formats tan variats com retrats i corbates dins de bars, grafitis, o fins i tot un sistema de reproducció automàtica dels seus acudits als serveis d’un restaurant.

Aquestes referències conformen una ruta no oficial de Gregorio Sánchez Fernández, 'Chiquito de la Calzada', a la seva ciutat, en la qual destaca per inusual el restaurant Palocortado, on van instal·lar un sistema d’acudits gravat pel malagueny, mort el novembre del 2017, per amenitzar el trànsit pels serveis dels clients.

¡¡¡Pecadorl!!!

A la barriada de Lagunillas, on s’està reformant mitjançant l’art urbà una zona degradada pròxima al centre de la ciutat, s’han realitzat fins a tres grafitis en honor a Chiquito, que apareix acompanyat d’algunes de les seves mítiques interlocucions com "¡¡No puedorr!!" o "¡¡Pecadorl!!".

Al cèntric Passatge de Chinitas, on l’any passat van començar els treballs per aixecar-li una estàtua a mida natural dissenyada per l’escultor Juan Vega, se situa el local El Pasaje, que exposa una corbata amb què l’humorista havia actuat en diverses ocasions i que l’homenatja amb diverses il·lustracions en taules, vinils i fins i tot als vestits dels treballadors.

El rostre de Chiquito, en un mural al barri malagueny de Lagunillas. / EFE

"Aquest establiment neix fent un homenatge als personatges il·lustres de Màlaga i Chiquito és dels que ens poden enorgullir", ha assenyalat a Efe el gerent d’El Pasaje, Pedro Trillo, que ha qualificat el malagueny com "un artista en tots els sentits, de cap a peus".

El restaurant Casa Lola al carrer Molina Lario és un altre dels que reten homenatge al còmic, amb un mirall en el qual es dibuixa la seva silueta i les paraules "Chapeau Chiquito, malagueny salat", ja que representa la identitat malaguenya, segons explica el cambrer d’aquest establiment Juan José Postigo.

Chinitas, la seva fortalesa

El centre neuràlgic del rastre de l’humorista se situa al restaurant Chinitas, on solia dinar diàriament, i el gerent del qual, Ángel Sánchez, considera que va ser "el seu refugi, la seva fortalesa", on se sentia "a gust i segur", especialment en els seus últims cinc anys de vida després de la mort de la seva dona, Pepita.

"Va morir amb 85 anys i no tenia fills. La paraula no és indefens, però estava una mica amb edat", indica Sánchez, que destaca que això no impedia que donés "felicitat" ser al seu costat i tingués bones paraules "per a tot el món, des del cambrer fins al venedor de flors o de loteria".

De Màlaga al món sencer

Notícies relacionades

Explica que a Chiquito li agradava la seva fama, "ser conegut i saludar", el que donava peu a moltes anècdotes, com quan li preguntava entre rialles que per què no li saludaven turistes estrangers que no el coneixien. Per a Ángel Sánchez, Chiquito era "un creador de felicitat" i "una metralleta d’enginy" que de cada cosa tenia capacitat de deixar anar una broma, i se sent afortunat d’haver pogut tractar "Chiquito com a artista i Gregorio com a amic".

"Ens sentim satisfets d’haver donat empara amb l’amistat i amb l’admiració a Chiquito de la Calzada", sentencia l’administrador únic del Chinitas i pare d’Ángel, José Sánchez, que ha quedat retratat en un bust juntament amb Chiquito en aquest restaurant. Com a testimoni d’aquesta amistat, queden al local un retrat de l’humorista –que va ser col·locat l’any 2000, per la qual cosa ell mateix s’asseia sota del quadre i feia broma sobre la seva aparença: "Tinc el front com la llengua d’una vaca"– i un vinil amb la llegenda Chiquito de la Calzá. El malagueny que va fer riure al món".