Letizia, contra la malària

Visita a Moçambic un centre mèdic impulsat per la cooperació espanyola

letizia 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La reina Letizia ha visitat aquest dilluns a la localitat moçambiquesa de Manhiça el centre de referència internacional contra malalties transmissibles, entre les quals la malària, impulsat per la cooperació espanyola, segons informa Efe. Aquest ha sigut el primer acte a l’agenda de la visita de la reina a Moçambic per recolzar la tasca que realitzen els cooperants espanyols i conèixer sobre el terreny els efectes dels dos ciclons que han castigat el país en menys de mes i mig.

Les instal·lacions que lluiten contra les malalties transmissibles s’ubiquen al costat d’un centre de salut on en el moment de la visita de la reina desenes de moçambiqueses esperaven atenció amb els seus fills, molts d’ells nadons. La reina, abillada amb una armilla vermella de les que utilitzen els cooperants espanyols, ha recorregut primer les diverses dependències d’aquest centre d’atenció primària i ha conversat amb diverses mares que esperaven torn per entrar a la consulta, interessant-se pel seu estat i amb gestos d’afecte amb els petits.

Ja al centre d’investigació i acompanyada pels seus responsables i per la ministra de Salut de Moçambic, Nazira Vali Abdula, ha sigut informada de la tasca que s’hi porta a terme. A més de mantenir una reunió amb els responsables del centre i amb cooperants espanyols que hi treballen, ha visitat instal·lacions com el laboratori de parasitologia, on, vestida amb una bata blanca, ha observat al microscopi alguna de les tasques en curs. També ha conegut l’insectari, on s’estudia amb mosquits com fer front a la malària.

El centre d’investigació va ser fundat el 1996 amb el recolzament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECID), el Ministeri de Salut de Moçambic, la Fundació Clínic per a la investigació biomèdica i la facultat de medicina de la Universitat Eduardo Mondiane. El 2018 va ser guardonat amb el premi Príncep d’Astúries de Cooperació i s’ha convertit en un centre de referència internacional en la lluita contra malalties transmissibles en països de renda baixa.

Notícies relacionades

L’Estat moçambiquès ha anat assumint la seva gestió, i per a això va crear la Fundació Manhiça, com a entitat de dret privat amb declaració d’utilitat pública, però el centre continua comptant amb l’ajuda de la cooperació espanyola.

Després de la seva visita al centre de Manhiça, localitat a uns 70 quilòmetres de Maputo, la reina s’entrevistarà a la capital amb el president de Moçambic, Filipe Nyusi, i més tard mantindrà una trobada amb representants dels cooperants espanyols que treballen al país.

Temes:

Letizia Ortiz