ÒBIT

Mor als 98 anys el gran duc Joan de Luxemburg

Va convertir el país en un centre financer internacional abans d'abdicar, el 2000

zentauroepp47859474 duque de luxemburgo190423085114

zentauroepp47859474 duque de luxemburgo190423085114 / CHRISTOPHE KARABA

1
Es llegeix en minuts
Agencias

El gran duc Joan de Luxemburg, que va supervisar la transformació del Gran Ducat en un centre financer internacional abans d’abdicar i entregar el comandament al seu fill, ha mort a l’edat de 98 anys, ha anunciat aquest dimarts el seu fill el gran duc Enric.

"Amb gran tristesa els comunico la mort del meu estimat pare, sa altesa reial el gran duc Joan, que ens ha deixat en pau, envoltat de la seva família", va indicar el Gran Ducat en un comunicat.

La seva infància i joventut es va veure enfosquida per la segona guerra mundial: la seva família va haver de fugir de les tropes nazis invasores i buscar refugi als Estats Units i el Canadà.

Joan va tornar a Europa el 1942 per rebre entrenament militar a Sandhurst, a la Gran Bretanya. Va servir breument com a guàrdia al Palau de Buckingham abans d’unir-se a les forces aliades a Normandia el 1944, i va participar en la batalla de Caen.

Després de la guerra, Joan es va casar amb la princesa belga Josepa Carlota i va tenir cinc fills. Es va convertir en el sisè gran duc del país quan la seva mare va renunciar el 1964.

Durant els seus 36 anys com a cap d’Estat, el país, de mig milió d’habitants i enclavat entre Bèlgica, Alemanya i França, es va convertir d’un recés industrial en un centre financer internacional.

Notícies relacionades

Joan havia preparat el seu fill gran, Enric, perquè es convertís en el seu successor quan li va transferir la majoria de les seves obligacions el 1998. Es va retirar de gran duc el 2000.

Luxemburg és una monarquia constitucional en la qual el gran duc té el poder executiu i els projectes de llei només es converteixen en llei amb la seva firma.

Temes:

Luxemburg