ALS 85 ANYS

Karl Lagerfeld va morir d'un càncer de pàncrees

Natasha Fraser-Cavassoni, amiga i col·laboradora del modista, revela la malaltia que patia el dissenyador

lmmarco47025360 file photo  german designer karl lagerfeld appears at the en190225132254

lmmarco47025360 file photo german designer karl lagerfeld appears at the en190225132254 / Jacky Naegelen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Karl Lagerfeld va morir a causa d’un càncer de pàncrees. Així ho ha revelat una íntima amiga del dissenyador, l’escriptora anglesa Natasha Fraser-Cavassoni, que ha publicat una carta al diari britànic 'Daily Mail'. Natasha, que va treballar 18 mesos a l’estudi de Chanel i va forjar una amistat de 30 anys amb el modista, revela la malaltia que patia d’algun temps ençà el kàiser de la moda i que s’havia mantingut en un absolut secret. El càncer de pàncrees és el més letal: només un 5% dels pacients sobreviuen més de cinc anys després del diagnòstic, i el 75% no supera el primer any. 

El dissenyador va morir la setmana passada als 85 anys a París, a l’Hospital Americà de Neuilly-sur-Seine, on va ingressar d’urgència la nit anterior i les seves restes van ser incinerades, com era la seva voluntat. 

"La mort de Karl Lagerfeld m’ha dividit en dos. El meu costat més racional s’alleuja perquè ja no pateix. Karl va tenir càncer de pàncrees, però el meu costat emocional no pot suportar la idea que mai tornarem a parlar”,comença Natasha a la seva carta. De moment no hi ha hagut confirmació oficial per part de cap de les firmes del modista –Chanel, Fendi i la seva pròpia– del motiu de la fulminant desaparició del creador, l’absència del qual en la seva última desfilada al Grand Palais de París ja va estranyar tothom. Llavors es va informar que el dissenyador "es trobava indispost".

A la seva extensa carta, Natasha reafirma la fama que Lagerfeld tenia de treballador, constant i minuciós.  Parla de la seva faceta amable però també del temperament que sempre va caracteritzar el creador. Posa d’exemple de quan Lagerfeld va entrar en còlera perquè la model alemanya Claudia Schiffer no va anar a un dels espectacles d’Alta Costura a París, o com quan ella mateixa havia donat detalls de la vida privada del mateix dissenyador per al llibre 'The Beautiful Fall' d’Alicia Drake i es va enfadar perquè va revelar la seva veritable edat o la seva rivalitat històrica amb Yves Sain Laurent.

Funeral a Nanterre

"Sempre l’associaré amb els records més alegres, com volar amb ell i el seu equip de Chanel per veure les decoracions nadalenques a Hamburg", assenyala l’escriptora, que assegura que mai oblidarà la presència del modista el dia del seu casament. Natasha Fraser ha escrit diversos llibres sobre moda i en les seves memòries 'After Andy: Adventures in Warhol Land' va explicar que el cantant dels Rolling Stones, Mike Jagger, la va seduir en un iot de luxe quan ella tenia 17 anys i ell, 37. 

Notícies relacionades

Divendres passat i sense grans funerals, com ell va voler, les restes del modista nascut a Hamburg van ser incinerades a Mont-Valerien, a Nanterre, per exprés desig del dissenyador. Va ser una cerimònia breu i íntima, sense càmeres, a què no van faltar importants rostres de la indústria com l’editora de Vogue Anna Wintour ni la que va ser model i musa del modista en els seus inicis, Inès de la Fressange. També van ser-hi la francesa Virginie Viard, que serà la substituta de Lagerfeld al capdavant de Chanel com a directora artística. I Bernard Arnault, el propietari del grup d’articles de luxe LVMH, és l’home més ric de França i primer de la Unió Europea.

La família Grimaldi, molt unida a Lagerfeld –ell tenia casa a Mònaco i anava al tradicional Ball de la Rosa com un membre més– també va voler acomiadar-se d’ell. Hi van ser Carolina de Mònaco i els seus fills Andrea i Carlota Casiraghi, tots tres de rigorós negre. Elles, per suposat, vestides de Chanel.