projecció a Sundance

Els abusos sexuals a nens planen de nou sobre Michael Jackson

Dues presumptes víctimes expliquen en un documental que el cantant els regalava joies a canvi d'actes sexuals

mdedios46702734 park city  ut  eeuu   25 01 2019   fotograma del documental 190126155335

mdedios46702734 park city ut eeuu 25 01 2019 fotograma del documental 190126155335 / CORTESIA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Deu anys després de la seva mort, les acusacions de pederàstia contraMichael Jacksontornen a revifar-se. El festival de Sundance va acollir ahir a Park City (Utah, EUA) l’estrena de 'Leaving Neverland', un esfereïdor documental de quatre hores de durada que incideix en els suposats abusos sexuals a nens comesos pel Rei del Pop. El treball s’estrenarà el març a la cadena nord-americana HBO i a la britànica Channel 4.

“En l’apogeu de la seva fama, Michael Jackson va començar una llarga relació amb dos nois, de7 i 10 anys, i les seves famílies. Ara, ja en la trentena, aquests compten la història de com van ser objecte d’abusos sexuals per part de Jackson”, avançava la sinopsi de la pel·lícula, dirigida per Dan Reed.

El documental se centra en els relats de Wade Robson i James Safechuck, que afirmen que van patir abusos sexuals per part del cantant la seva finca de Neverland quan eren només uns nens,

des que tenien 7 anys fins que en van complir 14. Segons expliquen, l’artista els oferiajoiesa canvi d’actes sexuals i fins i tot va arribar a organitzar uncasament simulatcomplet, amb vots i un anell de diamants, amb un dels nois.

“Un dimoni i un monstre”

Alguns dels crítics que van assistir al passi de ‘Leaving Neverland’ parlen de com la pel·lícula mostra 

Jackson com “un dimoni, un depredador i un monstre”. “Absolutament devastador”; “Independentment del que pensaves que sabies, el contingut d’això és més pertorbador del que pots imaginar”, van escriure altres assistents.

Les presumptes víctimes de Jackson que apareixen a la pel·lícula, presents en la projecció, van pujar a l’escenari del festival després del passi, on van rebre una ovació abans de respondre a les preguntes del públic i pronunciar-se sobre el resultat de la investigació. Mentrestant, a les portes de la sala es va congregar un grapat de fans del cantant amb cartells que negaven les acusacions contra el seu ídol.

La versió de la família

Malgrat que la família de Jackson no es va oposar a la projecció de la cinta, tot just conèixer-se que el festival de Sundance estrenaria ‘Leaving Neverland’ va començar a rebatre els testimonis que hi apareixen. 

També van acusar Robson i Safechuck de “cometre perjuri”, amb referència a les declaracions jurades que van fer mentre Jackson era viu afirmant que mai els havia tocat.

Cartells de recolzament a Michel Jackson abans de la projecció del documental / Ap / danny moloshok

Robson, coreògraf que ha treballat amb estrelles com Britney Spears, ja va testificar per a la defensa de Jackson en el judici del 2005 que va acabar amb l’absolució del Rei del Pop per càrrecs d’abús sexual. No obstant, el 2016, va interposar una demanda contra ell per abusos sexuals en la qual afirmava que el cantant va perdre l’interès en ell quan va complir 14 anys, però que abans li havia dit: “Mai podem dir-li a ningú el que fem.

Les persones són ignorants i mai entendrien que ens estimem i així és com ho demostrem. Si algú ho descobrís alguna vegada, les nostres vides i les nostres carreres haurien acabat”.

“Aquest anomenat ‘documental’ és un altre rescalfat d’acusacions antigues i desacreditades. És desconcertant per què un director amb credibilitat s’involucraria en aquest projecte”, van comentar els hereus de l’artista. “És una altra producció morbosaen un intent indignant i patètic d’aprofitar-se i treure partit de Michael Jackson”, van afegir.

El contraatac del nebot

Taj Jackson, nebot del cantant, va instar els seus seguidors de Twitter a boicotejar els patrocinadors de Sundance

i va anunciar fins i tot que prepara un altre documental per rebatre ‘Leaving Neverland’.

Com a resposta, el cineasta Dan Reed va assegurar en una altra nota que si alguna cosa “s’ha après durant aquest moment en la història és que l’abús sexual és complicat i les veus dels supervivents s’han d’escoltar”.

Jackson, que va morir el 2009 als 50 anys per una sobredosi de medicaments, va ser acusat en diferents ocasions d’haver abusat sexualment de menors.

Notícies relacionades

El 2005 va ser absolt en un judici en el qual se l’acusava d’haver abusat d’un jove, mentre el 1994 va arribar a un acord econòmic fora dels tribunals amb la família d’un altre noi que l’assenyalava pel mateix delicte.