veto musical

Amaral, Shakira, Bustamante, Melendi i El Canto del Loco, censurats per masclistes

Les lletres de les seves cançons no podran ser utilitzades a les escoles de Navarra

jgarcia44183155 barcelona 06 07 2018 icult concierto de shakira en el palau 180706230221

jgarcia44183155 barcelona 06 07 2018 icult concierto de shakira en el palau 180706230221 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿Cançons d’amor o títols que promouen el sexisme? Aquest és el debat que s’ha generat avui després de la decisió del Govern de Navarra, presidit per Uxue Barkos (Geroa Bai), de censurar una sèrie de cançons a les escoles i instituts per masclistes. Entre aquestes no només hi ha títols de reggaeton, un gènere molt criticat habitualment per aquest tema, sinó també de coneguts cantants del pop espanyol, com Amaral, David Bustamante, Malú, Nena Daconte i Melendi, a més dels colombians Shakira i Juanes.

La 'llista negra' de cançons apareix en un document del programa Skolae, promogut pel Govern de Navarra, per fomentar la igualtat en el sistema educatiu. Els professors de les escoles i instituts no podran utilitzar-les a les seves classes, amb l’objectiu d’evitar que siguin una mala influència per als adolescents de 12 a 16 anys. 

El document amb les cançons considerades masclistes

Dues categories

Els títols prohibits apareixen dividits en dues categories. Entre les que promouen el sexisme hi ha 'Sin ti no soy nada', d’Amaral; 'Tenía tanto que darte', de Nena Daconte; 'Contigo', d’El Canto del Loco; 'Te espero sentada', de Shakira; 'Me enamora', de Juanes, 'No vale la pena', de David Bustamante, y 'Un violinista en tu tejado', de Melendi.

El document també fa una selecció amb temes que promouen la violència de gènere. Es tracta de 'Cuatro babys', de Maluma; 'Picky Picky', de Joe Montana; 'Toda', de Malú; 'La mataré', de Loquillo y los Trogloditas; 'Es lo que hay', de La Factoría; 'En la cama', de Daddy Yankee, y 'Si me porto mal', de Dasoul.

Recomanades

En un últim apartat apareixen les cançons recomanades, ja que denuncien la violència de gènere. Aquí se situen 'Un extraño en mi bañera', d’Ana Belén, i 'No voy a cambiar', de Malú, artista que, precisament, apareix també a la llista de temes que promouen la violència de gènere.

Notícies relacionades

Dani Martín, exvocalista d’El Canto del Loco, no ha tardat a donar la seva opinió a través de Twitter. "Felicitats, ¡aquesta és la lluita contra el masclisme, aquest és el principi d’una educació plena de valors! Dani Martín, ¡quina merda de masclista!", ha escrit amb ironia.

Eva Amaral, cantant d’Amaral, també s’ha pronunciat sobre la polèmica. Segons avança Antena 3, l’artista considera que es tracta d’"una lletra que parla de dependència emocional". "La va compondre Juan parlant d’un sentiment que ell tenia. Jo no la puc veure com a masclista perquè no va néixer de mi, va néixer d’un home parlant del que ell sentia", ha explicat.