UN NÚMERO 1 DE CONTESTAT

El masclisme passa factura a Maluma

Pren força a les xarxes la campanya contra l'ídol del reggaeton pel tracte denigrant a les dones en les seves cançons i vídeos

ecarrasco44816416 gente  maluma180831201704

ecarrasco44816416 gente maluma180831201704

3
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

‘Machirulo’, ignorant, xaró, porc, fastigós, brossa, gran merda... La col·lecció d’epítets pejoratius que està aconseguint en els últims dies Maluma a les xarxes socials va camí de completar el camp semàntic de l’escarni. Els emeten usuàries de Twitter i Instagram -i també usuaris- tot fent el gest a la mà d’alçar el dit del mig. Responen així a la campanya #MejorSolaQueConMaluma, que pretén cridar l’atenció sobre l’última fanfarroneria misògina del cantant colombià: la foto promocional de la seva cançó d’aquest estiu, ‘Mala mía’, en la qual un grup de dones en tanga i sostenidor compon un bodegó de carn escampat sobre el cantant; i el vídeo consegüent: un aquelarre de joves ballarines entregades amb fruïció a l’adoració del seu messies.

Gens nou en la carrera d’un músic acostumat a generar més comentaris pel masclisme de les seves lletres i vídeos que per les seves qualitats artístiques. En aquesta ocasió, la novetat l’aporta el fort que ha arrelat la protesta, posada en marxa a mitjans d’agost per la tuitaire catalana @calcetesbrutes i viralitzada amb el pas dels dies fins a convertir-se en notícia més enllà de les xarxes.

Aviat a Barcelona

El rebuig del cantant ha guanyat força a pocs dies de la gira que oferirà a Espanya a la primera quinzena de setembre, que tancarà dissabte dia 15 al Palau Sant Jordi de Barcelona després de visitar Palència, Madrid, Màlaga i Sevilla. O pot ser que no: amb més de 25.000 firmes recollides, avui segueix vigent la petició que va llançar una professora de Primària a la plataforma Change.org per impedir l’actuació del músic de reggaeton a les festes de la capital de Palència per “les seves lletres masclistes, misògines i degradants cap a tots i cap a les dones en particular”, segons assenyala la denúncia.

Algú que ha assolit la fama gràcies a la combustió que generen les xarxes -amb 35 milions de seguidors, és l’artista llatí amb més predicament a Instagram- hauria de saber que els 'hashtag' els carrega el diable, però aquest últim incendi 2.0 no sembla inquietar-lo. En les últimes setmanes se l’ha vist esbargint-se a la platja al costat de la seva nòvia, la model canadenca d’ascendència cubana i croata Natalia Barulich, i organitzant a la seva mare al seu iot una festa amb magnificència per celebrar el seu 50è aniversari.

Una oda a la fel·lació

Preguntat per l’allau de retrets que està rebent, en la recent entrega dels premis MTV va respondre: “Als que em critiquen els dic: deixin de fer-ho, visquin la seva vida i deixin-me viure la meva”. ¿Què esperar d’algú que fa dos anys es va comparar amb Jesucrist per defensar-se de les crítiques que va rebre per la lletra de la seva cançó ‘Cuatro babys’,la tornada de la qual resa: “Todas maman bien, todas me lo hacen bien, todas quieren chingarme encima de billetes de cien”?

Maluma s’aplica en una de les seves coreografies lascives en la seva visita a Barcelona del 2016. / FERRAN SENDRA

Notícies relacionades

Lluny de preocupar-li, Maluma sembla haver descobert en el masclisme la recepta màgica del seu èxit, i en les polèmiques, l’estimulant que manté viva la seva carrera. Si fa un any li plovien els improperis per l’oda a la felación que inclou la lletra del seu tema ‘Vitamina’,el cantant es fregava les mans perquè el vídeo de la cançó acumulava milions de visites en qüestió d’hores. Si l’estiu passat el cabildo de Tenerife retirava els ajuts públics al concert que va oferir a la capital canària, aquest any presumia que Coca-Cola li havia demanat una cançó per representar la marca en el Mundial de futbol de Rússia.

Amic dels futbolistes

Aliè a les penes del nou feminisme, Juan Luis Londoño Arias -nom real de l’artista nascut fa 24 anys a Medellín- sembla viure preocupat únicament per consolidar-se com un membre més de l’aristocràcia medàtica mundial. L’últim any ha desfilat per a Dolce & Gabbana, ha ajudatNeymar  a bufar les espelmes en el seu aniversari, ha fet més estreta la seva amistat amb Shakira Piqué i s’ha fet selfis al costat de Messi Luis Suárez a la sortida del seu concert en el Sant Jordi. Com per alarmar-se perquè Ana Guerra i Selena Gómez hagin declarat que mai pujarien amb ell a un escenari. La resposta la dona en ‘Mala mía’ el seu últim hit, on canta: “La gente sigue criticando. A eso le llaman pura envidia. En el fondo me quieren y por eso me imitan”. 

Temes:

Maluma